OpinieBrieven

Bouw af die ‘Drugsbestrijding’

De lezersbrieven van donderdag 15 oktober.

Politie en het de Landelijke Faciliteit Ondersteuning (LFO) ontruimen een groot drugslab aan de Locht in Kerkrade. Beeld ANP
Politie en het de Landelijke Faciliteit Ondersteuning (LFO) ontruimen een groot drugslab aan de Locht in Kerkrade.Beeld ANP

Brief van de dag

In hun essay Drugsbazen wanen zich in Nederland onaantastbaar stellen Pieter Tops en Jan Tromp: ‘In alle varianten van bestrijding zal het verdienmodel van de Nederlandse criminele drugseconomie kapot moeten worden gemaakt.’ Hoe denken de heren dat te doen? Kennen zij landen waar dat ‘kapotmaken’ niet heeft geleid tot aanzienlijke corruptie, geweld en volle gevangenissen zonder dat de drugseconomie is verkleind?

Nederland is vanouds een grote handelaar en producent van drugs: de opiaten uit de fabrieken van Nederlands-Indië in de 19de eeuw en de cocaïne uit de Amsterdamse cocaïnefabriek in de 20ste eeuw. De stroom van amfetamine vanaf de vijftiger jaren uit Noord-Brabant en sinds de jaren tachtig een lucratieve en voortreffelijke cannabisteelt.

Het is een illusie ervan uit te gaan dat het verdienmodel rond drugs ‘kapot’ zou kunnen worden gemaakt. Hoe meer men dat probeert, hoe meer corruptie, geweld, gevangenen en ontwrichting van de rechterlijke macht. Staak die puur symbolische bestrijding van drugs. Laat de drugsproductie met rust en creëer zoveel mogelijk reguleermogelijkheden voor de nadelen van een illegale markt.

Het alternatief is niet het ‘kapot’ maken van de drugsmarkt, maar het kapotmaken van de instituties van de rechtsstaat.

Peter Cohen, Amsterdam

Stikstofplan

Ik zal er niet van staan te kijken als veel kinderen van boeren binnenkort toch onverwacht het bedrijf van hun ouders, die toch al gingen stoppen, overnemen. Dan kunnen ze even de compensatie incasseren en vervolgens door met hun leven, alleen een stuk rijker.

Henk Franken, Amsterdam

Pantani

Dat Jarl van der Ploeg ter afsluiting van zijn correspondentschap met de Giro mag meereizen, is hem van harte gegund, maar dat hij in zijn stuk over Rimini wel een legendarische versierder opvoert en niet Marco Pantani, die daar op 14 februari 2004 een eenzame dood stierf, is een geweldige omissie.

Gijs Zandbergen, Hoofddorp

Post

Met het korten van de dagen kondigt Postnl zijn traditionele tariefsverhogingen aan met het even traditionele argument dat de markt voor briefverzending krimpt (en daarbij zwijgt over de sterk toegenomen pakketpost). Per 1 januari gaat de verzending van bijvoorbeeld een brief naar het buitenland 1,55 euro kosten.

Op 4 kilometer van mijn huis verstuurt de (niet geprivatiseerde) Deutsche Post diezelfde brief voor 1,10 euro; dat is bijna 40 procent goedkoper. Heeft Duitsland een ander buitenland dan wij? Of worden wij er jaarlijks aan herinnerd dat onze overheid onze postverzending heeft verkwanseld met het argument dat privatisering tot concurrentie ging leiden die de consument geld ging opleveren?

Straks met de herinvoering van het Ziekenfonds maar gelijk de PTT reanimeren?

Frans Maathuis, Losser

Haardracht

Daniela Hooghiemstra vraagt zich af waarom zoveel mannen nu hun baard laten staan. Bij jonge mannen lijkt die mode over haar hoogtepunt heen. Het antwoord weet ik ook niet. Maar hoe zit het met de haardracht bij jonge vrouwen? Enkele decennia geleden varieerde de haarlengte bij studentes veel meer dan nu. Nu dragen jonge vrouwen bijna standaard lang haar tot over hun schouders. Welk geheim gaat er achter die uniformiteit schuil?

Frens Bakker, Nijmegen

Mooi

Snapchat en Google hebben eindelijk ingezien dat het standaard aanstaan van straktrekfilters bij foto-apps niet oké is. Jonge meiden zoals ik zijn gevoelig voor deze filters.

Niemand is perfect maar ondertussen streven we voortdurend ernaar. Wij vergroten onze ogen, verlengen onze wimpers en werken puistjes weg. Zo ontstaat er een groot verschil tussen hoe we ons laten zien en wie we echt zijn. En hoe groter dit verschil, hoe onzekerder we daar van worden en hoe meer we onszelf weer mooier willen maken.

Zo blijven we aan de gang. Kijk je ’s ochtends in de spiegel dan ben je helemaal niet meer dat mooie meisje als op de post van gistermiddag. En dan wordt de stap naar cosmetische chirurgie steeds kleiner. Maar worden we daar dan ook echt blijer van?

Ik vind dat cosmetische artsen niet alleen aan hun salaris moeten denken, maar ook aan het zelfbeeld van de meiden die om fillers en botox vragen. Ik zou het goed vinden dat ze gaan samenwerken met bijvoorbeeld psychologen. Want wat heb je eraan als je er mooi uitziet, maar je van binnen niet blij bent met wie je bent?

Aniek van den Berg, 15 jaar, Velp

Kiesrecht

Over het plan van Groen Links om elke 18-jarige 10.000 euro te schenken zonder voorwaarden vooraf, is inmiddels al het nodige gezegd. Het voorstel om de kiesgerechtigde leeftijd te verlagen naar 16 jaar, waar een verhoging naar 21 jaar meer in de rede ligt, riekt helemaal naar het kopen van een electoraat.

Om een enigszins onderbouwde stem te kunnen uitbrengen, is mijns inziens van belang om de consequenties van je handelen te overzien. Het is genoegzaam bekend dat de hersenen, en met name het deel waarin dat proces zich afspeelt, pas rond het 25ste levensjaar volledig zijn ontwikkeld. Dat alles pleit dus voor verhoging in plaats van verlaging van de kiesgerechtigde leeftijd.

Of is Jesse Klaver misschien bang dat je niet meer op GroenLinks stemt als je de jaren des onderscheidt hebt bereikt?

Harry Fontein, Leiderdorp

Meer over