dagboekfragmentAlan Clark (1928-1999)

Dagboekfragment: De Britse upperclass draait je zonder wroeging een poot uit

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Erik van den Berg
Conservatieve politicus Alan Clark (1928 - 1999). Beeld Getty Images
Conservatieve politicus Alan Clark (1928 - 1999).Beeld Getty Images

Londen, 1 april 1981

Vanochtend naar Sotheby’s om mijn commissie te regelen in de verkoop van de Clark Collection. David Westmorland oogde iets minder zelfverzekerd gepolitoerd dan voorheen, ik zag hoe zijn handen trilden toe hij de papieren bijeen vouwde. Het grote voordeel van Sotheby’s is dat ze, anders dan Christie’s, alle schijn hebben laten varen dat ze heren zijn.

We maken een deal en verspillen geen tijd aan het vernisje. ­Colin zei heel raak hoe de upper class in deze kringen te werk gaat: ‘Als je zaken doet met een Jood in New York of met een Italiaan, dan weet je dat ze je afzetten. Maar ze hopen dat je net ­tevreden genoeg blijft, met net ­genoeg zelfgevoel om nog eens ­terug te komen. De Engelse aristocratie draait je gewoon een poot uit en hoopt dat je er de volgende dag dood bij neervalt.’

Daarna lunch in het India House. Ik zat tussen Roddy Maclennan en een bejaarde, mij onbekende knakker van de Labour Party, die in stilte zijn eten en gratis drank naar binnen werkte.

Geen actief partijlid dus, maar terwijl ik dergelijke types in mijn eigen partij verafschuw, heb ik begrip voor ze in Labour. Ze wonen in rijtjeshuizen in god weet wat voor een industriestad, ze dragen de sporen van hun monotone gezwoeg op de werkvloer en hun van tabaksrook doortrokken gekonkel in de onderste regionen van de vakbond. Ze hebben letterlijk hun free lunch verdiend.

Alan Clark (1928-1999), Engelse politicus. Ingekort fragment uit Diaries – Into Politics. Phoenix, 2001.

Meer over