ColumnDe Betrouwbare Mannetjes

De Betrouwbare Mannetjes groeien met de lezertjes mee

Kruistocht in Overall II: de Farmers Defence Force ontwaakt.

Het snerpende gepiep van de remmen vulde de donkere ochtend. ‘Godverdomme, Teuntje! Ik had je bijna van m’n pushbar kunnen schrapen!’ Vanuit zijn wagen keek neef Arjen hem grijnzend aan. ‘Nou hup, waar wacht je op?’ Teun aarzelde, keek nog één keer vlug in het rond. Eigenlijk zou hij weer met opa Dries gaan. Maar opa had niet zo’n dikke pick-up. En bovendien: hij was inmiddels groot genoeg voor wat meer actie.

Lees hier het eerste deel van Kruistocht in Overall, het kinderboekenweekgeschenk van de Betrouwbare Mannetjes. 

Het leek nog drukker dan de vorige keer. Op tientallen trekkers zag hij de Nederlandse vlag wapperen. Neef Arjen stak zijn duim uit het raam toen ze in een andere pick-up een doodskist met ‘Jesse’ erop zagen liggen. ‘Het is een geintje’, schreeuwde de bestuurder. ‘Van mij ook!’, schreeuwde Arjen terug. ‘Van mij is ook een geintje!’, en hij wees naar de zijkant van zijn wagen, waarop hij in koeienletters ‘Boeren met een missie, Klaver in een kissie’ had laten plakken. Even verderop, in de stad, kwam Teun ogen tekort. Er was een galg, nog een doodskist, en overal stonden ondergekalkte borden. Neef Arjen porde Teun in z’n zij. ‘Kijk. Geintje.’ Teun las het bord zachtjes voor. ‘Zitten we na vandaag nog in de stront, dan neuken we Schouten in de kont!’ Neef Arjen moest lachen. ‘Ik weet niet wat het is’, zei hij, ‘maar als het rijmt is het eigenlijk meteen al grappig.’ Teun zag de blik in de ogen van neef Arjen veranderen. ‘Friesland en Drenthe zijn al overstag!’ begon hij te schreeuwen. ‘Vandaag zijn de boeren de baas. Niet de burgemeester, niet het OM. Wij. Wij bepalen het beleid!’ Teun zag hoe een trekker het provinciehuis binnenreed en hoe neef Arjen vervolgens in een andere trekker klom om door een hekwerk te rossen. Angst en opwinding vochten om voorrang in zijn lijf toen een tweede hek dat door Arjen omver werd geknald, bijna op een fietser terechtkwam. ‘Niemand maakt ons wat, Teuntje!’, lachte Arjen. ‘Iedereen is bang voor de boeren!’

***

’s Ochtends hoorde Teun van zijn moeder dat Arjen was opgepakt. Teun grijnsde. Hij had nu al medelijden met de agenten die hulpeloos moesten toezien hoe een trekker het bureau binnen zou denderen om zijn neef te ontzetten. Om maar niets te hoeven missen, zapte hij van de ene naar de andere regionale zender. In De Bilt hadden ze de directeur van het RIVM omsingeld. Ze hadden de A12 en de A20 geblokkeerd. Het centrum van Den Haag was bezaaid met legervoertuigen. De boeren werden gek toen Wilders vroeg of ze meer of minder stikstofregels wilden. Thierry vond de Nederlandse boeren zelfs de beste boeren van de hele wereld! De minister had hun dan wel gevraagd niet naar de binnenstad te komen, de politie durfde niet anders dan de trekkers gewoon door te laten. Nee, neef Arjen had gelijk. Iedereen was bang voor de boeren!

***

Teun kon zijn aandacht maar niet bij de les houden. Ze zouden neef Arjen toch bevrijden? Nauwelijks geslapen had-ie, alleen maar gelezen, de hele nacht door. Hij begreep er inmiddels geen hol meer van. Die hele Jesse bleek niet eens in de regering te zitten. Geert Wilders had nota bene zelf vóór de huidige stikstofregels gestemd. En hoe dacht zo’n Baudet, die uit de interne markt wil stappen, in hemelsnaam hun held te kunnen worden? Het ministerie probeerde ondertussen de in de loop van de week ontstane verwarring over het stikstofbeleid weg te nemen. In een verklaring las Teun dat ‘het Rijk en de gezamenlijke provincies een goed en constructief gesprek hebben gevoerd over de aanpak van de huidige stikstofproblematiek en beide overheidslagen gezamenlijk, vanuit de eigen verantwoordelijkheden, aan een integrale stikstofaanpak gaan werken waarmee we de natuur beter beschermen en tegelijkertijd ruimte scheppen voor economische en maatschappelijke initiatieven.’ Ja, godverdomme zeg, dacht Teun. Eerst vol door de knieën en zodra de dreiging is geweken ons als de eerste de beste Koerd laten stikken. ‘Zonder trekkers is helemaal niemand bang voor de boeren!’, zei Teun hardop. De hele klas was muisstil. Iedereen keek hem aan. Plots werd Teun zelf een beetje bang.

Meer over