OpinieLezersbrieven

Blijf vooral niet weg uit Sri Lanka, de bevolking heeft toerisme nodig

Redactie
Een politieman op een toeristische boulevard van Colombo, nu verlaten. Beeld AP
Een politieman op een toeristische boulevard van Colombo, nu verlaten.Beeld AP

Brief van de dag: Toerisme na aanslagen

Toen de bommen op Eerste Paasdag afgingen in Sri Lanka zaten wij in de taxi van het vliegveld naar Weligama. De ernst van de situatie werd ons pas later duidelijk. Nieuws bereikt je op vakantie soms eerder via vrienden en familie dan via de media. En er is het contrast tussen de berichtgeving en het leven dat in Sri Lanka doorgaat. De bevolking is zwaar getroffen door de massale uittocht van toeristen, waarvan het eiland grotendeels afhankelijk is. Een gemiddeld inkomen bedraagt in Sri Lanka enkele honderden euro’s per maand. Het is triest te zien dat de kraampjes op toeristische ­locaties zijn gesloten.

Een ander contrast: met het vertrek, hoe begrijpelijk ook, ­laten we ons intimideren door terroristische acties. Iets waarvan we zeggen dat we dat in ons thuisland nooit zouden doen. In dit prachtige land, met zijn theeplantages, tropische stranden en eeuwenoude tempelcomplexen, leeft de bevolking al jaren grotendeels vreedzaam en respectvol samen; boeddhisten, moslims, hindoes en christenen. Het afgrijzen over de recente acties is breed voelbaar.

Wij ondervinden extra controles en moeten twee uur eerder op het vliegveld zijn. Laat dit de prijs zijn die we moeten betalen, maar laten we Sri Lanka vooral niet de rug toekeren.

Gerard Cornet, Leusden

Drek Gouden Eeuw

De oorzaak van de controverse (Opinie & Debat, 1 mei) ligt niet bij of in het Mauritshuis, maar in het feit dat er in Nederland te lang over het slavernijverleden is gezwegen. Ik (64) heb er in mijn schooltijd niets over geleerd en ben dus onvoldoende voorgelicht. De huidige scholier leert er inmiddels meer over, maar nog altijd onvoldoende. Zo kan de mythe van De Gouden Eeuw blijven voortbestaan.

Wie weet bijvoorbeeld dat de mensen toen kleiner waren, ongezonder aten en een lagere leeftijdsverwachting hadden dan in de eeuw daarvoor (zoals historicus Bas van Bavel heeft aangetoond)? Hoeveel leren onze kinderen over de politionele acties, over de schandelijke wijze waarop de ­Molukse gemeenschap is behandeld? Logisch dat je eerst door een fase van felle tegenstand heen moet.

Pas als alles op tafel ligt − niet alleen het goud, maar ook de drek van de ‘Gouden Eeuw’ − en we dit aan de volgende generatie goed doorgeven, zal er evenwicht komen. Jammer voor Het Mauritshuis, maar daar kunnen ze daar wel tegen, dunkt me.

Wiljan van den Akker, Utrecht

Deportatie

‘Van deportatie was geen sprake’, schrijven Piet Emmer en Henk den Heijer (Opinie & Debat, 1 mei) tegen de ‘links-­activistische tentoonstelling’ in het Mauritshuis: ‘Voor elke slaaf werd betaald.’ Curieuze argumentatie.

Ja, voor slaven werd betaald, maar niet aan de slaven zelf. Het geld ging naar de mensen die ze verkochten. De slaven zelf werden dus wel degelijk massaal naar verre streken verplaatst zonder vergoeding, zonder instemming, zonder de mogelijkheid ooit ­terug te keren. Sinds wanneer mag dat geen deportatie meer heten? We vinden dat een nogal rechts-activistische stellingname.

Anne Pek & Christian Bertram, Amsterdam

Monomania

Sinds een paar maanden wordt de lezer van de Volkskrant voortdurend op het verkeerde been gezet. Er is geloof ik afgesproken om alle vrouwelijke uitgangen bij beroepen af te schaffen. Al zijn er tien keer zoveel verpleegsters als verplegers, het maakt niet uit. Zij wordt voortaan verpleger genoemd en de lezer moet maar uit de context zien op te maken of het om een man of vrouw gaat.

Maar consequent blijven, blijkt moeilijk. In ‘Mona-mania’ (V, 1 mei) lezen we over een kunstenaar die het kruis uit haar broek en onderbroek heeft geknipt. In hetzelfde stuk gaat het over topless danseressen. Is dat slordigheid van de schrijver, of heeft een kunstenares andere rechten dan een ordinaire danseres?

Blijf die vrouwelijke uitgangen ­zoveel mogelijk gebruiken, zou ik zeggen. Wees niet zo monomaan.

Kees Smit, Bilthoven

Illegale bomenkap

Het OM eist een boete van 375 duizend euro voor de illegale kap van meer dan 1.500 bomen door ­Recycling Tiel (Ten eerste, 30 april).

Dit bedrag is een lachertje. De echte waarde van de bomen ligt tussen 15- en 50 miljoen, oftewel ­tussen 10- en 35 duizend euro per stuk. Met zo’n OM hoeft het niemand te verbazen dat bomenkappers ­lachend hun gang gaan.

Rob Crawfurd, Culemborg

Waar is de brievenbus?

De Sigmund-strip van 1 mei is me uit het hart gegrepen. Er zit geen enkele logica in het brievenbusbeleid van PostNL. In mijn buurt met honderden flatwoningen en duizenden bewoners is de brievenbus weggehaald. De dichtstbijzijnde is nu 1,9 km verderop, minstens 45 minuten op en neer lopen of 15 minuten fietsen. Mijn buurvrouw van 92 jaar kan dat niet meer. Dit speelt ook in een ­nabije buurt.

Verbaasd ontdekte ik recentelijk dat in het bedrijvengebied in Amsterdam-Zuidoost over een afstand van hooguit 500 meter vijf brievenbussen te vinden zijn.

Geen wonder dat het slecht gaat met PostNL, maar de doorsneebuurtbewoner betaalt de prijs.

V.A.M. Schaaf, Amstelveen

Ronkende volzinnen

Met stijgende verbazing las ik het verslag over Ajax (Ten eerste, 1 mei). De ronkende volzinnen, de idolatie en de continue overdrijving. Alsof dit met afstand het beste was dat ooit op een voetbalveld te zien is geweest. Enige nuchtere analyse ontbreekt in dit verslag (het feit dat Tottenham ernstig verzwakt was).

Ton van Gaal, Amersfoort

Meer over