Vooruitblik 2019De Betrouwbare Mannetjes

De Betrouwbare Mannetjes blikken vooruit op 2019

Ze hadden er een hard hoofd in dat we het zouden halen, toch is 2018 weer bijna voorbij. Maar ook komend jaar blijven we langs de afgrond scheren. De Betrouwbare Mannetjes bereiden ons voor.

De Betrouwbare Mannetjes werpen een blik op het nieuwe jaar. Beeld Ivo van der Bent
De Betrouwbare Mannetjes werpen een blik op het nieuwe jaar.Beeld Ivo van der Bent

De champagne staat in de ijskast, het vuurwerkpakket met goedgekeurde pijlenstandaard ligt in de garage en de oliebollen zijn besteld. U heeft het weer gered. En als we heel eerlijk zijn: daar waren we in het begin van dit jaar niet altijd even zeker van en halverwege hadden we er ook geen overdreven hoge bedragen op durven inzetten. Natuurlijk, ook wij zouden graag zien dat het anders was, maar we vrezen voor u dat we nog even langs de afgrond blijven scheren. Zijn het niet de orkanen, hittegolven en modderstromen die de aarde teisteren, dan zijn het wel de klimaatsceptici of sterke mannen die ons het ravijn in proberen te sleuren. En dus sluiten we maar al te graag de gordijnen en hangen we zelf wat slingers op met al dan niet gebruikelijke relletjes, onverwacht internationaal succes en uitblijvende kijkcijfers. Oren dicht, ogen dicht, en hopen dat we het er weer levend vanaf brengen. Nee, de Betrouwbare Mannetjes bereiden u er maar weer al te graag op voor. Want zeg zelf, dan kan de rest alleen nog maar meevallen.

Januari

Kees Jansma ontsnapt op nieuwjaarsdag ternauwernood aan een woedende menigte, nadat hij in een rode bubbeljas ergens in Tiel heeft aangebeld met autopech en om de hals wordt gevlogen door een hysterisch gezin dat al jaren meespeelt met vier loten en een straatprijsverdubbelaar.

Partijen in het Britse Lagerhuis komen overeen de Brexit-stemming nog heel even uit te stellen nadat partijen in het Britse Lagerhuis hebben bedacht dat ze de Brexit-stemming nog heel even kunnen uitstellen.

De financiële beurzen zakken wereldwijd steeds verder weg. Donald Trump twittert dat dit precies de reden is waarom slimme mensen hun geld in vastgoed steken, waarna de Dow Jones keldert. Om de aandacht af te leiden ontslaat hij speciaal aanklager Robert Mueller, hetgeen tot paniek op Wall Street leidt.

Februari

Uit protest tegen ‘de klimaathysterie’ verschijnt de zaterdageditie van De Telegraaf een maand lang op niet-afbreekbaar plastic.

Het teleurstellend presterende M. wordt vervangen door logische opvolger N. Nadia Moussaids oude programma, Laat op 1, dat tijdelijk in de plaats kwam van Jinek, die Jeroen Pauw verving, wordt voorlopig overgenomen door Sanne Wallis de Vries, wier eigen programma voor de rest van het seizoen verder gaat onder de naam Diederik Jekel de Show.

Tijdens de carnavalsoptocht in Veghel wordt de hoofddoek van een gigantische Femke Halalsema-pop in de fik gezet. Sybrand Buma spreekt bij N. van een verschrikkelijk voorval. Wel benadrukt hij dat we de zorgen die kennelijk leven serieus moeten nemen.

Maart

De protesten tegen het ontslag van Robert Mueller houden de VS in hun greep. Om de aandacht af te leiden zet Trump de balling Fethullah Gülen op het vliegtuig naar Istanbul.

Jesse Klaver oogst lof wanneer hij midden in Diederik Jekel de Show zijn gitaar pakt en een bevlogen aubade brengt aan Anil, een overdrachtelijk Syrisch vluchtelingetje in een rolstoeltje.

De provinciale statenverkiezingen kennen weinig verrassingen. Wel moet de VVD drie zetels afstaan aan het Forum voor Democratie en de PVV. Voormalig voorman Jan Dijkgraaf voelt hernieuwd momentum en roept de gele hesjes weer bij elkaar. Een eerste demonstratie trekt slechts een handjevol deelnemers.

Op de dag van de deadline stelt Theresa May de Brexit opnieuw uit. Europese regeringsleiders berichten haar dat er helemaal niets meer uit te stellen valt en ontvangen een out-of-office-reply waarin May hen bedankt voor het bericht en zegt z.s.m. te zullen reageren.

