columnde betrouwbare mannetjes

De Betrouwbare Mannetjes doen eindexamen

null Beeld

De examens zijn weer begonnen! En hoewel het nog heel even rare tijden zijn, moeten die wel gewoon gemaakt worden. Wij deden alvast het examen maatschappijleer voor u. Vwo natuurlijk. Dus geen domme vragen.

Maatschappijwetenschappen
Examen vwo 2021
tijdvak 1
zaterdag 22 mei
9.00 - 12.00 uur

Opgave 1

Gebruik de tekst ‘Puinhoop bij ministerie Volksgezondheid: 5,1 miljard aan coronauitgaven niet te controleren’ van rtlnieuws.nl van 19/5/21.

In de tekst staat beschreven hoe de coronacrisis de al jaren durende boekhoudkundige chaos op het ministerie van VWS verergerde omdat in grote haast medische spullen gekocht moesten worden.

Betoog in max. 5.000 woorden hoe een minister kan aanblijven die 5,1 miljard euro aan beademingsapparaten, coronatesten en mondkapjes niet kan verantwoorden.

Opgave 2

Gebruik bij deze vraag de artikelen over het Eurovisie Songfestival 2021 op p. 1, 3, 8 (Ten Eerste), 2,3 (Zaterdag) en 18 (Opinie).

Leg uit waarom precies ook alweer de voorzitter van de NPO Shula Rijxman en Directeur Video Frans Klein deze week zelf in meerdere talkshows meenden te moeten gaan zitten om het over het Eurovisie Songfestival te hebben.

Opgave 3

Stel je bent ‘opiniemaker’ en je wordt in een landelijke krant beticht van het maken van winst op een mondkapjesimport-deal van meer dan honderd miljoen met de overheid tijdens een pandemie, terwijl je in al je uitingen benadrukte op non-profitbasis te werken.

Weerleg in je eigen woorden een week lang de aantijgingen door te verwijzen naar de complexiteit van de materie en geheimhoudingsclausules, maar laat daarbij in het midden of je winst hebt gemaakt.

Opgave 4

Hoeveel dagen duurt in Nederland de verjaardag van de koningin?

Opgave 5

Stel het CDA en de VVD beginnen een provinciaal bestuur met een partij die landelijk regelmatig in opspraak komt door extreem-rechtse uitingen en complottheorieën.

a. Wat zou een goed excuus zijn om na dik een jaar uit die coalitie te stappen?

(0) De extreem-rechtse uitingen.

(0) De complottheorieën.

(0) Het vertrek van de voormalig chauffeur van Pim Fortuyn bij laatstgenoemde partij.

b. Schrijf een verklaring namens een van de twee partijen zonder de term ‘extreem-rechts’ te gebruiken, maar gebruik wel de uitdrukkingen ‘moreel kompas’ en ‘de druppel die de emmer deed overlopen’.

c. Bereken in je eigen woorden hoe groot de druppel dan wel de emmer in dat geval was.

Opgave 6

Gebruik de tekst ‘Frank de Boer noemt concreet doel voor EK: ‘Minimaal de halve finale, maar dan moet álles meezitten’ van ad.nl van 19/5/21.

Leg in max. 500 woorden uit wat zoal mee moet zitten. Gebruik daarbij de breedte van de selectie, het mogelijke speelschema, corona en de aanwezigheid van Marten de Roon.

Beredeneer of er, door de doelstelling zo te verwoorden, statistisch gezien überhaupt een finaleplek mogelijk is.

Opgave 7

Gebruik de tekst ‘Het zelfbeeld van Nederland klopt niet’ uit NRC Handelsblad van 19/5/21.

In de tekst geeft Arno Visser, president van de Algemene Rekenkamer, een vernietigend oordeel over de wijze waarop Nederland bestuurd wordt. Naar wie of wat verwijzen de titel en de zin ‘We zijn niet zo goed als we denken dat we zijn’ in regel 2.

(0) De beruchte uitspraak van koningin Máxima

(0) Het Nederlands elftal

(0) CDA en/of VVD Brabant

(0) Opiniemaker en mondkapjestycoon Sywert van Lienden

(0) De organisatie en efficiëntie van de overheid

(0) Directeur Video Frans Klein

Meer over