De week van de hoofdredacteurPieter Klok

Creatief op reportage in tijden van dichte grenzen en strenge quarantaineregels

null Beeld

De journalistiek is een jaar coronacrisis redelijk ongeschonden doorgekomen. Sinds maart 2020 zijn de redactiezalen nagenoeg leeg. Een krant kun je heel goed vanuit huis maken, is gebleken.

Het enige genre dat zwaar te lijden heeft onder de lockdown is de buitenlandreportage. Reizen is veel ingewikkelder geworden. Zo willen we al maanden naar Israël om te beschrijven hoe het land erin is geslaagd om in zo’n korte tijd zoveel mensen te vaccineren. Maar Israël laat niemand binnen, en als ze straks wel weer gasten binnenlaten, gelden strenge quarantaineregels.

Ook binnen Europa zijn de mogelijkheden beperkt. Veel landen hebben een strikt quarantainebeleid. Servië, waar verslaggever Jarl van der Ploeg deze week heen reisde, is een positieve uitzondering. Een negatieve PCR-test volstaat om het land binnen te komen. De terugkeer naar Nederland is ingewikkelder, omdat je én een negatieve PCR-test van minder dan 72 uur oud nodig hebt én een sneltest die vier uur voor het boarden is afgenomen. Terug in Nederland moet je daarnaast vijf dagen in quarantaine, alvorens je je kunt laten testen en je je vrijheid weer terug hebt.

Jeroen Visser, onze correspondent in Zuidoost-Azië, verhuisde afgelopen zomer van Seoul naar Phnom Penh, Cambodja. Van daaruit zou hij de hele regio bereizen, maar dat is onmogelijk geworden. Landen als Australië, Vietnam en Indonesië houden de grenzen gesloten. Naar andere landen kun je vaak nog wel, maar dan moet je eerst twee weken in quarantaine. Bij terugkeer in Cambodja moet je jezelf opsluiten in een hotel onder overheidstoezicht. Vier weken opsluiting is voor de meeste reportages een te hoge prijs.

Jeroen Visser aan het werk in Cambodja Beeld Antoine Raab
Jeroen Visser aan het werk in CambodjaBeeld Antoine Raab

Er zit voor hem niets anders op dan alle technische hulpmiddelen in te zetten. Zo maakte hij deze week een ‘reportage’ over Japan met zijn mobiele telefoon. Zijn assistent ging de straat op om Japanners te vragen naar hun visie op de Olympische Spelen. Visser luisterde mee en tekende hun verhaal op. Eerder wist hij ook al een slachtoffer van de kernramp in Fukushima te portretteren alsof hij er bij was.

Ook correspondenten die alleen reportages maken in hun thuisland zien hun werk door de lockdown ingewikkelder worden. Het is lastiger om mensen te spreken nu de cafés en andere openbare ruimtes dicht zijn. ‘Er zit niets anders op dan mensen staande te houden’, zei onze Amerikacorrespondent Michael Persson onlangs, ‘maar dan laad je al snel de verdenking op je dat je een bedelaar bent.’

Podcast

In de verkiezingspodcast Koorts bespreken columnist Sheila Sitalsing, chef politiek Raoul du Pré, hoofdredacteur Pieter Klok en presentator Gijs Groenteman de blunder van Kajsa Ollongren. Rutte kan dit niet meer laconiek wegwuiven. Welke functie bekleedt hij in dit proces eigenlijk? Luister mee.

Meer over