BrievenBrexit

Britse brieven bij de scheiding: ‘We’ll meet again’

Ondanks dat de Britten vrijdag de Europese Unie verlaten werd er donderdag nog tegen de Brexit geprotesteerd.  Beeld Reuters
Ondanks dat de Britten vrijdag de Europese Unie verlaten werd er donderdag nog tegen de Brexit geprotesteerd.Beeld Reuters

Opeens is het dan echt zover: na het schier eindeloos gebakkelei verlaten de Britten de Europese Unie vandaag, klokslag middernacht. De afgelopen weken schreven anglofielen afscheidsbrieven voor de sectie opinie. Nu, tegen het uur U, sturen Britten ons hun afscheidswoorden. (Samenstelling en vertaling: Patrick van IJzendoorn).

Beste vrienden,

Een zekere Dr Brooke schreef in 1796 over een ontmoeting met een Engelsman die enkele jaren door Europa had gewandeld. ‘Wat zijn uw voornaamste observaties?’ informeerde Brooke. ‘Ik kijk nooit om me heen,’ antwoordde zijn gesprekspartner gruizig. Deze anekdote uit de Oxford Dictionary of Humorous Quotations lijkt het 47-jarige Britse experiment met de Europese Unie samen te vatten. We hebben de yards gemaakt (sorry, de term ‘meters’ heeft nog geen postgevat) en toch hebben we zelden stilgestaan om bewonderend om ons heen te kijken.

Sommigen in de EU zullen ‘opgeruimd staat netjes’ zeggen tegen een partner die altijd heeft lopen mopperen maar ik hoop dat we de beschaafdste en meest genegen van alle scheidingen zullen hebben, een scheiding in juridische termen, maar eentje die een harmonieuze vriendschap en samenwerking behoudt, met name wat betreft veiligheid, handel en wetenschap. Moge er nog vele jaren volgen waarin we jullie steden bezoeken, jullie wijnen drinken, jullie kunst bewonderen en jullie ons verslaan bij het Eurovisie Song Festival. Zoals Vera Lynn tijdens Europa’s donkerste uur zong: ‘We’ll meet again.

Patrick Kidd, journalist bij The Times en auteur van het boek The Weak are a Long Time In Politics: Sketches of the Brexit Neverendum.

Beste vrienden,

Vergeet de politiek! Ik schrijf dit met een zwaar, droef hart, met gevoelens van boosheid en ongenoegen over de beslissing de EU te verlaten. Veel van mijn vrienden hier in Noord-Wales willen dat niet en weten hoeveel we hebben geprofiteerd van Europese steun, voor nieuwe wegen bijvoorbeeld. Toen de EU ontstond was ik blij met het gevoel om één te zijn met mijn Nederlandse vrienden.

Ik ben nu 85 en had het geluk om als 21-jarige een jaar in Nederland te kunnen wonen, wat me de kans gaf om mijn land van een andere kant te bekijken. Ik voel mezelf Brits en Europees. Ik hoop dat jullie je niet afgewezen voelen door álle Britten en jullie zijn hier altijd welkom. Ik zal niets vieren op de dag van Brexit (o, wat haat ik dat woord). Iemand schreef: ‘Gisteren bracht het begin / morgen brengt het einde / ergens in het midden werden we de beste vrienden.’

Myfanwy Ann Jones, een gewone vrouw uit Wales.

Beste Vrienden,

Het is slechts in politiek opzicht dat we de Europese Unie verlaten. Als volkeren staan we dichter dan ooit bij elkaar. Van Erasmus, via Willem III die ons leidde naar de Glorieuze Revolutie, tot moderne ondernemingen als Shell en Unilever. We kijken allebei verder dan de begrenzingen van de Europese landmassa, en onze geschiedenis, onze traditie van persoonlijke vrijheid blijven.

In meerdere opzichten was het referendum dat jullie in 2005 hielden een inspiratie voor ons en de stimulans om richting Brexit te gaan. Jullie stemden ‘Nee’ en, zoals wel vaker, jullie stem werd door politici genegeerd. Het gaf ons de vastberadenheid om niet over ons te laten lopen toen onze politici hetzelfde probeerden. Jullie hebben meerdere malen voor jullie vrijheid gevochten en wij zijn nu voor de onze opgekomen.

Tot ziens in Londen, in Amsterdam en elders in de wereld, waar onze twee landen vrienden en bondgenoten zullen blijven, zoals we dat al eeuwen zijn.

Gawain Towler, hoofd communicatie van The Brexit Party.

