Lezersbrieven1 januari

Categorie 1 of niet, mijn hond durft niet meer naar buiten!

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 1 januari.

Redactie
Huisjespark Landal Miggelenberg is vuurwerkvrij voor hond en baasje.  Beeld Marcel van den Bergh
Huisjespark Landal Miggelenberg is vuurwerkvrij voor hond en baasje.Beeld Marcel van den Bergh

Brief van de dag: Categorie-1-vuurwerk

Wat fijn, mijn gemeente, de gemeente Heemstede, heeft een meldpunt vuurwerkoverlast geopend! Alleen bleek het gepubliceerde telefoonnummer waar ik een melding kan doen, niet te kloppen, maar dat is een kleinigheid, online kan het ook.

Jaarlijks gingen wij met onze hond naar een vuurwerkvrij park in het oosten van het land, omdat zij zo ontzettend bang is voor vuurwerk. Omdat zo’n park ook niet de oplossing bleek, bijvoorbeeld door het carbidschieten in de omgeving, hebben we maar besloten thuis te blijven waardoor we ons ergernis en kosten besparen.

Vorige week wilde ik gebruik maken van het meldpunt omdat herhaaldelijk vuurwerk werd afgestoken op het plein voor onze woning. Maar nu blijkt het afgestoken vuurwerk onder categorie-1-vuurwerk te vallen. Dat vuurwerk mag het hele jaar door afgestoken worden! De Aldi maakt er reclame voor op radio 2. Dat horen we, omdat we de Top 2000 hard aan hebben staan zodat onze hond het vuurwerk hopelijk wat minder hoort. Volgens de dame van de receptie van de gemeente Heemstede krijgt zij nu de meeste klachten over deze categorie vuurwerk, maar kan er niets aan gedaan worden.

Categorie 1 of niet, mijn hond durft niet meer naar buiten!

Brigitte Snoeks, Heemstede

Leefstijlcoach

De subsidie van het rijk voor de nieuwe leefstijlcoach die mensen gaat helpen hun overgewicht kwijt te raken (Ten eerste, 31 december), wordt dan zeker betaald met de opbrengsten van de per 1 januari 2019 verhoogde btw op groente en fruit.

Marga Folkers, Groningen

Grootste dikmaker

Goed dat er nu ook een gratis ‘leefstijlcoach’ komt tegen overgewicht, naast de huisarts (Ten eerste, 31 december). Helaas vergeten al die coaches de grootste dikmaker bij mannen: de auto. Autobesitas, autoverslaving, welke arts of coach vraagt daarnaar? Niet ‘ga sporten’, maar ‘laat je auto staan’ zou het dwingend recept moeten zijn om de moderne automobiele man weer in gezonde beweging en op de fiets te krijgen.

Martin Kroon, Leiden

Vuurwerkellende

Ik ben het hartgrondig eens met Joost Zaat (Wetenschap, 31 december). Weg met het vuurwerk! Joost Zaat legt in overduidelijke bewoordingen uit waarom de ellende van vuurwerk voor mens, maar ook voor dier moet stoppen.

Zolang de landelijke regering zijn vingers niet wil branden aan het instellen van een verbod en het probleem op het bordje van de gemeenten legt, moeten gemeenten het lef hebben om een totaal verbod af te kondigen. Een slap alternatief kan zijn om het afsteken te centraliseren en te laten uitvoeren door professionals. Maar zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Geen gezeur. Rigoreus snijden!

Nel Tijburg, Monnickendam

Doneer

Dit weekend is weer voor een paar miljoen euro aan vuurwerk gekocht. Voor de discussie: stel u heeft voor 100 euro aan vuurwerk gekocht dat u in tien minuten met Oud en Nieuw de lucht in schiet. Doneert u eenzelfde bedrag ook aan een goed doel, bijvoorbeeld voor de vluchtelingen in het Midden-Oosten. Bij ons in Nederland is na 1 januari alles weer rustig. De mensen in het Midden-Oosten horen 24 uur per dag het geluid van vuurwerk van iets zwaarder kaliber.

Jos van Rijn, Utrecht

Plezier en regels

Vuurwerk afsteken is toegestaan vanaf 18.00 uur op oudejaarsdag tot 02.00 uur ’s nachts. Hoewel ik zelf als de dood ben voor vuurwerk en voortdurend schrik van harde knallen, zou ik tolerant willen zijn en de liefhebbers van oudejaarsvuurwerk hun plezier gunnen als ze zich aan de regels houden. Echter, het geknal blijft lang niet beperkt tot de toegestane periode. Begin december valt het nog mee, maar in de loop van de maand wordt het heviger en in de laatste dagen van het jaar lijkt het door het voortdurende geknal wel oorlog. De politie is helaas niet bereid of niet in staat op te treden tegen deze ernstige overlast. Daarom is er maar één oplossing: verbied alle verkoop van vuurwerk aan particulieren.

Bert Buitink, Sint Pancras

Profijt van de euro

De kop boven het artikel met de cijfers van Bloomberg – ‘Nederland heeft ‘beperkt’ van de euro geprofiteerd’ (Economie, 31 december) – is misleidend. Voeg een elfde relevantie toe aan de statistiek en je krijgt een totaal ander beeld. Indien we de gulden en de mark nog zouden hebben dan waren die qua valutavergelijking waarschijnlijk tussen de 15 en 30 procent duurder dan de euro. We hebben dus een constant exportvoordeel van minimaal 15 procent. Hoezo beperkt geprofiteerd? Constant!

Peter Moulen, Geleen

‘Tik, tik, dood’

Multitasken achter het (auto-, scooter- of fiets-) stuur is een slecht idee. Dat een overheid daartegen waarschuwt is best een goed idee. Maar wie in Nederland weet (nog) wat Mono is? Die zielloze campagne met die vaalroze borden langs de weg die niets zegt? De zeperd van 2018.

Net in Duitsland geweest, daar gaan ze er harder in: ‘Tipp, tipp, tot’ staat er bij een kapot gsm-schermpje: tik, tik, dood. Of, ook weer bij zo’n schermpje met een foto van moeder en kind: ‘Marie (38), abgelenkt durch eine SMS’. Boven het fotootje een kruis: Marie is niet meer. De softe Mono-campagne zet geen zoden aan de dijk, die Duitse borden hakken er wel in.Kijk er eens naar, minister Van Nieuwenhuizen, het is mede uw verantwoordelijkheid.

Eduard van Tol, Amsterdam

Meer over