ingezonden brieven

Breng Rembrandts Vaandeldrager naar het oosten

Dit zijn de lezersbrieven van vrijdag 17 september.

Redactie
Expositie in Rijksmuseum Twenthe. Beeld ANP / Herman Engbers
Expositie in Rijksmuseum Twenthe.Beeld ANP / Herman Engbers

Brief van de dag: gun Rijksmuseum Twenthe een Rembrandt

Rembrandts zelfportret De Vaandeldrager roept veel discussie op. Toch kan ik me voorstellen dat de mogelijkheid wordt benut om dit schitterende schilderij – de zelfportretten vormen binnen zijn oeuvre een hoogtepunt door hun ongeëvenaarde, diep menselijke uitstraling – te verwerven. Toch hebben ook critici gelijk door te wijzen op de uitgeklede kunstsector, en de verdeling van schaarste hierin.

Maar laat nu de aankoop ook een mogelijkheid bieden om hier enige verandering in te brengen. Want waarom moet dit werk, na rondreis door het land, weer worden toegevoegd aan de immense collectie van het Rijksmuseum? In het oosten van het land staat het Rijksmuseum Twente, met een mooie vaste collectie. Dit zelfportret van Nederlands grootste kunstenaar kan als vaandeldrager van die collectie fungeren en een geweldige impuls aan het bezoek van dit museum te Enschede geven.

Het westen De Nachtwacht, het oosten De Vaandeldrager.

Jan Zappeij, Berkelland

Amalia

Mijn hart doet pijn als ik lees dat er voor de 18de verjaardag van Amalia een feest is georganiseerd (Ten eerste, 16/12).

In november hadden twee van mijn kleindochters opnieuw een feest georganiseerd ter ere van hun 18de en 21ste verjaardag, dit feest had al anderhalf jaar eerder plaats dienen te vinden. Voor hen zijn dit, net als voor Amalia, belangrijke momenten in hun leven, zoals Mark Rutte schrijft. Echter, zij houden zich (net als hun ouders) aan de regels zoals die momenteel gelden in dit land. Ik maak de heftige teleurstelling van ze mee, het verdriet dat het feest wéér niet door mocht gaan. Ze hebben al zoveel ingeleverd in deze pandemie.

Voor mij is het onverteerbaar te lezen dat de koninklijke familie de regels aan hun koninklijke laarzen lapt. Ik weet niet meer hoe dit aan mijn kleindochters uit te leggen.

Lia Aarsbergen, Zoetermeer

Bedreigingen

De reactie op bedreigingen van onder meer viroloog Marion Koopmans laat zien dat het Openbaar Ministerie de weg geheel kwijt is: ‘Het is door de hoeveelheid onbegonnen werk om iedere bedreiging of belediging op internet strafrechtelijk aan te pakken.’

Ik durf de stelling wel aan: ‘Omdat het OM al jaren praktisch nóóit een bedreiging of belediging op internet aanpakt, zijn het er nu zo veel.’ Laat maar eens cijfers zien: hoeveel ‘virtuele moordenaars’ zijn er in hun kraag gegrepen in 2021?

Kom op zeg, wél snelheidsovertredingen vervolgen (terecht!), maar niét handhaven bij doodsbedreigingen... Moet het OM zijn prioriteiten niet eens fundamenteel herzien?

Joop Bruins, Utrecht

Denen

Op maar liefst drie pagina’s (Ten eerste, 14/12) wordt Denemarken ons ten voorbeeld gesteld. De relativering staat gelukkig in dezelfde krant. Denemarken is ook het land waar een oud-minister twee maanden de cel in moet voor het scheiden van echtparen die asiel aanvroegen. En Denemarken is na het VK het land met de meeste bevestigde gevallen van omikronbesmettingen. Als ik ook nog lees dat Denemarken afgelopen week 6.500 nieuwe besmettingen noteerde, en 1.300 omikrongevallen, op een bevolking van 5,7 miljoen, dan is de keus snel gemaakt: ik blijf lekker hier.

Atty Vogelzang, Amsterdam

Datadozen

Nadat we eerder met de keerzijde van onze grenzeloze besteldrift werden geconfronteerd in de vorm van distributiedozen, zien we nu ook overal de datadozen verschijnen als gevolg van onze digitale overconsumptie. Dat is dus de prijs voor de opslag van al onze filmpjes en foto’s.

Maar gezien de enorme aantasting van het landschap lijkt me dat we in ieder geval niet de dataopslag voor de rest van wereld moeten zijn. Laten we onze schaarse ruimte en groen opgewekte stroom beter benutten.

Ruud Hilhorst, Utrecht

Grunberg

Corien de Witte beklaagt zich over de kleding van P.C. Hooft-prijswinnaar Arnon Grunberg (O&D, 15 /12): te kleine trui, versleten T-shirt, zakkige joggingbroek. Zijn we toch lekker opgeschoten met de emancipatie, als we nu ook mannen die wat presteren op hun uiterlijk gaan beoordelen.

Bart Westmaas, Eelde

Asielgemeenten

Waren er voor de opvang van asielzoekers geen geschikte gebouwen in Wassenaar, Aerdenhout, Bloemendaal of het Gooi?

Jaap Eversen, Gouda

Nieuwjaar

Het beste is om ook (het aanbreken van) 2022 in de zomer te vieren. We zijn de tijd toch al kwijt.

Hans Kok, Rotterdam

Wilt u reageren op een brief of een artikel? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar brieven@volkskrant.nl

Meer over