De week van de hoofdredacteurPieter Klok

Dankzij de wonderen der techniek blijven we continu nieuwe journalistieke vormen ontdekken

null Beeld

Kun je een goed gesprek voeren met zijn vieren, als twee van de deelnemers zich op duizenden kilometers afstand bevinden? We probeerden het deze week met POTUS de podcast over de Amerikaanse verkiezingen. Gespreksleider Gijs Groenteman zat met mij in mijn kamer in Amsterdam. Verslaggever Natalie Righton zat in Rome, Georgia en correspondent Michael Persson zat in Brooklyn, New York. Het geluid was zo goed dat het leek alsof ze naast ons zaten en er zat geen enkele vertraging op de lijn, waardoor het gesprek bijna net zo enerverend was als wanneer we samen aan een tafel hadden gezeten. Doordat de non-verbale communicatie wegvalt, moet je alleen oppassen dat je niet continu door elkaar heen gaat praten. 

Dankzij de wonderen der techniek blijven we continu nieuwe journalistieke vormen ontdekken. Ook zonder fysieke nabijheid is gelukkig nog uitstekende communicatie mogelijk. Een troostrijke constatering in deze tijd. 

Het overkoepelende thema van deze aflevering was dat de polarisatie in de Amerikaanse samenleving grotendeels door politici is gecreëerd. Wie doorvraagt, zoals Persson deed bij zijn Trump-stemmende huisbaas, merkt dat de meeste Amerikanen het eigenlijk wel eens zijn over wat de grootste problemen in de samenleving zijn. Ze willen het ook graag weer eens worden, zag Natalie Righton in Georgia. Het zijn politici die hen wijsmaken dat de andere partij er fundamenteel andere waarden op na houdt en dus als de vijand moet worden beschouwd. 

Verslaggevers Michael Persson en Anne van Driel aan het werk aan hun keukentafel. Beeld Olek Persson
Verslaggevers Michael Persson en Anne van Driel aan het werk aan hun keukentafel.Beeld Olek Persson

De Verenigde Staten zijn normaal gesproken al veel te groot voor één correspondent – er zijn eenvoudigweg te veel verhalen te vertellen – maar in verkiezingstijd al helemaal. Daarom hebben we tijdens de verkiezingen hulptroepen ingevlogen. In de eerste plaats in de persoon van Anne van Driel, partner van Michael Persson, die al voor ons schreef over kunst en cultuur in de VS, maar zich nu ook op de politiek heeft gestort en een alleskunner blijkt. En vorige week is ook Natalie Righton in de VS geland. Zij heeft drie jaar als correspondent in Afghanistan gewerkt en weet dus als geen ander hoe een samenleving uit elkaar kan worden gescheurd als bevolkingsgroepen elkaar als de vijand gaan zien. 

Normaal gesproken is de verkiezingsuitslag de climax van een eindeloze campagne. Nu moeten we vrezen dat het het begin is van een eindeloos gevecht, in de rechtbank en op straat, over wie nu precies de meeste stemmen heeft binnengehaald in cruciale swingstaten. Meer daarover in de volgende aflevering van POTUS, die wordt opgenomen op de ochtend na de verkiezingen.

Meer over