BN'ers niet naar ebolagebied? Hou op met die zure stukjes en doe zelf eens wat

Maak geen mensen verdacht die hun handen uit de mouwen steken om anderen te helpen.

Candy Dulfer is saxofoniste
null Beeld epa
Beeld epa

Ik las net de column van Jean-Pierre Geelen in de krant van 20 november. Inderdaad, wat stom dat Bekende Nederlanders (BN'ers) nu niet staan te springen om naar ebola-gebieden te gaan. Wel lekker hun vrije tijd en geld opofferen voor kanker, allerhande spierziektes en ALS, maar niet naar gebieden willen gaan die alleen door getrainde medische professionals levend kunnen worden verlaten. Harteloos!

Daarom hebben een aantal BN'ers en ik de koppen en de portemonnees bij elkaar gestoken en bieden Jean-Pierre Geelen nu een geheel verzorgde reis aan naar Sierra Leone. Dan kan hij dat gaan doen, want ik durf inderdaad niet, en dan gaan wij weer verder met geld inzamelen voor andere doelen, dat is namelijk ook nog steeds hard nodig.

Want misschien snapt hij het niet: óveral moet geld voor worden ingezameld. We hebben er met elkaar voor gezorgd dat we in een harteloze en vaak gewelddadige en anti-zorgsamenleving beland zijn, dus zullen we allemaal de handjes uit de mouwen moeten steken om elkaar te helpen.

De meeste BN'ers die ik ken, hebben het best druk maar willen toch graag wat doen. In mijn geval is het puur egoïstisch: ik kan pas echt van het leven genieten als andere mensen het ook leuk hebben. Een utopie, dat weet ik, maar niks doen is nog erger.

Of wil Geelen dat soms betwisten? Dat kan hoor, gewoon de zelfdestructie van het menselijk ras zijn gang laten gaan. Ik weet dat veel mensen zo leven, maar ik geloof toch dat dat niet de beste weg is.

Ik hoef geen lintje voor alle uren en het geld wat ik erin steek, sterker nog, ik zou veel meer moeten doen, maar ik hoef ook niet als een slecht mens te worden afgeschilderd.

Ik denk niet dat Angela Groothuizen claimt kanker te kunnen genezen en ik denk ook niet dat zij in deze krant dient te worden afgerekend op het feit dat we nog niet zover zijn.

Voor veel mensen lijkt het misschien alsof het voor BN'ers op een of andere manier minder moeilijk zou zijn om vrijwilligerswerk te doen. Ik heb nieuws voor iedereen: het kost gewoon tijd en geld en dat is voor ieder mens moeilijk.

Candy Dulfer tijdens een concert Beeld ANP Kippa
Candy Dulfer tijdens een concertBeeld ANP Kippa

Een grootscheepse tv-actie om geld in te zamelen voor de bestrijding van ebola? Graag, en op mij kan je rekenen, maar ik geloof niet dat je Chantal Janzen hoeft aan te vallen op het feit dat ze niet álles durft.

BN'ers zijn inderdaad net mensen, en net als Geelen zitten ze nu niet in ebola-gebied.

Maar wat me echt treft in het stukje van Jean-Pierre Geelen, en ik merk dit vaker, is dat als de éne liefdadigheidsactie te veel aandacht krijgt er meteen op moet worden geschoten. Ridicuul! Je mag best af en toe vraagtekens plaatsen bij dingen en gedegen onderzoeken organiseren naar de doelmatigheid van sommige acties, maar houd in godsnaam op met het verdacht maken van mensen die gewoon hun handen uit de mouwen steken.

De meeste hulporganisaties bieden hun medewerkers een salaris, en dat moet ook, mits in proportie.

De BN'ers die Geelen ziet, waar hij zich zo aan ergert en die hij nu min of meer voor lafaards en leugenaars uitmaakt, krijgen niets, betalen hun eigen reiskosten, doneren geld én hun vrije tijd.

Laat Geelen bijvoorbeeld morgen naar de Vluchtkerk aan de Kamperfoelieweg in Amsterdam-Noord gaan en wat doen in plaats van zure stukjes te schrijven en mensen te ontmoedigen om geld en hulp te geven.

Meer over