VerslaggeverscolumnMargriet Oostveen in Eefde

Burn-outs? Hoe een ex-burgemeester en zijn vrouw na ayahuasca het roer omgooiden

. Beeld .
.Beeld .

Tjeerd van Bekkum was burgemeester van Marum en Smallingerland en al decennia lid van de VVD, toen hij met zijn vrouw in retraite ging en daar in één week tijd drie acht uur durende sessies met de geestverruimende drank ayahuasca beleefde. Zij nam er twee. De laatste dag liepen ze samen blootsvoets over hete kooltjes en wisten ze dat ze hun leven gingen veranderen.

De hallucinaties opwekkende ayahuasca is inmiddels verboden. Petra: ‘Maar het was een heel diepgaand proces van echt gaan voelen waarom dingen zijn zoals ze zijn.’

Ze vullen elkaar in adoratie aan. We zitten in Eefde in de Achterhoek, in een weidse tuin. Ze leenden het huis van vrienden uit hun nieuwe wereld. Hun eigen woning en de meeste spullen verkochten ze om ‘helemaal onafhankelijk’ te zijn. Deze zomer geven ze hier drie retraites: voor uitgebluste stellen, voor dito vrouwen (‘verschillende zijns-lagen voeden met liefdevolle aandacht’), en voor mannen (‘over seksualiteit en gevoelens die erbij komen kijken’).

Dit alles naast een zelfvoorzienend voedselbos, ‘helemaal waar we naartoe moeten’, zegt Petra, die op blote voeten schaaltjes bessen en verstandig brood op tafel zet en vertelt hoe ze zich jaren geleden in natuurvoeding ging verdiepen, omdat hun zoon epilepsie kreeg. Tjeerd: ‘Daar begon het allemaal mee’.

Eerst werden ze veganistisch ‘en dat heeft ons aangeraakt’, zegt hij. Petra schreef daar daags na een VVD-congres nog een brief over aan Mark Rutte.

Tjeerd, trots: ‘De volgende dag belde hij al, voor Petra.’

Petra: ‘Het is misschien goed hier even te melden dat jij nauwe contacten in de VVD-top hebt.’

Tjeerd: ‘Toeval of niet: kort daarna werd ik gevraagd mee te schrijven aan het VVD-verkiezingsprogramma.’

Dat viel tegen, ‘zelfs het woord preventie kreeg ik er niet in’. Petra vond dat ze moesten ‘doorontwikkelen’. Yoga! Keuzes maken! (‘Gaan we mee in het systeem of kiezen voor wat we voelen?’)

Ik wilde komen praten over politici met burn-outs. Kort voor hun ayahuasca-avontuur in 2017 was Tjeerd van Bekkum vanuit Smallingerland nogal abrupt directeur geworden van de organisatie die Leeuwarden als Culturele Hoofdstad van Europa op de kaart moest zetten.

Burgemeester zijn werd al jaren zwaarder, zegt hij, neem bijvoorbeeld alle problemen met verwarde GGZ-cliënten in woonwijken.

Tjeerd en Petra van Bekkum. Beeld Margriet Oostveen
Tjeerd en Petra van Bekkum.Beeld Margriet Oostveen

‘Wel jouw partij die dat veroorzaakte’, zeg ik.

‘Tedéng, bam!’, zegt de ex-burgemeester, die tegenwoordig lekker ontremd reageert als hij daar zin in heeft: ‘Ja.’

Zijn VVD-lidmaatschap van 27 jaar zegde hij kort voor de laatste verkiezingen op, hij wilde het ‘harde profiel’ van de VVD niet meer verdedigen.

Natuurlijk begrijpt hij burn-outs onder politici. Ook als burgemeester van een kleine gemeente sta je ‘24 uur per dag in het licht’, een oplaadmoment is er nauwelijks. Inmiddels ondersteunt hij andere politici die over een carrièreswitch denken, daar is ook een burgemeester bij. Hij noemt zich nu ‘soulcoach’, ziet in zijn oude wereld ‘ook al veel mensen die bezig zijn met hun hart’. In het retraitecentrum werden ze vaste begeleiders. Petra noemt het ‘een familie op zielsniveau’. En bij de laatste verkiezingen stemden ze Partij voor de Dieren.

‘Iéts zegt me dat jullie geen coronavaccin willen’, zeg ik. Klopt!

Gezondheid moet uit de natuur komen, vindt Petra. We hebben al corona gehad, zegt Tjeerd. En de gedachte dat je een vaccin niet alleen voor jezelf neemt, maar voor de hele groep, om de ziekte uit te bannen? Petra, nu wat geïrriteerd: ‘Wij eten al heel lang héle dure boodschappen van natuurvoedingswinkels. Als de overheid wel miljarden aan corona besteedt en geen geld aan goede voeding, dan is dat ook geen solidariteit met óns.’

Op de wc hangt een foto van haar naast koningin Máxima. Inmiddels demonstreert ze mee met Vrouwen voor Vrijheid, ze was ook op het Malieveld, ‘toen met die romeo-agenten die graag wappie-rammen’.

Tjeerd, weer even met burgemeestersstem: ‘Hier hebben wij wel discussies over. Want ik geloof heilig in de politie en het systeem.’

Dan begint een kartbaan verderop voor het eerst na maanden lockdown harde broembroem-geluiden uit te stoten. Een smet op de idylle. Tijd om onthecht verder te trekken. Ze denken aan een tiny house.

Meer over