OpinieLezersbrieven

Coronavirus wakkert racisme aan

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 5 februari.

Een kind in Bangkok draagt een masker tegen de verspreiding van het coronavirus. Beeld REUTERS/
Een kind in Bangkok draagt een masker tegen de verspreiding van het coronavirus.Beeld REUTERS/

Brief van de dag: coronavirus wakkert racisme aan

Ik geef mijn zoon een laatste kus voordat hij de klas ingaat. ‘Mama, ze vroegen gisteren weer aan me of ik een Chinees heb gekust.’ Stomme grapjes, sus ik. Met bezwaard gemoed loop ik van het schoolplein.

De berichtgeving rondom het coronavirus uit China domineert het nieuws en brengt bij sommige mensen racistische sentimenten boven. Ik had het nieuws dagen geleden al met mijn zoon besproken. Mensen die niet naast Aziaten in de bus durven zitten, of hatelijke opmerkingen maken. Nu mag mijn zoon zijn Chinese moeder op het schoolplein geen kus meer geven. Op straat groet ik vriendelijk willekeurige voorbijgangers, in de hoop dat ze me minder snel voor een virus uitmaken.

Een gevoel van onmacht overvalt me. In onze afkomst schuilt een afwijking die worstelingen kan geven waar ik geen pasklaar antwoord op heb. Moet ik mijn zoon leren van zich af te bijten? Woorden influisteren zodat hij verbaal rake klappen kan uitdelen? Ik wil geen conflict aanwakkeren.

We zijn net twee auto’s die elkaar op een smal weggetje tegemoet rijden. Je hoeft elkaar als bestuurder maar even aan te kijken om snelheid te minderen en ruimte te maken voor elkaar.

Yen-Yen Chen, Haarlem

Melanchthon

Het succesverhaal over het Melanchthon Kralingen toont aan dat ook het reguliere onderwijs in staat moet zijn goed onderwijs te verzorgen, mits voldaan wordt aan een aantal belangrijke voorwaarden, zoals gemotiveerd, betrokken personeel en een efficiënt leerlingvolgsysteem.

De gratis bijlessen die deze school aanbiedt, zijn een schot in de roos, want hiermee wordt voorkomen dat allerlei ‘dure’ privé-instituten dit gat in de markt vullen en op die manier de sociale ongelijkheid bevorderen. De bijspijkercursussen die daar worden gegeven, zijn tenslotte alleen bereikbaar voor ouders met een goed gevulde beurs, terwijl het onderwijs juist dient te functioneren als sociale hefboom.

Albert Kort, ’s-Heer Hendrikskinderen

Melanchthon (2)

De maatregels die adjunct-directeur Dennis Maharban nam om van de Melanchthon Kralingen een excellente school te maken, zijn terug te voeren op een doordacht en gedurfd personeelsbeleid.

Goede leerkrachten zien in dat bijles voor sommige leerlingen de werkdruk in de klas vermindert. Zwakke leerkrachten moet je durven ontslaan. En zorg voor de juiste prikkel om de ouders erbij te betrekken. Als meer schoolleiders de attitude van Dennis Maharban zouden hebben, zou ons onderwijs met sprongen vooruit gaan.

Henk Penseel, oud-leerkracht, Naarden

Haaienvinnen

In de krant van 4 februari stond een klein stukje over de vondst van honderdduizenden haaienvinnen in Miami. De waarde werd uitgedrukt in dollars, en in euro’s. Het is de zoveelste trieste constatering dat mensen vooral denken in termen van economisch gewin, in plaats van aan het verlies van duizenden dieren.

Misschien moeten we een andere standaard meeteenheid bedenken. Aardepunten bijvoorbeeld. Of milieumunten. Dan zou je in de kop kunnen zetten: ‘Aarde verliest weer 700 duizend punten op de leefbaarheidsindex.’

Erwin Noorman, Meppel

Twitter-Thierry

De halfslachtige excuses van Thierry Baudet voor zijn NS-tweet lijken verdacht veel op de zogenaamd vrijwillige gedragscode van de farmaceuten: een opmerkelijk hoog placebo-gehalte.

Jan de Roo, Amstelveen

Twitter-Thierry (2)

Misschien moest Thierry Baudet maar Formule 1 gaan rijden. Hij blijkt aardig goed te zijn in bochtenwringerij. Probleem is echter dat hij naar alle waarschijnlijkheid de verkeerde kant oprijdt.

Hink Siegers, Blaricum

Vogelaar

Op maandag de berichten over de analyse van Aedes dat de wijken met eenzijdige sociale woningbouw achteruit gaan. Op dinsdag het mooie interview met Onno Bosma over het overlijden van Ella Vogelaar. Ad Melkert (melkertbanen) en Ella Vogelaar (vogelaarwijken) zijn twee van de weinige politici die de eer kregen dat hun politieke acties tot een eigennaam leidden.

In Amersfoort was de wijk Kruiskamp een van de veertig vogelaarwijken. De extra gelden van minister Vogelaar gaven Liendert, onderdeel van Kruiskamp, een duwtje in de rug. Naast het vervangen van slechte portiekflats door mooie gemengde buurten, konden er ook sociale projecten (‘achter de voordeur’) worden opgezet. Lokale corporaties hielden vast aan de geplande investeringen en betaalden extra voor de sociale projecten. Gemeente en corporaties konden samen optrekken. Helaas werd deze aanpak in de volgende kabinetsperiode weer afgebroken.

Ik sprak laatst een wijkbewoner met wie ik ooit Ella Vogelaar had bezocht. Ik vroeg haar hoe het nu was in Kruiskamp. ‘De nieuwe woningen op een schoollocatie hebben de buurt verbeterd. Ik word weer gegroet door jongens uit de buurt.’

Politici, ga eens kijken in Liendert, dan zie je weer een bloeiend winkelcentrum, met een derde supermarkt. Het imago van de wijk is sterk verbeterd, maar of het ‘achter de voordeur’ veel beter is geworden weten we niet. Daar was geen geld meer voor.

Jelle Hekman, oud-wethouder stedelijke vernieuwing Amersfoort

Meer over