DE WEEK VAN DE HOOFDREDACTEURPieter Klok

Correspondenten maken onze wereld groter

null Beeld

Terwijl wielrenner Wilco Kelderman hard op weg is om als tweede Nederlander de Giro d’Italia te winnen, legt correspondent Jarl van der Ploeg zijn eigen ronde van Italië af. Als afscheid van het land waar hij vier jaar woonde, schrijft hij een paar keer per week een prachtig miniatuurtje waarmee hij stapsgewijs de ziel van Italië blootlegt en zijn liefde voor het land verklaart.

De hoop was dat hij zijn correspondentschap in majeur zou afsluiten. Italië zou zich tijdens de Giro in al zijn schoonheid oprichten, als in een nieuwe renaissance. De herinneringen aan de lockdown waarbij Van der Ploeg wekenlang in zijn Romeinse appartement opgesloten zat, zouden aldus worden weggespoeld. Het was Italië en hem niet gegund. Al ver voor de finish in Milaan is de koers weer in de greep van het virus en komen de herinneringen aan de eerste golf in volle hevigheid terug.

Van der Ploeg laat niettemin met elk stuk zien hoe belangrijk correspondenten zijn voor de Volkskrant. Ze voorkomen dat we te veel naar onze eigen navel staren, behoeden ons voor gemakzuchtige oordelen en nemen ons mee naar plekken waar we nog nooit zijn geweest en waar we vaak nog nooit aan hebben gedacht. Ze maken onze wereld groter.

Jarl van der Ploeg aan het werk. Beeld Nicola Zolin
Jarl van der Ploeg aan het werk.Beeld Nicola Zolin

Het correspondentschap was in het verleden vaak een kroon op de carrière, voorbehouden aan oudere collega’s die voldoende ervaring en wijsheid hadden opgebouwd om een heel land te doorgronden. De dag van de correspondent begon met een wandeling naar de plaatselijke kiosk om de kranten van die dag aan te schaffen en vervolgens op zoek te gaan naar informatie die ook de moeite waard was voor Nederlandse lezers.

Die kranten kunnen we nu ook vanuit Amsterdam lezen, persconferenties en parlementaire debatten kunnen we tegenwoordig via een livestream ook op afstand volgen. Volkskrant-correspondenten moeten er dus vooral op uit, eigen verhalen maken, eigen informatie verzamelen. Gretigheid en flexibiliteit zijn veel belangrijker geworden. Daardoor kunnen we ook steeds vaker een jonge correspondent benoemen.

Tom Vennink ging op zijn 25ste naar Moskou. Jarl van der Ploeg op zijn 28ste naar Rome, waar hij Sarah Venema opvolgde die al op haar 23ste correspondent was geworden. Hij wordt op zijn beurt nu opgevolgd door de 27-jarige Rosa van Gool. U hoeft de mooie pen van Van der Ploeg niet te missen. Hij keert terug naar de redactie in Amsterdam.