commentaarfrank van zijl

Commentaar: Forum voor Democratie, een door rancune gedreven mannenkliek

De openlijke ruzie tussen de oprichters van Forum voor Democratie is dodelijk voor de beeldvorming.

Thierry Baudet en Henk Otten. Beeld ANP
Thierry Baudet en Henk Otten.Beeld ANP

In de herberg van Forum voor Democratie is geen plek meer voor Henk Otten, medeoprichter van de partij en nog niet zolang geleden steun en toeverlaat van voorman Thierry Baudet. Deze week wordt een definitief besluit verwacht over zijn royement.

Dat Otten en Baudet niet meer samen door een deur gaan is al bekend sinds april, toen de voormalige City-bankier en penningmeester moest opstappen omdat hij volgens Baudet een greep zou hebben gedaan in de partijkas. ‘Karaktermoord’, aldus Otten toen.

Een paar maanden later is de breuk definitief nu het partijbestuur bij het ministerie van Binnenlandse Zaken melding heeft gemaakt van ‘een vermoedelijke fraude met overheidssubsidie’. Volgens het departement is daar vooralsnog niets van gebleken. Otten ondertussen wenst zich niet als sjoemelaar te laten wegzetten en heeft aangifte gedaan wegens smaad.

Hij is nog altijd FvD-vertegenwoordiger in de Eerste Kamer en staat een andere politieke lijn voor dan Baudet. Otten vindt dat de electoraal zo succesvolle leider gevaarlijk bezig is met zijn ‘boreale koers’, zijn uitspraken over vrouwen en geflirt met Alt-right. Hij maakt van de partij ‘een filosofieclub’. Baudet ontkent een inhoudelijk conflict.

Hoe dan ook, de vete tussen de twee vindt gemakkelijk zijn weg via de media: een rapport lekt uit via GeenStijl, er wordt met modder gegooid in De Telegraaf, of in een talkshow op tv. Als Baudet Otten als graaier wegzet, brengt die naar buiten dat Baudet een vakantie naar Thailand met partijgeld heeft bekostigd − die waar hij naakt aan het zwembad poseerde. Ook zou hij met tienduizenden euro’s hebben gesmeten door jongeren op de ‘zomeruniversiteit’ van de partij te voorzien van gratis wijn.

Het is een allesbehalve verheffend schouwspel. En hoewel het te vroeg is om te stellen dat Forum als jonge politieke partij net als de LPF begin deze eeuw implodeert, zijn de gevolgen niet te overzien. Volgens Otten dreigt zelfs een scheuring. Hij weigert zijn zetel in de Eerste Kamer op te geven en zegt te worden omringd door leden die net als hij de autocratische stijl van Baudet meer dan zat zijn.

De waarheid − wie zat wanneer in de suikerpot − is niet eens leidend. Hier doemt het scenario op van een door rancune gedreven mannenkliek, die de regie ontbeert van een leider. Otten versus Baudet is geen Shakespeareaans koningsdrama, maar een soap met als cliffhanger wie in deze slangenkuil het volgende slachtoffer wordt van Baudets gif.

Meer over