Vonk

Cabaretiers roepen om revolutie

Wereldwijd gaan komieken de politiek in. Waarom gebeurt dit? Is het tijd dat Nederlandse cabaretiers Den Haag gaan bestormen? Jan Jaap van der Wal werd al eens benaderd door D66, en onlangs nog, door de Piratenpartij.

Willem van Ewijk
null Beeld Javier Muñoz
Beeld Javier Muñoz

De geruchten dat de Britse stand-up-comedian Russell Brand burgemeester van Londen wil worden zijn hardnekkig. En niemand minder dan de 'dwaze komiek' die de stad nu bestuurt, Boris Johnson, begrijpt het wel: 'Links en rechts doen hem af als een nietswetende narcist', schreef hij in zijn column voor The Independent. 'Maar Brand engageert een links publiek tenminste met iets dat ze kunnen herkennen als passie'.

Niet voor niets keken al tien miljoen mensen naar het interview van Jeremy Paxman met Brand, waarin hij zei dat hij nooit gestemd had, omdat hij niet medeplichtig wilde zijn aan 'het bedrog van de gevestigde politiek'. Zijn 384 pagina's dikke politiek essay, 'Revolution' is al weken lang veelbesproken in Britse kranten en televisieprogramma's.

'Mijn probleem is, vriend, dat ik bang ben dat als ik voor het parlement zou gaan, ik een van hen word', zei Russell Brand donderdagavond bij BBC Question Time. Toch is het daarmee nog lang niet gedaan met Brand's opmars in de politiek, want het is juist die afkeer van de gevestigde orde die hij met de komiek Beppe Grillo deelt. En die ontpopte zich in Italië met zijn Vijfsterrenbeweging tot de grote oppositieleider.

Brand zou lang niet de eerste cabaretier zijn die de politiek in stapt. In Reykjavik was de komiek Jón Gnarr Kristinsson al vier jaar lang burgemeester. In de Verenigde Staten werd Al Franken, een van de drijvende krachten van het satirisch televisieprogramma Saturday Night Live, senator voor de Democraten. En het fenomeen beperkt zich niet tot de westerse wereld. Bhagwant Mann, acteur en komiek, wist deze zomer voor een anticorruptiepartij in het parlement van India te komen. En de Braziliaanse clown Tiririca kwam met anderhalf miljoen stemmen in het Huis van Afgevaardigden terecht.

Klik hier om meer te lezen in Vonk, het achtergrond- en opiniekatern bij de Volkskrant op zaterdag. En bekijk hier een fragment van het debat tussen Russell Brand en Nigel Farage bij BBC Question Time.

Meer over