Caspar loopt van Huizinge naar Loppersum

Aflevering 115: hier in Loppersum ontvluchtte Bob den Uyl ooit zijn hotelkamer.

null Beeld
Beeld

In Westeremden vraag ik de weg aan een man die met een muts op voor zijn huis zit te roken. Aan het einde links, zegt hij, bij een verbrande boerderij. Ik ga aan het einde links, zie geen verbrande boerderij en na een kilometer of anderhalf en een paar bochten op het landweggetje weet ik zeker dat ik verkeerd ben gelopen.

De zon is inmiddels verdwenen, het is grauw najaarsweer en koud. Terug in het dorp stuit ik op de verbrande boerderij. Linten over de weg, mannen in blauwe pakken en maskers vanwege de asbest, de verkoolde resten van de boerderij, roet op de daken van de belendende panden. Na nog eens verkeerd lopen en vragen, vind ik het paadje dat door de akkers naar Loppersum loopt, langs het Westeremdermaar.

De tocht gaat door wat lang geleden de Fivelboezem was, een estuarium, waar riviertjes in de zee uitmondden. Ook Westeremden werd in de 13de eeuw gebouwd op een kwelderwal. Het waren monniken die in de regio de landbouw ontwikkelden, door bedijking, ontginning en afwatering. Deze 'intellectuele boeren' bouwden ook kloosters en kerken: je zou kunnen spreken van een glorietijd, de kerken getuigen er nu nog van. Intussen loop ik door de akkers, lichte vertwijfeling slaat toe, over het waarom van dit lopen.

Bij Loppersum de spoorlijn over, door een woonwijkje met rijtjeshuizen, recentelijk gerenoveerd vanwege de aardbevingsschade. Steken in de maag, dat overkomt me altijd in dit soort wijken. Verderop zie ik dat er in Loppersum ook mooie oude huizen staan, en hotel Spoorzicht, dat twijfelachtige bekendheid verwierf omdat Bob den Uyl er ooit zijn hotelkamer ontvluchtte.

null Beeld
Beeld

Tijden veranderen, Spoorzicht is nu Hotel & Spa. Ik loop verder naar de grote Petrus en Pauluskerk, een pronkstuk uit de 13de eeuw, die ook schade opliep bij de aardbevingen, maar inmiddels is gerestaureerd. Tegenover de kerk eet ik spinaziesoep in een gelegenheid die zit vastgeplakt aan de Albert Heijn. Ik vraag me opnieuw af hoe het allemaal verder moet. Het ligt vast aan mij, en niet aan Loppersum.

Caspar Janssen loopt een jaar lang door Nederland en brengt al doende het landschap in kaart, en daarmee de planten, dieren, mensen en kwesties van het Nederlandse land. Lees hier eerdere afleveringen terug.

Meer over