CommentaarArrestatie Ridouan T.

De aanhouding van T. laat zien: de geplaagde politie beschikt nog over grote slagkracht

De aanhouding van Ridouan T. laat zien dat criminelen zelfs in Dubai geen absolute immuniteit genieten.

Beeld Alexandra España

Mogelijk zal Ridouan T. over een maand of twee aanwezig zijn bij de eerstvolgende zitting van het strafproces tegen hem. Het is zeer te hopen dat deze verwachting van het OM, uitgesproken na de aanhouding van T. in Dubai, niet te voorbarig blijkt te zijn.

Strafrechtadvocaat Geert-Jan Knoops ziet nog wel wat beren op de weg van de Nederlandse justitie, zoals het ontbreken van een uitleveringsverdrag met Dubai en het feit dat uitlevering volgens het anti-corruptieverdrag van de VN tot gevolg zou kunnen hebben dat T. alleen voor lichtere vergrijpen kan worden veroordeeld dan de liquidaties waarvan hij wordt verdacht. Het feit echter, dat Nederland en Dubai vruchtbaar hebben samengewerkt bij de aanhouding van T., rechtvaardigt de verwachting dat ook over zijn uitlevering al afspraken zijn gemaakt.

De berechting van T. in Nederland, nog geen half jaar na de moord op advocaat Derk Wiersum, zou iets van de machteloosheid wegnemen die veel mensen hebben gevoeld bij de lange reeks liquidaties en andere misdrijven waarvoor T. verantwoordelijk wordt gehouden. Minister Ferdinand Grapperhaus sprak voor velen toen hij maandag het nieuws uit Dubai met een opgetogen ‘hebbes!’ begroette.

De aanhouding van T. draagt bij aan het gevoel dat de geplaagde politie nog wel degelijk over een grote slagkracht kan beschikken bij de bestrijding van de grote criminaliteit. Uit de arrestaties die maandag op verschillende plaatsen in Nederland hebben plaatsgevonden, kan worden opgemaakt dat het oppakken van T. onderdeel is van een grootscheeps offensief.

Verheugende bijkomstigheid is dat het goede nieuws afkomstig is uit een land waar veel criminelen zich veilig wanen. Dubai, onderdeel van de Verenigde Arabische Emiraten, wordt door de corruptie-waakhond OCCRP aangemerkt als thuisbasis van personen en organisaties die zich bezighouden met het witwassen van crimineel geld en met de financiering van terrorisme. Met de uitlevering van T. zou het emiraat deze reputatie niet meteen van zich afschudden, maar zou het in elk geval laten zien dat criminelen er geen absolute immuniteit genieten.

Cocaïnemiljonair Ridouan T. is aangehouden in Dubai. Lees hier alles over zijn arrestatie en over het Marengo-proces waarin hij hoofdverdachte is.

Meer over