ColumnKustaw Bessems

Corona? Het kabinet is al aan de evaluatie toe en geeft zichzelf een pluim

null Beeld

U zit misschien nog volop in de coronacrisis, het kabinet is vast begonnen met de evaluatie. Conclusie: puik gedaan, kabinet.

Rutte, De Jonge, Grapperhaus, ineens hoor je ze vertellen hoe goed het is dat veel mensen besmet zijn geraakt.

Grapperhaus stond met veel bombast voor een camera te pochen dat hier veel meer mensen immuun zijn dan in Denemarken.

Denemarken, met slechts 1,5 procent meer doden te betreuren dan gewoonlijk. Tegen 9,5 procent hier. Waar ze binnen een paar weekjes met veel beter geregelde vaccinatie die immuniteit veilig inhalen. Wat een misplaatste bravoure.

Toch deed De Jonge hetzelfde in de uitstekende podcast Signaalwaarde. De sterfte zou weleens kunnen meevallen in Nederland, omdat het virus ‘niet is platgedrukt’. Een vreemde uitspraak, omdat de sterfte in Nederland dus niet zo laag is, maar hij verhoudt zich ook slecht met de formele oproepen van het kabinet om ons aan maatregelen te houden en zo de kwetsbaren te beschermen. En dan probeert De Jonge ook nog doden weg te poetsen door er fijntjes op te wijzen dat er veel zijn gevallen in verpleeghuizen, waar mensen wonen die ‘in menig land al eerder waren overleden’.

Van de week werd bekend dat de ic-capaciteit niet verder kan worden opgeschaald en wrang genoeg mogen we daarmee in onze handen knijpen. Want het door deze ministers zelf zo geprezen beleid is om golf na golf de ziekenhuisbedden vol te laten lopen met covidpatiënten, ten koste van andere zorg. Meer bedden had slechts betekend: nog later ingrijpen, nog meer slachtoffers.

De minachting voor het leven, die zal me van de coronacrisis bijblijven. Het idee dat een oudere die van kinderen en kleinkinderen geniet minder recht op dat leven heeft. Net als de vanzelfsprekendheid waarmee we hebben aanvaard dat kwetsbaren zichzelf anderhalf jaar moesten opsluiten.

Vaak moet ik in deze tijd terugdenken aan het moment dat ik dacht als journalist al mijn naïviteit over politiek te hebben verloren. Dat was tien jaar geleden, toen Nederland een ‘politietrainingsmissie’ naar de Afghaanse provincie Kunduz stuurde. Ik geloofde dat een uitzending naar gevaarlijk gebied zo zwaar op volksvertegenwoordigers zou drukken dat ze er niet toe konden besluiten uit louter politiek-tactische overwegingen. Maar een waaier aan partijen deed precies dat.

De evaluatie kwam vorig jaar (!) en stelde vast dat de politieke wens leidend was geweest, de bijdrage aan Afghanistan ondergeschikt en de missie onuitvoerbaar. En dat het kabinet dit had verhuld door papieren te vervalsen en te sjoemelen met getallen. Geen haan kraaide ernaar.

Had ik al gezegd dat dat onder dezelfde premier was?

Er zullen nu ook evaluaties komen. Een van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, onder leiding van Jeroen Dijsselbloem. Al is die nu in een andere hoedanigheid nog even druk met het uitdelen van miljarden uit een fonds van dit kabinet, opgericht door de ministers Hoekstra en Wiebes, die herhaaldelijk de coronabestrijding hebben getraineerd.

En er zal een parlementaire enquête komen. Door een Tweede Kamer waarin alleen de virusontkenners van Forum voor Democratie ooit een wezenlijk andere strategie hebben bepleit dan het kabinet. Althans, tot deze week. Want het nieuwe Bij1 – één zetel – heeft als enige al van buiten het parlement steeds consequent betoogd dat indammen van het virus beter was geweest voor gezondheid, economie en welzijn dan het ‘gecontroleerd verspreiden’.

Ik voel me een sukkel, omdat ik bij de coronacrisis toch dacht: dit is zo ernstig, nú zullen onze leiders boven zichzelf uitstijgen. Moet je dan net zo cynisch leren denken als zij? Misschien wel, omdat je anders steeds een paar stappen achterloopt.

Mailen? k.bessems@volkskrant.nl

Meer over