DE FLEXIBELE OPINIEMAKERThomas Hogeling

Dat zegt onze baas ook: het maakt niet uit wat ze over je zeggen, áls ze maar iets over je zeggen

De Flexibele Opiniemaker verdedigt wekelijks een opinie waar op dat moment behoefte aan is. Ditmaal: dat wij gewoon weer gaan zeggen wat we zeggen, zegt alles.

Wij zeggen in ons programma waar het op staat. Op televisie is dat uniek, op alle andere zenders zeggen ze alleen wat je hoort te zeggen. Soms zeggen mensen dat wat wij zeggen niet gezegd mag worden, maar daarop zeggen wij dan weer resoluut dat wij ons daar niets van aantrekken.

Stiekem vinden we het zelfs fijn als mensen iets te zeggen hebben over wat wij zeggen. Dat zegt onze baas ook: het maakt niet uit wat ze over je zeggen, áls ze maar iets over je zeggen. Onze redactie knipt daarom precies de fragmentjes uit waarover mensen zeker iets gaan zeggen, voor op internet. Dan klikken mensen op dat filmpje omdat ze de titel lezen en denken: jeetje, hebben ze dat echt gezegd?

Adverteerders zijn blij dat we zulke dingen zeggen: hoe meer ophef, hoe meer mensen kijken naar de reclameblokken waarin zij hun zegje mogen doen. En dus zeggen we vaak iets ten koste van mensen die er anders uitzien dan wij. Zo vaak dat de voetballers onder wie veel van die mensen zijn, aankondigden voorlopig niets meer tegen ons te zeggen. Zelfs onze adverteerders wilden even niet langer worden geassocieerd met wat wij zeggen.

Daarom nodigden we voor de verandering eens mensen uit die kritiek hadden op wat wij regelmatig zeggen. Een advocaat en een oud-voetballer zeiden wat ze te zeggen hadden, maar al snel bleek dat we er veel moeite mee hebben als anderen opeens iets terugzeggen. Dus doken we in de slachtofferrol: ‘Ons wordt op deze manier de mond gesnoerd, we mogen niets meer zeggen.’ Maar dat wij binnenkort gewoon weer aan tafel zitten om tegen forse betaling te zeggen wat je niet mag zeggen, zegt alles.

Meer over