OpinieLezersbrieven

Dat de multiculturele samenleving waarin wij inmiddels leven nog steeds niet voor iedereen vanzelfsprekend is, is meer dan treurig

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 2 november.

Redactie
Otto Sterman en Cruys Voorbergh in het stuk Plantage Tamarinde van Hans Keuls, 1963. Beeld ANP
Otto Sterman en Cruys Voorbergh in het stuk Plantage Tamarinde van Hans Keuls, 1963.Beeld ANP

Brief van de dag: multiculturele samenleving

Hierbij reageer ik op de column ‘Wanneer gaan we inclusie eindelijk eens serieus nemen’ van Harriët Duurvoort (O&D, 1 november).

Ruim zestig jaar geleden zag ik in mijn geboorteplaats Veendam voor het eerst een zwarte man. Het was Otto Sterman, acteur en voordrachtskunstenaar, zoon van een Hollandse moeder en Curaçaose vader.

Hij liep door de Kerkstraat die veranderde in een tableau vivant. Alles en iedereen stond stil om te kijken naar die vrolijke, vriendelijk knikkende, langs hen lopende zwarte man.

Prachtig vond ik het en het werd nog mooier toen bleek dat hij op ‘mijn’ school kwam om te vertellen over zijn leven.

Dat nu, na al die jaren, de multiculturele samenleving waarin wij inmiddels leven nog steeds niet voor iedereen vanzelfsprekend is en niet dezelfde kansen biedt, is meer dan treurig.

Marga Folkers, Groningen

Gemiste accijnzen

Het Rijk mist de komende jaren miljoenen aan inkomsten uit de accijnzen op fossiele brandstoffen, omdat er steeds meer elektrische auto’s komen, zo meldt de Volkskrant (Voorpagina, 1 november). Prima toch, dat was toch ook de bedoeling van die accijnzen, minder benzine verstoken? Deze inkomstenderving kun je opvangen door accijnzen te heffen en te verhogen op alles wat het milieu en de gezondheid schaadt: plofkippen, sigaretten (ja nog meer!), alcohol, producten met veel te veel suiker, alle producten in plastic verpakt, et cetera, et cetera. Overal een kwartje bovenop. Het kwartje van Lampe, minister van Eenvoudige Zaken.

Jaap Lampe, Haarlem

PvdA-burgemeesters

Natuurlijk worden er nog steeds veel PvdA-burgemeesters benoemd. Niks verrassends aan, zoals Ariejan Korteweg denkt (O&D, 1 november). De tijd dat burgemeestersbenoemingen in Den Haag werden bekokstoofd, ligt ver achter ons. Wil je burgemeester worden, dan moet je gewoon solliciteren en zorgen dat je voldoende bestuurlijke ervaring meebrengt, bijvoorbeeld door jarenlang wethouder te zijn geweest. En oud-PvdA-wethouders, daar zijn er veel van.

Saskia Licht-Wories, Hengelo

File

Ik weet niet hoe het zit met al het andere kwaad in de wereld waar Sven Schutte zich als jonge, blanke, hetero hbo’er niet verantwoordelijk voor voelt (Geachte redactie, 1 november), maar als er nou één probleem is dat hij als lid van een groep wel veroorzaakt, dan is dat de file waar hij dagelijks in gaat staan met zijn medeweggebruikers.

Sonja van der Arend, Wageningen

Zomer- en wintertijd

De discussie over welke tijd de beste zou zijn is al net zo vermoeiend als de gevolgen van het klokverzetten zelf. Mijn voorspelling: men komt er niet uit en alles blijft zoals het was.

Joris Brekelmans, Nijmegen

Mutti Merkel

De ingezonden brief van Jan van Casteren (Geachte redactie, 1 november) is typerend voor de overgevoeligheid in (onder meer) het feminismedebat. De bijnaam Mutti Merkel is waarschijnlijk liefkozend bedoeld en past zeker niet in een rijtje met Papa Rutte, maar wel met bijvoorbeeld Vadertje Drees.

Sabine Klunder, Enschede

NS vergeet basisvoorziening

In Ten Eerste (1 november) wordt verslag gedaan van de rijtuigontwerpen van de NS. Zoals vaker fantaseert de NS over de toekomst, maar vergeet de reizigersbehoeften in het heden. Met uitzondering van de aankoop van de Zwitserse Flirts voorziet de NS de tweede klasse niet van een aansluiting om je telefoon of tablet op te laden. Ook de huidige renovatie van het Verlengd InterRegio Materieel (VIRM) heeft de NS hietoe niet weten over te halen. Veel treinen rijden nog zonder internet aan boord. En áls het aanwezig is, functioneert het vaak niet goed. Reizigers worden naar de NS-app geduwd, maar op de meeste stations is er geen bruikbaar internet en geen oplaadpunt.

NS, voordat jullie dromen, zorg eerst eens dat je voorzieningen op niveau zijn! In Nederland rijden de meeste treinen van Europa, maar met de minste voorzieningen. Zelfs in de Balkanlanden rijden de hier afgedankte treinen voorzien van een stopcontact, en kun je tijdens het wachten op stations je laptop opladen.

Wim de Jong, Esch

Moeders hebben altijd gelijk

Lieve mama van Samuel, wat een schandalige en domme opmerking van die mevrouw van het WMO: ‘U bent maar de moeder’ (V, 31 oktober).

Tijdens mijn opleiding tot verloskundige én tijdens de opleiding tot verpleegkundige werd ons door kinderartsen op het hart gedrukt vooral goed naar de (aanstaande) moeder te luisteren: ‘Moeders hebben altijd gelijk.’ En in jarenlange praktijk is gebleken dat dat een waardevol advies was en is. Helaas is deze zienswijze niet doorgedrongen tot de instantie die deelname aan de samenleving moet bevorderen.

Hélène van Riel, Eindhoven

Aardappeleters

Ik denk niet dat de aardappeloogst in Kasterlee rond 1700 kon mislukken (Uitgelicht, 30 oktober). De aardappel werd toen nog niet als volksvoedsel verbouwd: de mensen wilden er niet aan. Met list (alleen voor de koning) is het van varkensvoer in de 19e eeuw langzaamaan naar de eettafel gepromoveerd.

Annelies Jacobsen, Dordrecht

Meer over