Brieven

Bouw eens bezoekbaar: weg met die drempels

De ingezonden brieven van woensdag 30 maart.

Luchtfoto van IJburg Beeld anp
Luchtfoto van IJburgBeeld anp

Brief van de dag: Haal die drempels en trappen weg

Goed dat de Volkskrant aandacht besteedt aan langer zelfstandig wonende ouderen (+) ('Seniorenhuis kan best met klasse'. Ten eerste, 29 maart). Het is duidelijk dat het belangrijk is dat ouderen, maar zeker ook woningcorporaties, op tijd gaan nadenken over levensbestendig wonen. In Utrecht pleiten wij als belangenbehartigers voor ouderen en mensen met een beperking ook al jaren voor, maar echte veranderingen zien we niet, noch bij overheid noch in de bouwsector. Met toepassing van huishoudelijke elektronica zoals in het artikel genoemd alleen komen we er niet. Het hele beleid rond bouwen en wonen moet op de schop moeten. Sterker: dat had tientallen jaren geleden al gemoeten, toen we de vergrijzing zagen aankomen. Het begint immers met het ontwerpen en bouwen van levensbestendige woningen, niet alleen gericht op ouderen, maar bedoeld voor iedereen. Want elke leeftijdsgroep kan met beperkingen te maken krijgen en als je blijft bouwen zoals nu, moeten woningen steeds weer worden aangepast, met alle kosten van dien voor de gemeenschap. Een eerste stap: alle drempels weg en bezoekbaar bouwen. Al in 1993 heeft de wetgever dit onder druk van de ouderenbonden en gehandicaptenorganisaties in het Bouwbesluit opgenomen, maar toetsing en sancties zijn er niet. Ontoegankelijk bouwen is nog steeds aan de orde van de dag. Denk alleen maar aan IJburg, met al die trappen voor de deuren.

Job Haug, Martina van den Dool, Utrecht

Muchas gracias, Cruijff

Wat hij nooit heeft geweten, is dat ik tijdens het WK 1974 fan van hem en het Nederlands elftal ben geworden.

Wat hij nooit heeft geweten, is dat zijn manier van voetballen een cadeau was. En cadeau dat mij en de andere politieke gevangenen tijdens de Chileense dictatuur de ellende in de gevangenis deed vergeten. Al was het maar voor even.

Hij heeft het nooit geweten omdat ik het hem niet durfde te schrijven, terwijl ik het vaker dan eens van plan was. Nu kan ik hem bedanken, voor alles wat heeft gedaan. Als voetballer, trainer en wereldmens.

'Señor Cruijff, muchas gracias y buen viaje!'

Luis A. Alarcón Seguel, Diemen

J.C. Cruijff

Wellicht een goed idee om niet alleen de Arena te vernoemen naar de Cruijff, maar gezien het moment van overlijden ook het paasweekend jaarlijks op dit tijdstip vast te leggen, zodat we ook deze J.C. Superstar kunnen gedenken.

Paul Verhaagen, Hasselt

Cruijff wordt geëerd in de Amsterdam ArenA. Beeld anp
Cruijff wordt geëerd in de Amsterdam ArenA.Beeld anp

Zonder bal

In de U van 26 maart las ik dat Johan Cruijff zei: zonder de bal kun je nooit verliezen. Dat klopt toch niet? Het is: zonder de bal kun je nooit winnen.

A.Wiersma, Apeldoorn

Zo draag je de kimono

In zijn Brief van de Dag (O&D, 29 maart) vraagt Jan Magnus zich af waarom een kimono links over rechts gewikkeld moet worden, maar in een doodskist andersom. De Japanners hebben deze traditie waarschijnlijk overgenomen van de Chinezen: alle soldaten van het wereldberoemde Terracottaleger in de tombe van Keizer Qin Shi Huang Di (221-210 voor Christus) hebben hun lange jassen links over rechts gewikkeld, want rechts over links betekende dat je in de rouw was, een recente navolging van het gebruik bij het barbaarse ruitervolk de Xiongnu, ten noorden van de Grote Muur, dat aangaf dat je het leven de rug toekeerde (wellicht omdat de sluiting dan aan de zijde van het hart zat).

Erik Schoenmaker, Nieuwegein

Jonge wijsgerige god

De Franse filosoof René Descartes was al in de 17de eeuw op zoek naar zekere en onbetwijfelbare kennis. Kort door de bocht geformuleerd kwam hij uit op de basisgedachte dat hij denkt, en dus bestaat. Vandaar dat mensen met hun rede proberen de werkelijkheid om hen heen te begrijpen. Omdat dat ons steeds beter lukt, is het religieuze domein steeds kleiner geworden.

Religie in Nederland wordt - zo blijkt uit recent onderzoek - dan ook steeds verder teruggedrongen. Frank Meester interviewt Markus Gabriel (+), hoogleraar aan de Universiteit Bonn, getypeerd als 'de jonge god van de Duitse filosofie' (Sir Edmund, 26 maart.

Deze hoogleraar vindt dat het religieuze wereldbeeld niet verschilt van het wetenschappelijke en dat Darwins evolutietheorie een mythe is. Dat vind ik onbegrijpelijk voor een hoogleraar aan een universiteit. De waarde van wetenschap (systematisch verkregen objectieve kennis) en het verschil met religie (een mythische kijk op de werkelijkheid) behoort studenten in het eerste jaar van hun studie al bijgebracht te worden.

Rudy Schreijnders, Utrecht

Markus Gabriel Beeld Markus Hintzen
Markus GabrielBeeld Markus Hintzen

Vette winst op water

In zijn column ('Voor de ander?' (+), V 18 maart is Teun van de Keuken cynisch over Marie-Stella-Maris (MSM) en de sociale bijdrage die het merk levert. Zijn onderbouwingen kloppen niet en daarom een reactie. Teun zegt dat MSM 'vette winst maakt' aangezien MSM en Albert Heijn (AH) mineraalwater uit dezelfde bron bottelen, en MSM 64 cent per liter vraagt en AH 38 cent per liter..

Ten eerste kost 'dezelfde fles' van AH géén 38, maar 62 cent per liter. Haal de 5 cent die bij MSM naar het goede doel gaat er vanaf - en tel uit je winst?! Ten tweede zijn de flessen niet hetzelfde én heeft MSM lagere productie volumes, waardoor de kostprijzen überhaupt niet vergelijkbaar zijn. En ja, middels het bouwen van een levensvatbaar, sociaal merk wil MSM oprécht een steentje bijdragen. Door middel van acht drinkwaterprojecten heeft MSM inmiddels 17 duizend mensen kunnen helpen aan schoon drinkwater; dat is pas winst.

Tot slot Teuns idee: drink kraanwater en doneer voor elke liter 64 cent. Ook goed, maar wat komt daar in de werkelijkheid van terecht? Wij hopen anderen te inspireren om ook bij te dragen. In plaats van niets doen. Wij doen het op onze manier. En samen maken we het verschil!

Carel Neuberg, Medeoprichter MSM, Amsterdam

Meer over