April

Bij The Passion in Dordrecht kruipt voormalig gele-hesjesvoorman Jan Dijkgraaf in de rol van Barabas. De show, die de afgelopen jaren tienduizenden bezoekers trok, brengt nauwelijks genoeg mensen op de been om het kruis naar het stadsplein te dragen. Als er bij de vertolking van Vijftien Miljoen Mensen nog slechts een handjevol geïnteresseerden staat, zegt een geïrriteerde Pilatus dat die hele kruisiging van hem op deze manier niet meer hoeft.

De kunstwereld staat op zijn kop na de vondst van wederom een nieuwe Rembrandt. Ondanks de opmerkelijk kinderlijk geschilderde ledematen, kent gelukkige vinder Jan Six geen twijfel. Tijdens een memorabele uitzending van Wallis de Vries vertelt hij hoe een nietsvermoedend wandelingetje langs de vrijmarkt in het Vondelpark eerder die dag, uitliep op een Kuifje-esque avontuur.

Mei

Na een berisping voor een roekeloze inhaalmanoeuvre tijdens de Grote Prijs van Barcelona spuugt winnaar Max Verstappen een official in het gezicht. Jan Lammers neemt het op voor de coureur en zegt dat juist dit temperament Max zo ver heeft gebracht. Vader Jos Verstappen sloopt een camera van Ziggo Sport.

Bij de verkiezingen voor het Europees Parlement komt nauwelijks 30 procent van de Nederlandse kiesgerechtigden opdagen. Sybrand Buma laat tijdens een ritje op de tandem met een goedlachse Jaïr Ferwerda weten dat er in de totale desinteresse van de niet-stemmers zorgen doorklinken die we serieus moeten nemen.

De Betrouwbare Mannetjes kijken vooruit. Beeld Ivo van der Bent
De Betrouwbare Mannetjes kijken vooruit.Beeld Ivo van der Bent

Juni

Oranjekoorts! In een zinderende penaltyserie schakelen de Leeuwinnen topfavoriet Brazilië uit. Bij Veronica Inside valt de studio stil als Johan Derksen zegt het WK ‘leuker te vinden dan verwacht’. Hij krijgt de lachers gelukkig weer snel op zijn hand wanneer hij er haastig aan toevoegt dat die chagrijnige linksback ‘eens flink genomen’ zou moeten worden.

Vladimir Poetin stuurt enkele knokploegen de grens met Georgië over. Mohammed Bin Salman laat tijdens een paneldiscussie op een internationaal financieel forum in Riyad drie volle neven standrechtelijk executeren. Jair Bolsonaro kapt in anderhalve week 31 provincies Utrecht aan regenwoud. Een woedende Donald Trump richt zich op Twitter tot de Braziliaanse president nu hij meent dat die een licensing fee verschuldigd is voor het voeren van de bijnaam ‘Tropische Trump’.

Het idee van burgemeester Depla van Eindhoven om moslims actief bij de productie van synthetische drugs in Brabant te betrekken om daarmee problemen met gedumpt chemisch afval hoger op de agenda te krijgen, stuit op verzet vanuit de islamitische gemeenschap, hetgeen tot de nodige verontwaardiging leidt.

Juli

Wanneer Tom Dumoulin in een buitenwijk van Toulouse door de Franse oproerpolitie wordt bestookt met traangas en na een indrukwekkende solovlucht vlak voor de meet in Bagnères-de-Bigorre alsnog tegen het asfalt wordt gewerkt, verliest hij zijn gele leiderstrui.

Jesse Klaver krijgt ‘megaveel likes’ voor zijn Insta-story waarin hij zegt te hopen dat Johan Derksen zich een hele stoere vent voelt.

Nu de uitkomsten van het Mueller-onderzoek alsnog op straat zijn komen te liggen, trekt een gedesillusioneerde Donald Trump zich meer en meer terug uit de openbaarheid. In conservatieve kringen wordt voorzichtig de vraag gesteld of het verkiezen van een bijkans zwakbegaafde criminele, labiele narcist, verstandig was.

Bij Veronica Inside peilt een grijnzende Wilfred Genee de reacties op ‘chagrijnige-linksbackgate’. Volgens Derksen moeten we eens ophouden met in dit land overal een probleem van te maken, Gijp vraagt zich af waar het allemaal op slaat joh, is geintje ja toch, Hansie. Jan Boskamp begrijpt de vraag niet helemaal maar vindt het ‘gheumafatazies’.

