De Betrouwbare Mannetjes: 'De PVV'er, overal bang voor behalve voor fear itself'

'Let me assert my firm belief that the only thing we have to fear is fear itself.' We zullen maar meteen open kaart spelen: we hebben het niet gezien. Tenminste, inmiddels waarschijnlijk wel, maar toen we dit schreven nog niet. U weet natuurlijk wel hoe het gegaan is, omdat het voor u nu gisteren was, terwijl het voor ons vanmiddag zal zijn. Gisteren althans. En dus beginnen we maar met die knaller uit de inaugurele rede van Franklin D. Roosevelt tijdens het Eerste Interbellum. Altijd goed.

Simon Hendriksen en Melle Runderkamp
Geert Wilders. Beeld anp
Geert Wilders.Beeld anp

Hij zit er nu. Trump. Maar dat is dan ook ongeveer de enige zekerheid die we nog hebben. Boven is onder, achter is voor. Echt is niet meer van nep te onderscheiden, de Rus niet meer van de Amerikaan, de First Lady niet meer van de dochter. Ondertussen heerst de angst dat de VS de EU links zullen laten liggen, en zijn we zonder enige houvast overgeleverd aan Poetin.

Dachten we ons vorige week nog te verkneukelen om het urinegerucht van oom Donald, werden we zaterdag door Bas Heijne in NRC terechtgewezen: 'Al het leedvermaak onttrekt de kern van dit schandaal aan het zicht: zelfs als het allemaal niet waar is, is het toch waar.' De Betrouwbare Mannetjes waren in totale verwarring. Poetin, zo schreef Heijne, hoeft Trump helemaal niet te chanteren 'omdat de twee qua wereldbeeld, qua persoonlijkheid en qua politieke ideologie allang op een lijn zitten'. Geen speld tussen te krijgen, natuurlijk. Tenzij Trump op een lijn zit met Poetin juist omdat hij gechanteerd wordt, en dat het allemaal wel waar is, juist omdat het waar is.

Mark Rutte beweerde dat de VVD geen partijen uitsluit én dat de kans op regeren met de PVV nul is, en even verderop vroeg Hans Spekman op het PvdA-congres andere partijen om de PVV uit te sluiten met de woorden 'Zeg nee tegen een politiek van uitsluiting'. Deze 'zeg ja tegen uitsluiting door het afwijzen van uitsluiting' veroorzaakte een stroomstoring in ons bolletje waar een Amsterdamse energiecentrale een puntje aan kan zuigen. Goed, Robin Haase werd bij de Australian Open dan gewoon in de eerste ronde uitgeschakeld, maar zelfs dat scheelde weinig en bovendien, als iedereen verwarrende dingen doet en Robin Haase doet als enige normaal, dan is dat op zichzelf al weer raar.

'Poetin hoeft Trump helemaal niet te chanteren omdat de twee allang op een lijn zitten'. Beeld afp
'Poetin hoeft Trump helemaal niet te chanteren omdat de twee allang op een lijn zitten'.Beeld afp

Langzaamaan begonnen we schik te krijgen in het spelletje. Uit een onderzoek van Maurice de Hond bleek dat PVV'ers veel banger zijn dan de gemiddelde Nederlander. Banger voor een terroristische aanslag, voor oorlog, moslims, Marokkanen, asielzoekers. Banger om dood te gaan, maar ook om oud te worden. Overal banger. Maar op de vraag 'Bent u bang voor angstzaaierij?' scoorden de PVV'ers dan weer veel lager. Het was prachtig. Roosevelt lag precies omgekeerd in zijn graf. De PVV-stemmer: overal bang voor behalve voor fear itself.

Opeens zagen wij het ook. De angst dat Trump ons aan ons lot overlaat, wordt juist de redding voor Europa. Of niet natuurlijk. Dat zou ook nog kunnen. Dat het een paradox is.

Voor de komende week adviseren wij u de volgende mening:

Of juist niet.

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Betrouwbare Mannetjes Melle Runderkamp en Simon Hendriksen op Twitter: @Betmannetjes

Meer over