LEZERSBRIEVENDinsdag 12 mei

Boos? ontevreden? Vier dat u nog leeft!

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 12 mei.

Redactie
Om toch uit eten te kunnen tijdens de maatregelen rondom het coronavirus, heeft Restaurant Vlaar Camping dining geïntroduceerd.  Beeld ANP
Om toch uit eten te kunnen tijdens de maatregelen rondom het coronavirus, heeft Restaurant Vlaar Camping dining geïntroduceerd.Beeld ANP

Brief van de dag: Word wakker uit uw egocentrische droom

Veel mensen zijn boos, ontevreden, willen geld, willen erkenning, willen iemand de schuld geven, willen van de angst af, willen het land op slot houden, willen het land niet op slot houden. Mensen willen hun winkels, yogascholen, tekenlessen, werk, alles weer openen en iedereen heeft redenen waarom.

Voor alles heb ik begrip. Maar het zit me erg dwars dat iedereen zo enorm veel zeurt en negativiteit afgeeft, terwijl we nog niets eens in zo’n slechte situatie zitten.

Ja, het leven staat een beetje stil. Ja, er zijn mensen overleden. Maar, iedereen heeft op dit moment nog een dak boven zijn hoofd, iedereen heeft nog te eten en het ziet ernaar uit dat er vooralsnog voor bijna alle Nederlanders geen direct gevaar dreigt. Daarbij zitten we allemaal op dezelfde onbekende zee. Op deze wereld zijn wij nog steeds een van de rijkste en welvarendste landen. Helaas lijkt het, als ik de krant lees, dat we opnieuw bovenal aan onszelf denken.

Draai het eens om: vier dat u nog leeft, dat de aarde nog niet ten onder is en word wakker uit uw egocentrische droom. Zoals Gandhi zei: ‘Be the change you want to see in the world.’ Praat er niet alleen over als een politiek geëngageerd persoon, maar ­gedraag je er ook naar.

Jip Schreibers, Eindhoven

5G

Soms moet je reageren. Dat gevoel kreeg ik bij de Brief van de Dag zaterdag in de Volkskrant. Daarin bepleit Gerrit Voortman uit Warnsveld het stopzetten van 5G. Hij zoekt de argumenten daarvoor in duurzaamheid. Helaas is hij daarin niet consequent. Ik ben het met hem eens.

Ik bepleit daarom ook de terugkeer van paard en wagen, de volledige afschaffing van mobiele telefonie, tv en radio, en het verplicht sluiten van alle vliegvelden in de wereld. Natuurlijk is dat dan eerst wel vervelend, vanwege de enorme hongersnoden, de massale sterfte, etc. Maar uiteindelijk levert het ons een ontvolkte en daarmee beter leefbare aarde.

Nogal drastisch. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen 5G in te voeren (en daarna 6G). Het zal eraan bijdragen dat we minder hoeven te vliegen, vanwege de betere kwaliteit van videoconferencing. Ook de tekorten aan mensen in de economie kunnen we deels opvangen door contact via verbeterde verbindingen via 5G. Met 5G kunnen we ook het aantal ongelukken drastisch verlagen door automatisering in vervoermiddelen (bij voorkeur elektrisch natuurlijk).

Beste Gerrit, jij pleit voor stilzetten van 5G. Ik pleit voor het beëindigen van globalisering ten behoeve van China. Dat scheelt een hoop troep.

Rein Sybesma, Hardenberg

Protocollen

In Nederland is een heilig geloof in protocollen ontstaan. Want als het protocol wordt gevolgd, kan er niets misgaan en wordt constante kwaliteit bereikt. Maar inmiddels lijkt het omgekeerde waar. Zoals blijkt uit de soap rond de productie van mondkapjes in Nederland, waarbij geen ambtenaar verantwoordelijkheid durfde te nemen.

Wat niet gek is, want van mensen die jarenlang zijn afgerekend op strak volgen van protocollen, kun je niet verwachten dat ze daar ineens van afwijken, als er zich bijzondere situaties voordoen. Het bestaan van protocollen en richtlijnen ontslaat mensen niet van de plicht om zelf na te denken en verantwoordelijkheid te nemen. Dat heet professionaliteit en daar is de laatste jaren veel te weinig aandacht voor geweest.

Pierre de Vogel, Amstelveen

Wachtdag

Volgens Andreas Voss zijn er veel studies die laten zien dat mensen met milde griepklachten toch naar het werk gaan. Ik ben ook zo iemand die dan wat paracetamol neemt en gaat werken. Enerzijds om mijn collega’s niet extra te belasten, maar toch vooral vanwege de wachtdag die in de supermarkt-cao is opgenomen. Dit betekent in de praktijk al gauw zo’n 100 euro boete vanaf de tweede ziekmelding in een jaar.

Misschien een goed idee dus om die wachtdag maar eens uit de cao te halen. Als dan gelijk geregeld wordt dat flexkrachten ook doorbetaald krijgen bij ziekte, zal je zien dat iedereen heel snel gewend is aan de nieuwe gewoonte om niet naar het werk te gaan met milde griepklachten.

Rinke Schilte, Nijmegen

Verantwoordelijkheid

Trauma-expert Berthold Gersons waarschuwt voor een splijting in de samenleving tussen slachtoffers en niet-slachtoffers. Een dergelijke ‘ramp na de ramp’ kan alleen worden voorkomen met solidariteit, aldus Gersons. Daarom pleit hij voor een dag van nationale rouw – ‘theater van de werkelijkheid’, in de woorden van regisseur Ivo van Hove, zoals na de ramp met de MH17.

Hoe indrukwekkend zulk theater kan zijn, bewees Willem-Alexander met zijn toespraak voor het volk op een lege Dam. ‘Niet normaal maken wat niet normaal is’, luidde de boodschap die in tijden van het ‘nieuwe normaal’ ons moeilijk kan ontgaan.

Behalve een boodschap voor ‘ons’ bevat Willem-Alexanders optreden ook een harde les voor onze politiek leiders. Voor solidariteit in de samenleving is leiderschap nodig dat instaat voor de bescherming van allen. Wanneer het daarin faalt, moet het dat erkennen. Heeft het kabinet-Rutte de ballen om verantwoordelijkheid te nemen voor de vermarkting van de zorg en toe te geven dat de politieke keuze voor ‘efficiency’ rampzalig heeft uitgepakt?

We moeten erop kunnen rekenen dat allen worden beschermd en verzorgd, dat wij elkáár beschermen en verzorgen. Die geïnstitutionaliseerde solidariteit is toch waar de staat voor staat? Als het daaraan ontbreekt, dan is de ramp na de ramp bij voorbaat een feit.

Mark Leegsma, Amsterdam

Meer over