Augustus

In het nieuwe EO-programma Op zoek naar Rembrandt helpen Jan Six en Dennis van der Geest gewone Nederlanders bij het vinden van een nieuwe Rembrandt.

Een demonstratie van de gele hesjes tegen nieuwe klimaatmaatregelen trekt slechts een handjevol demonstranten, maar dat ligt volgens voormalig gele- hesjesvoorman Jan Dijkgraaf vooral aan de hitte. Ook zouden de meeste gele hesjes onherkenbaar zijn nu zij ter verkoeling hun gele hesjes hebben uitgedaan en op een terrasje zijn gaan zitten.

Na lang aandringen door een heerlijk uitgeruste Jeroen Pauw biecht Marco Kroon op dat hij tijdens zijn geheime missie ook nog twee amorfe wezentjes heeft ontmoet die hem hebben meegelokt naar een onderaards rijk.

MI-6 presenteert onomstotelijk bewijs dat Rusland achter de drones zit die de Britse vliegvelden lamleggen. Jesse Klaver hoopt dat Poetin zich een hele stoere vent voelt.

September

Op een ingelaste top in Palm Beach, Florida, tekenen Poetin en Erdogan een historische overeenkomst, die leidt tot verregaande samenwerking op het gebied van economisch- en buitenlands beleid.

Bij Jekel-vervanger Sofie op 3 lichten Thierry Baudet en Selçuk Öztürk hun voornemen toe om hun beider fracties, zeker op het gebied van economisch- en buitenlands beleid, meer te laten samenwerken.

Spotifarm, het nieuwe commerciële initiatief van Yvon Jaspers, kent een flitsende start. Het bedrijf, ‘een soort Netflix voor programma’s met boeren’, weet alleen al in de openingsweek meer dan 500 duizend betalende abonnees aan zich te binden. Meerderheidsaandeelhouder John De Mol zegt dat Jaspers in formats als Boer & Breakfast, Droomboer Gezocht, en Help, mijn man is boer! een kant van boeren gaat laten zien die tot nu toe onderbelicht is gebleven.

Oktober

Max Verstappen wint ondanks een onbesuisde inhaalmanoeuvre de Grand Prix van Brazilië en weet zich verzekerd van de wereldtitel. De huldiging wordt ontsierd wanneer de kersverse wereldkampioen de weduwe van Ayrton Senna een zet geeft omdat ze de beker niet snel genoeg overhandigt. Oud-coureur Jan Lammers snapt de emoties wel en zegt dat het precies die agressieve stijl is die Max het kampioenschap heeft gebracht.

Het doek valt definitief voor RTL Late Night met Twan Huys, nadat de uitzending met daarin onder meer voormalig gele-hesjesvoorman Jan Dijkgraaf slechts een handjevol kijkers heeft getrokken.

De periode tussen 7 en 19 oktober verstrijkt zonder hitterecord. Niet eerder was het in 2019 zo lang onafgebroken iets minder warm dan ooit.

November

Ongemakkelijke stilte in de tent wanneer André van Duin zich niet meer kan inhouden en tegen Janny zegt dat die hand voor haar open mond als ze een hapje neemt er echt een beetje goor uitziet.

Om tegemoet te komen aan de groeiende ongerustheid komen de burgemeesters van de zes grote steden overeen dat de landelijke intocht van Sinterklaas in ieder geval de komende drie jaar zonder uitsupporters wordt gespeeld.

De dagen van Donald Trump lijken geteld, nu zelfs Fox News hem lijkt te hebben opgegeven. In Nederland geraakt Leon de Winter in een hartverscheurend loyaliteitsconflict.

December

Bij een opstootje voorafgaand aan de Sportman van het Jaar-verkiezingen stompt vader Jos Verstappen Jan Lammers op zijn adamsappel. De chaos is compleet als een geïrriteerde Max Verstappen later op de avond onderweg naar het katheder prijsuitreikster Esther Vergeer met een onbesuisde inhaalmanoeuvre de orkestbak inrijdt. Jan Lammers reageert bij Studio Sport. Hoewel slecht verstaanbaar lijkt hij te zeggen dat ‘ook dit erbij hoort’.

De Britse regering laat de Europese Unie weten ‘vanwege privé-omstandigheden’ de Brexit nog heel eventjes te willen uitstellen. Angela Merkel hoopt dat het meevalt en wenst ze veel sterkte, maar benadrukt dat het Verenigd Koninkrijk al bijna een jaar geen lid meer is van de EU.

Jan Six ontdekt een nieuwe Rembrandt.

Jesse Klaver hoopt dat Jan Six zich een hele stoere vent voelt.

Meer over