Column Betrouwbare Mannetjes: Make our elite great again!

'Vertel mij wat ik nog moet zien, beste Nederlander. De Publieke Omroep is van u!' Na een ingezonden brief in deze krant, mocht NPO-baas Shula Rijxman ook bij DWDD haar zorgen uiten over de zoekgeraakte gewone man. Ze was ten einde raad. En dus deed ze nu een publieke oproep: stuur in godsnaam ideeën in, gewoon mens. Vertel wat u, of hoor mij nou, jij natuurlijk, wil zien en horen. Vertel het!

Heel Holland Bakt Beeld anp
Heel Holland BaktBeeld anp

Had de Brexit er al flink ingehakt, na de winst van Trump zit de schrik er helemaal goed in. Die dekselse Wilders kan hier straks zomaar de verkiezingen winnen en dus doet iedereen zijn best om aansluiting te vinden bij dat ongrijpbare volk dat zijn woede jegens de elite maar nauwelijks kan beteugelen. Rob Wijnberg, hoofdredacteur van het smugblog De Correspondent, deelde in een smart-read zijn moeizame zoektocht naar de raakvlakken met de gewone man. En Shula en Rob zijn niet de enigen. Ook doodnormale jongens als Jesse Klaver, Mark Rutte en mr. dr. Thierry Henri Philippe Baudet begrijpen de weerzin jegens de elite maar wat goed.

De Betrouwbare Mannetjes zijn er ook behoorlijk klaar mee. Met die elite van ons. Het is niet om aan te zien, dat voortdurende gekruip voor het volk. Het NOS-Journaal is zo onderhand een soort infotainment en 's avonds wordt ieder onderwerp in een debat gegoten waar geen expert kan plaatsnemen zonder tegenover iemand te zitten die zegt dat het niet zo 'voelt'. Goed luisteren, de zorgen serieus nemen.

Als ze bij de NPO echt denken dat ze de gewone man kwijt zijn, moeten ze misschien doen wat wij altijd doen: je eerst afvragen waar je hem voor het laatst hebt gebruikt. MAX Geheugentrainer misschien? De Rijdende Rechter, Radar, Kassa, Opgelicht, Ik Vertrek, Heel Holland Bakt? Of toch bij een van die Volendamse incest-vehikels? Spoorloos? Er is verdomme geen programma zónder de gewone man. Dat je verschillende doelgroepen moet bedienen, betekent toch niet dat iedereen alles precies even leuk hoeft te vinden? Bij het Muziekfeest op het Plein wordt Wolter Kroes ook niet afgelost door een Japanner met een mooie fuga van Bach en tijdens Het Filosofisch Kwintet zit niemand te wachten op een hilarisch getimede ruft van Kees Tol.

Nee, het probleem is niet het volk. Het is juist deze nep-elite die zich continu verlaagt.

Van een beetje tegengas is nog nooit iemand slechter geworden. Als hoogopgeleiden hun kinderen niet willen vaccineren, roept ook niemand betuttelend dat je die mensen serieus moet nemen. Onzin is onzin. Nee, we moeten weer terug. Luisteren naar de echte onversneden, ondoordringbare, Reiziger in Muziek-kijkende elite. Elite die prime time De Connaisseur wil kijken. Elite die zich geen reet aantrekt van wat dat volk al dan niet zou willen of voelen. Wij laten de petjes vast bedrukken. Make our elite great again! Niet dat we daarmee willen zeggen dat u naar ons moet luisteren overigens. Wij zijn ook maar doodnormale jongens.

Voor de komende week adviseren wij u de volgende mening:

Hoer de France zal je bedoelen!

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Betrouwbare Mannetjes Melle Runderkamp en Simon Hendriksen op Twitter: @Betmannetjes

Meer over