ingezonden brieven

Daar sta ik, spaarsukkel, met mijn glazen pot

De lezersbrieven van vrijdag 14 mei

Redactie
Mensen staan in de rij voor het loket Stortingen van de Rijkspostspaarbank, Haarlem, 22 maart 1951. Beeld Hollandse Hoogte / Spaarnestad Photo
Mensen staan in de rij voor het loket Stortingen van de Rijkspostspaarbank, Haarlem, 22 maart 1951.Beeld Hollandse Hoogte / Spaarnestad Photo

Mijn peetoom, oud-directeur van een postkantoor, schonk mij bij mijn geboorte een spaarboekje van de Rijkspostspaarbank met een startkapitaal van 10 gulden. Ik ging verder sparen. Af en toe, op woensdagmiddag, stond ik met mijn spaarpot met muntjes in de rij.

De man achter het loket schreef het gespaarde bedrag en het totaalbedrag keurig in het boekje. Mijn toekomst zag er weer een paar knaken mooier uit. Later werd de bank omgedoopt tot Postgiro/RPS. Toen: Postbank. Uiteindelijk: ING Bank. Blauw werd oranje. Nog steeds heb ik er een spaarrekening.

Vorige week stond ik bij ‘mijn’ filiaal voor een kapotte automaat. De monteur was onderweg. De volgende dag weer naar het filiaal. Nog steeds kapot? Opnieuw kapot. Na het weekend mocht ik terugkomen, met glazen pot. Dinsdag: automaat nog steeds of weer kapot. Er hing ook een brief op de toegangsdeur, dat dit filiaal na deze week voorgoed gaat sluiten.

Deze geprivatiseerde bank wil van particuliere spaarders (ballast) af, zo lijkt het. De spaarrente is nihil, voor kleine handelingen moet ik betalen en van de service – ‘menselijke maat’ – wil men al langer af, maar dat moet onopvallend en geleidelijk. En ik, spaarsukkel, niet in staat om een substantieel bedrag wit te wassen – dat kan daar nog wél – sta weer machteloos op de stoep, met een glazen pot.

Damiaan Renkens, Arnhem

Geen voorkeur

Demissionair premier Mark Rutte plaatst zichzelf graag in de etalage als de oplossing voor alle problemen. Daarbij wijst hij er regelmatig op dat hij bijna 2 miljoen voorkeurstemmen heeft gekregen, zo ook maandagavond 10 mei bij Nieuwsuur.

Een voorkeurstem is echter een stem die niet op de nummer één van een partij is uitgebracht, maar op een andere kandidaat van dezelfde lijst. Rutte heeft dus géén voorkeurstemmen ontvangen, maar stemmen als lijsttrekker van een partij. Nogal onbescheiden, lijkt me.

Piet van Pinxteren, Nijmegen

Eigen rol

Interessant artikel van Frank Hendrickx over ambtenaren en de media. Topambtenaar Mark Frequin stelt dat journalisten niet op zoek zijn hoe een organisatie in elkaar zit, maar willen weten waar de fout zit. ‘ Jullie zouden ook eens een stuk moeten schrijven over jullie eigen rol.’ Waarop Hendrickx vraagt: ‘Waar zou dat stuk over moeten gaan?’ Antwoord: ‘De ambtenaren moeten kunnen vertellen wat ze hebben gedaan.’

Mooi, daar ben ik ook benieuwd naar. Laat eens zien hoe de beleidsvoorbereiding verloopt van een politiek beladen onderwerp. Welke afwegingen komen op tafel, welke varianten vragen om interne besluitvorming? Hoe wordt besloten welke voorkeursvariant naar buiten komt, naar de Kamer gaat? Is het in die fase stemmen tellen onder beleidsmedewerkers, beslist de machtigste ambtenaar, heeft de deskundige van buiten de zwaarste stem of legt de bewindspersoon zijn politieke wil op?

Een uitdaging voor journalisten én ambtenaren. En de politiek moet hiervoor in het kader van een nieuwe bestuurscultuur alle ruimte geven.

Wouter Looman, bestuurskundige, Amsterdam

Achterkamerjournalistiek

In uw analyse van een nieuw premierschap voor Mark Rutte worden maar liefst zeven anonieme bronnen opgevoerd. In volgorde van opkomst: partijprominenten, een bron bij de Democraten, een prominente PvdA’er, een invloedrijke GroenLinkser, een linkse bron, een insider en een fractieleider. De meeste Kamerfracties willen geen achterkamertjespolitiek meer. Wat is dit dan?

Atty Vogelzang, Amsterdam

Hoofdstad?

In de Volkskrant staat ‘...de aanval op de Israëlische hoofdstad.’ Daarmee doelend op Jeruzalem. Maar volgens de meerderheid van de VN is Jeruzalem niet de erkende hoofdstad van Israël.

Ter toelichting: ‘The majority of United Nations (UN) member states hold the view that the final status of Jerusalem should be resolved through negotiation, and have therefore favored locating their embassies in Tel Aviv.’

Penny Jackson, Amsterdam

Gasvelden

Er wordt nu 2 miljard gemeenschapsgeld gestopt in het opsluiten van CO2 in een oud gasveld onder de Noordzee. Waarom wordt dit geld niet gebruikt om hetzelfde te doen bij de gasvelden in Groningen? Hierdoor kun je een tegendruk opwekken waardoor de aardbevingen in deze provincie kunnen afnemen. Als extra zou je mogelijk zelfs een groot deel van het resterende gas alsnog kunnen gaan gebruiken. Twee vliegen in één klap.

In theorie is dat simpel. De CO2 wordt diep in het gasveld gepompt en is zwaarder dan aardgas, waardoor je een gelijk deel aardgas kunt winnen zonder dat er (meer/nieuw) drukverschil ontstaat, en dus geen invloed heeft op aardbevingen.

Fons van Nunen, Boxtel

Bam!

Allerlei overwegingen voor en tegen vaccineren van kinderen tegen corona op een rijtje (Ten eerste, 12 mei). Dan ineens een Cruijffiaanse uitspraak van epidemioloog Bruijning – als het gaat over de toekomstige ontwikkelingen van het virus: ‘Wat er dan gaat gebeuren, weet je pas als je het ziet gebeuren.’ Bam, raak!

Nanette Haze, Nijmegen

Meer over