CommentaarBert Lanting

China schendt met nieuwe veiligheidswet de beloofde vrijheid van de voormalige Britse kroonkolonie

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

De nieuw ingevoerde veiligheidswet druist lijnrecht in tegen de beloften die in 1997 aan ­Londen en de Hongkongers werden gedaan.

Vijftig jaar vrijheid, beloofden de communistische leiders in Beijing Hongkong bij de machtsoverdracht door Groot-Brittannië. Het zijn precies 23 jaar van autonomie geworden nu China de voormalige Britse kroonkolonie een omstreden veiligheidswet heeft opgelegd.

Die maakt in feite een einde aan het beginsel van ‘één land, twee systemen’, waarbinnen Hongkong zijn eigen ­politieke systeem en rechtsstelsel mocht houden. Tot op het laatste moment hadden de autoriteiten in Beijing de exacte inhoud van de wet geheim gehouden. Geen wonder, want de wet druist lijnrecht in tegen de beloften die in 1997 aan ­Londen en de Hongkongers werden gedaan.

Volgens Beijing gaat het om volstrekt normale maatregelen om terrorisme, afscheiding en ondermijning van de staat tegen te gaan, maar de begrippen zijn zo vaag omschreven dat iedere vorm van protest tegen de communistische leiders eronder kan vallen.

Afgesproken was dat Hongkongers alleen door hun eigen rechtbanken onder hun eigen wetten zouden kunnen worden bestraft, maar er komt nu een Chinees veiligheidsorgaan dat kan bepalen dat verdachten op het vasteland, dus onder het Chinese systeem, terecht moeten staan.

Het afgelopen jaar trok Carrie Lam, de pro-Chinese bestuurder van Hongkong, na massale protesten een wetsvoorstel in dat uitlevering mogelijk maakte. Dat leek een overwinning voor de democratische beweging in Hongkong, maar Beijing is vastbesloten daar definitief een einde aan te maken.

Uit vrees tot levenslang te worden veroordeeld, hebben tal van activisten al besloten hun protesten te staken, terwijl anderen overwegen uit te wijken naar Groot-Brittannië dat de inwoners van Hongkong een verblijfsvergunning belooft.

Beijing dreigde meteen met ‘tegenmaatregelen’ tegen Londen. Een uittocht uit Hongkong zou een blamage zijn voor China. Het zou een pijnlijke associatie oproepen met Oost-Berlijn van vóór de bouw van de Muur, toen DDR-burgers massaal voor het Westen kozen.

Een nieuwe ‘Chinese Muur’, om de Hongkongers binnen te houden, zou een vernederend teken van zwakte zijn.

Meer over