ColumnSheila Sitalsing

‘Burgeroorlog’ is een woord waar ze in rechts-extremistische kringen hitsig van worden

null Beeld

De Bosnische burgeroorlog kende etnische zuiveringen en misdaden tegen de menselijkheid. In Oost-Congo doen landgenoten elkaar dingen aan waar geen woorden voor zijn. De Syrische burgeroorlog hebben we hier een tijdlang elke dag op tv gehad, compleet met filmpjes waarin mensen werden onthoofd en waarin IS-‘strijders’ die in Delft of Zoetermeer waren opgegroeid de lof zongen van de heilige strijd.

Dus toen dit weekend het woord ‘burgeroorlog’ viel, deden we thuis de tv belangstellend iets harder. Er was iets in Eindhoven. Er waren ruiten vernield, er was met dingen gegooid, er was een auto afgefikt, er lag een piano ondersteboven, er waren winkels geplunderd. Er werd met de politie gevochten, met stenen gegooid, met knuppels gezwaaid en met messen gedreigd. Er was traangas, een waterkanon. Na een paar uur rellen was de situatie goeddeels onder controle. Aanhoudingen verricht, gezag hersteld.

Een flinke rel, zou je het kunnen noemen. Grotelijks uit de hand gelopen hooliganisme. Vandalisme, criminaliteit, geweldpleging, intimidatie van de pers: allemaal strafbaar. En niets wat je niet met verstandig politie-optreden kan stuiten.

Panikeren

Maar de burgemeester van Eindhoven blééf maar panikeren. Aangedaan zei hij tegen de pers dingen als ‘Ik ben bang dat als wij met elkaar op deze weg zijn, we op weg zijn naar een burgeroorlog.’ Hij gebruikte op de radio het woord ‘bloedbad’, zei over de relschoppers ‘ik weet niet of ze de titel mens mogen krijgen’ en deed meer uitspraken die deden vermoeden dat ook de burgemeester is getroffen door de lockdownkoorts. (Een dag later probeerde een tv-presentator de Eindhovense vernielingen te vergelijken met ‘terrorisme’; nee, niemand is immuun voor lockdownkoorts).

In godsnaam, let op je woorden als je verantwoordelijkheid draagt, zei Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond, een dag later op tv. Want als je dingen zegt als ‘we zijn op weg naar een burgeroorlog’, gaan niet alleen Duitse kranten zulks in neonletters op de voorpagina schrijven, maar breng je idioten in het ganse land op het idee om ook te gaan rellen.

Niet iedereen hoeft even stressbestendig te zijn, en het is begrijpelijk dat een bestuurder van een stad waar niet elke dag iets wereldschokkends gebeurt, schrikt als er zo hersenloos en gewelddadig met wapens wordt gezwaaid. Maar ‘burgeroorlog’ riekt naar een situatie waarin het wettige gezag het onderspit heeft gedolven, naar een machtsvacuüm, naar een burgemeester die zachtjes wenend het moede hoofd in de schoot heeft gelegd, naar een vrijbrief voor zich vervelende hooligans om met stenen te gaan gooien, naar een aanmoediging voor complotdenkers en rechtstaathaters om de pers te belagen en de politie aan te vallen. Niet voor niets is het in rechts-extremistische kringen populair om hitsig te verlangen naar ‘een burgeroorlog’.

Terwijl: de politie is gewoon de baas op straat - net zoals de burgemeesters – en niet een paar duizend asocialen, meelopers en radicalen. De coronaboete voor avondklokovertreders is nog steeds 95 euro, demonstreren mag, relschoppers worden gefilmd en na identificatie indien nodig aangehouden. Dit land heeft nog steeds een prima politie-apparaat dat weet wanneer het hard en wanneer het deëscalerend moet optreden, dat weet dat demonstreren een grondrecht is, en dat mooie waterkanonnen tot zijn beschikking heeft voor het geval dat.

Wie over burgeroorlog en demonstratieverboden begint, is aan lockdownvakantie toe.

Meer over