CommentaarBeursdaling

Centrale banken zijn waakzamer dan in 2008

De forse beursdaling van maandag zette een dag later niet door. De centrale banken dempen de onrust.

Beurshandelaren op de vloer van de New York Stock Exchange. Beeld EPA
Beurshandelaren op de vloer van de New York Stock Exchange.Beeld EPA

Een stevig conflict tussen olieproducerende landen in combinatie met de economische effecten van de beteugeling van het coronavirus veroorzaakte maandag voor een spectaculaire koersval op aandelenbeurzen wereldwijd. Beursanalisten kwamen superlatieven tekort om de ernst van de beursval te duiden. Die zou wel eens erger kunnen zijn dan die waarmee de metersdiepe financiële crisis in september 2008 begon, zo klonk alom. Maandagavond sloten de beurzen in Europa en de VS met ongekende verliezen. De recessie leek begonnen.

Een dag later ziet de wereld er anders uit. De olieprijs herstelde en de beurzen bleven min of meer stabiel in afwachting van de concretisering van Amerikaanse herstelmaatregelen. Dat de centrale banken hun economieën te hulp komen, bracht enige rust. De vergelijking met de kredietcrisis van 2008 gaat niet op.

Twaalf jaar geleden reageerden de Fed in de VS en de Europese Centrale Bank in Frankfurt aarzelend toen de financiële crisis uitbarstte. Pas in 2012 zei toenmalig ECB-president Mario Draghi dat de centrale bank van de eurozone de eenheidsmunt zou redden; ‘whatever it takes’. Het bleek een succesvolle bezweringsformule.

Hoewel de coronacrisis een totaal andere is dan die van 2008, zijn de centrale banken nu veel alerter om het juiste te doen. De Fed verlaagde vorige week onverwacht de rente en doet dat naar verwachting volgende week nog een keer. Ook ECB-president Christine Lagarde zei dat ze donderdag maatregelen zal aankondigen om de door het virus aangetaste Europese economieën te hulp te schieten. Daarbij is het vizier vooral op Italië gericht.

De vraag is alleen: welke maatregelen? De ECB heeft de rente op min een half procent staan, en die negatieve rente heeft meer nadelen dan voordelen. De geldpers nog harder laten draaien werkt niet meer en een deel van het ECB-bestuur is tegen. De beste optie is om het midden- en kleinbedrijf, dat zwaar wordt getroffen door de coronacrisis, via de banken te ondersteunen met goedkope overbruggingskredieten. De ECB zal al haar creativiteit moeten aanwenden om die kredietsteun bij de bedrijven terecht te laten komen.

Meer over