Beste vrienden

Vincent van Gogh zou teleurgesteld zijn om te horen dat Groot-Brittannië Europa verlaat. Als jonge twintiger, toen hij als kunsthandelaar in Londen werkte, schreef hij eens het volgende: ‘Langzamerhand begin ik een echte wereldburger te worden, niet een Nederlander, een Engelsman of een Fransman, maar simpelweg een man.’ Als kunstenaar reisde hij voor zijn werkzaamheden vrijelijk door België en Frankrijk. In 1888, toen hij in het Gele Huis van Arles woonde, introduceerden de Franse autoriteiten nieuwe immigratieregels, waardoor Van Gogh zich moest vervoegen in het stadhuis, aangevend dat zijn betrekking ‘schilder’ was. Met zulke regels zullen EU-burgers op het eiland waarschijnlijk in de toekomst te maken krijgen.

Van Gogh vouwde het immigratiedocument zorgvuldig op, mogelijk om in zijn portefeuille te bewaren, en het maakt nu deel uit van het Van Gogh-archief. Vandaag de dag is de Britse kunstwereld – met nadruk op het woord ‘wereld’– tegen Brexit, maar de beslissing is genomen en ik hoop dat kunst ons weer bijeenbrengt.

Martin Bailey, auteur van Starry Night en Van Gogh-blogger voor The Art Newspaper.

Beste vrienden,

Hoe voelen jullie over ons vertrek? Ik merk dat het vooral mijn Nederlandse vrienden zijn die van streek zijn. Dus daarom schrijf ik jullie in de eerste plaats, gevolgd door een kleine gedachte. Voor mijn betekent Europa veel meer dan een politieke en economische gemeenschap. Het is een oord van mooie en uiteenlopende culturen en ideeen, om avonturen te beleven, mensen te ontmoeten, geschiedenissen om te herinneren en van te leren. Enzovoort. Brexit neemt dat allemaal niet weg. Het is voor ons een praktische mogelijkheid om het beste van de Britse relatie met de rest van Europa te bewaren, en tegelijkertijd de problemen aan te pakken: een unieke kans om na te denken over het belang van een grensoverschrijdende vriendschap. Ik zou dit niet hebben geschreven als Brexit niet had plaatsgevonden en daar ben ik dankbaar voor. Dus in plaats van door te gaan over wat er verloren is, moeten we de kans grijpen, praktisch en reflectief. Op onze vriendschap – dat deze lang mag blijven voortduren!

Dorothy Theis, promoveert in Cambridge in de epidemiologie.

Beste vrienden,

Ik heb me verzoend met Brexit. Toen het parlement de bevolking vroeg om te beslissen, was het een kwestie van vertrouwen in de democratie om het oordeel uit te voeren. We moeten nu een cultuuroorlog tussen Leavers en Remainers onschadelijk maken. In plaats van een strijd tussen ‘open’ en ‘gesloten’, is de uitdaging voor de Britten om zowel naar buiten als naar binnen te kijken. We hebben een decennium nodig om de kloof te dichten in onze maatschappij, terwijl we ondertussen een manier moeten vinden om handels-, culturele- en economische betrekkingen met de rest van de wereld te handhaven.

De Brits-Nederlandse vriendschappen gaan eeuwen terug, ver voor 1973, en zullen niet ten einde komen. Het was geen intergouvermentele onderhandeling die ervoor zorgde dat Britten verliefd werden op Cruijff en Gullit als jullie voetbalteam het spel weer eens heruitvond. Ik zie ernaar uit om Oranje te verwelkomen voor de finale op Wembley, komende zomer voor de EK-finale.

Sunder Katwala, directeur van de denktank British Future.

Samenstelling en vertaling door Patrick van IJzendoorn.

Lees hier alles over Brexit Day

Brexit Day: wat gaat er vanaf zaterdag voor Europa veranderen?
Als de zon zaterdag opgaat zijn de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk nog steeds buren. Brexit betekent nu eenmaal niet dat het Britse eiland een eind verder de Atlantische Oceaan in wordt gesleept. Wat verandert er wel tussen Brussel en Londen als het Verenigd Koninkrijk vrijdag om middernacht (23.00 uur Britse tijd) na 47 jaar vertrekt uit de EU?

De Britten hebben hun Empire terug, zo voelen ze dat
Het was nooit de vraag of de Britten de Europese Unie zouden verlaten, maar wanneer. Vannacht, dus. De drang naar totale onafhankelijkheid zit zo verankerd in de Britse ziel, dat die boven meer macht in Europa en grotere welvaart gaat, stelt correspondent Patrick van IJzendoorn.

Met lichtshows, feesten en gekibbel nemen de Britten vrijdag dan echt afscheid van de EU
Morgenavond verlaat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie. Een historisch moment. Maar toch is het geen nationale feestdag. Daarvoor zit er te veel zeer bij te veel Britten. Wat staat er wel op het programma?

Meer over