De Week van de hoofdredacteur

Correspondent in tijden van polarisatie en het einde van een ongemakkelijke column

null Beeld
Beeld

Bitterzoete nostalgie

‘Dit land heeft geen idee meer waar het heen gaat. Ik prijs me gelukkig dat ik daar in de voorste linies verslag van mag doen.’ Aan het woord is onze correspondent in de VS, Michael Persson. Op de site belichten we af en toe Volkskrantmensen. Voor de midterms van deze week was dat Michael, die de 1-1 uitslag al min of meer voorspelt. Mensen vragen mij vaak of ik het schrijven van vroeger niet mis. Dat valt reuze mee. Maar toen ik deze zin van Michael las, voelde ik even bitterzoete nostalgie: ‘Ik bedenk een relevant onderwerp, bepaal waar dat het meeste speelt en neem het vliegtuig. Het is een enorme luxe om een paar dagen in Kansas of Wyoming rond te rijden om een verhaal bij elkaar te verzamelen.’ Die luxe had ik ook. Maar het politieke klimaat is anders: ik beleefde de opkomst van Obama, die de polarisatie zou beëindigen. Dat zag je al meteen misgaan. Maar dat in Michaels Witte Huis een agressieve populist zou zitten, beseften wij niet toen ik hem als correspondent benoemde. Op het podium van de Rode Hoed herinnerde hij mij daar onlangs spottend aan: ik had volgens hem gezegd dat het nooit meer zo opwindend zou worden als met Obama.

Uitgejouwd in het persvak

Nou, dat wint hij met vlag en wimpel. Maar het werk is er niet makkelijker op geworden. In het gepolariseerde klimaat wordt ieder woord gewogen en veel bekritiseerd. Michael is een genuanceerde en nuchtere journalist, toch moet hij op Twitter regelmatig zijn artikelen verdedigen. Ook de Amerikanen laten zich soms van hun lelijkste zijde zien. Dat merkte buitenlandredacteur Bert Lanting, die een reeks reportages maakte en in Houston bij een Trump-optreden werd uitgejouwd in het persvak van de fake media. ‘Maar als je met die types praat, blijken zelfs zij heel aardig’, vertelt hij. Bert verdraagt paradoxen en is niet snel van zijn stuk. Hij is correspondent geweest in Moskou, Washington en Brussel. We kunnen hem dus naar het oosten of over de oceaan sturen in de zekerheid dat hij met uitstekende verhalen terugkeert.

Eppink en Beto

De columns van Derk Jan Eppink waren ook producten van de Amerikaanse polarisatie. Eppink staat dicht bij de Republikeinen. Ik was het niet met hem eens inzake de EU en Trump. Hij bood wel een interessant inkijkje in een manier van denken die ver af staat van de meeste Nederlanders, maar intussen zeer bepalend is. Ik vind het goed om zoiets tegen te komen. Een krant met louter meningen waarmee je instemt, laat een deel van de werkelijkheid weg (en is voorspelbaar). Over Eppinks feiten vroeg ik wel twee keer opheldering. Hij kwam met een goede uitleg. Maar deze week schreef hij willens en wetens dat de Democratische senaatskandidaat O’Rourke zijn voornaam Beto had ‘gefabriceerd’ om Latino-kiezers te paaien. Meteen dook de bekende foto van Beto als klein kind in een Beto-shirt op, deze kwestie speelt al een tijd in de VS. Onder de column online en in de krant moesten we rectificeren. Uiterst pijnlijk. Ik wilde Eppink zijn column niet ontnemen, zoals mensen op Twitter al lang van mij vragen. Columnisten die niet zo onder vuur liggen, maken ook fouten. We bieden hun doorgaans een nieuwe kans. Het zou onrechtvaardig zijn een columnist met minder welgevallige meningen anders te behandelen.

Maar na een stevige mailwisseling deelde Eppink me vrijdag mee dat hij zelf stopt als columnist van de Volkskrant. Hij wordt ­Europees lijsttrekker van Baudets Forum voor Democratie. Een actieve politicus als columnist, dat doen wij nooit. Dus zo komt aan deze ­column, ongemakkelijk maar waardevol, een natuurlijk einde.

Aanvulling

Dit is een nieuwe versie van de Week van de Hoofdredacteur, aangepast na de mededeling van Derk Jan Eppink dat hij zijn column stopzet en Europees lijsttrekker van Forum voor Democratie wordt.

Meer over