columnJean-Pierre Geelen

Corona verandert geen pest aan de wereld

Het is onderzocht door het Sociaal en Cultureel Planbureau, dus moet het wel waar zijn. ‘Nederlanders gaan na de coronacrisis waarschijnlijk niet blijvend anders denken over politieke onderwerpen, instituties of de samenleving’, zo vatte de NOS vrijdag een rapport hierover samen. Het gestegen vertrouwen in een daadkrachtige leiding zal niet beklijven en keert waarschijnlijk terug naar het oude niveau. Dat concluderen geleerden na analyse van eerdere crises.

Je hoeft geen wetenschapper te wezen om een open deur te zien. Corona verandert geen pest aan de wereld.

Ja, volgens het SCP zijn Nederlanders ‘iets positiever tegenover immigranten’ gaan staan, omdat corona de immigratie- en integratieproblematiek overschaduwde. Ook voelen meer Aziaten en ouderen (‘dor hout’) zich gediscrimineerd. Dat verraadt vooral wanneer dit rapport geschreven is: Marianne Zwagerman c.s. zijn de onderzoekers niet ontgaan; toen het de natie zwart voor de ogen werd door Black Lives Matters, Akwasi en Johan Derksen, was het rapport kennelijk al naar de drukker.

Afgelopen maanden hoorde je weleens verkondigen dat alles beter zou worden, mooier. Verlicht zouden we uit de duisternis komen. We zouden stoppen met het ziekmakende zeulen met dieren (en mensen) over de wereld, een zeer vermoedelijke oorzaak van de coronaverspreiding. Vlees wordt sowieso iets voor botte boeren. Roekeloos viermaal per jaar voor een paar lullige tientjes naar Thailand vliegen: het was voorgoed voorbij, als je de groengoeroes mocht geloven. De zorgmedewerker zou weer aangekleed, in plaats van uitgekleed worden, net als de onderwijzer. Globalisering, de wurgende marktwerking, eenzaamheid - het zou straks allemaal voorbij zijn. God Corona zij geloofd en geprezen.

‘Er is momentum voor grote veranderingen’, preekte ook de Volkskrant met een zaterdagspecial over de mooie wereld na corona. Toegegeven: ook ik wilde dat geloven, in een vlaag van zinsbegoocheling. Dat is al weken geleden.

Inmiddels zijn de bloemen in het haar verlept. De crisis is bepaald nog niet voorbij, maar vooralsnog blijken de dromen bedrog – ook dat is bij het oude gebleven.

In de stad wordt allang niet meer gezongen vanaf balkons, het burenkoor zou overstemd worden door het autoverkeer dat weer rijendik door de straten raast. Boeren liggen er weer dwars als vanouds. De lucht oogt allang weer als een abstracte schets van vliegtuigstrepen. Er gingen volgens Eurocontrol vorige week dagelijks 12.936 vluchten over Europa, 1383 meer dan een week eerder. Aan kop gaat Ryanair, met dagelijks 1045 budgetvluchten – rechtstreeks naar Antalya.

De meeste mensen deugen, maar alleen met het mes op de keel.

De Dam ligt weer vol met toeristen; op de Wallen en in de Kalverstraat wordt eenrichtingsverkeer ingesteld, nu het er weer volloopt met prostituanten van pretpark Amsterdam. De branche van zakkenrollers en inbrekers is na een wegzakkertje volledig hersteld. Thuis ligt dat cursusboek filosofie (Deel 1: Eine neue Beleuchtung der ersten Prinzipien aller metaphysischen Erkenntnis) al weer weken ongelezen te verstoffen tussen de chipsresten onder de hangbank – o, verrek: dáár lag De pest van Camus!

Intussen neemt de pandemie wereldwijd in omvang toe, is de gevreesde ‘tweede golf’ tegen de grens met België geklotst en werd vrijdag in Noord-Brabant de 25’ste besmette nertsenfokkerij geruimd (maar steek vooral je kop in het zand, Carola Schouten).

Nothing ever happens’, galmde het vrijdag uit mijn luidsprekers. ‘The needle returns to the start of the song/ And we all sing along like before’.

Alles blijft bij het oude liedje

Meer over