Bij Tijd voor Max zat overal een fragmentje bij - niet alleen de jeugd wil hapsnap

Het is sloom, ongemakkelijk en niet spannend, maar toch doet Tijd voor Max iets goed. Wat is dat?

null Beeld

Er vindt de laatste tijd een fascinerend schouwspel plaats, elke dag om 7 uur op het eerste net. Twee presentatoren, die eigenlijk weinig te zoeken hebben op dat tijdstip, interviewen gasten aan een tafel. Noem het een talkshow. Het programma is een tikje sloom, tamelijk ongemakkelijk, uitgesproken niet spannend of kritisch, en toch doen ze iets goed.

Tijd voor Max is al zeven werkdagen op rij de best bekeken talkshow van Nederland. Meer kijkers dan Pauw, veel meer dan RTL Late Night. Is het tijdslot van De Wereld Draait Door, dat Tijd voor Max opvult totdat de zomertalkshow van Margriet van der Linden aanvangt, zo sterk dat je er niets fout kunt doen? Of is er meer aan de hand?

Toegegeven, de cijfers van Tijd voor Max zijn wat lager dan die van DWDD. Sybrand Niessen en Martine van Os halen meestal zo’n 900 duizend kijkers, waar Matthijs van Nieuwkerk altijd ruim boven de miljoen zit. Vreemd is dat niet. Tijd voor Max is gemaakt is voor de namiddag, kabbelend en goeiig, en er is niets veranderd nu het naar de vooravond is gegaan.

Bij Tijd voor Max zitten geen types als Prem, Jort Kelder of Jan Mulder. De vaste tafelgast van Niessen en Van Os is André van Duin, die met zijn goedlachsheid, leeftijd en bekendheid het ideale MAX-gezicht is. Dinsdag zat hij er voor de tweede keer in een week. Zonder aanleiding, het is een rubriek. Er was iets met honden.

In rap tempo, zeker voor Max-begrippen, ging het over honden op het werk, een hondentaart maken en zelf opeten bij Heel Holland Bakt, hoe hij het idee voor Animal Crackers had bedacht, de hond van zijn personage in de serie Hendrik Groen en zijn eigen basset hound waarmee hij ooit als Meneer Wijdbeens op cursus ging bij Martin Gaus.

En overal zat een fragmentje bij. Niet alleen de jeugd wil hapsnap.

Tijd voor Max houdt nóg meer dan DWDD van de tv-agenda – hun doelgroep kijkt tenminste nog. Midas Dekkers over zijn Wadden-serie, Dionne Stax over haar veilingshow, Janny en Robèrt van Heel Holland Bakt over aspergesteken, Jörgen Raymann over It Takes 2 en Jeroen van der Boom over Topper Gezocht – nee, ‘geen bal op tv’ zal je ze bij Max niet horen zeggen.

De items worden grondig voorbereid, zo grondig dat het voorgesprek tamelijk letterlijk wordt opgelepeld, waardoor vragen voorzetjes zijn die allemaal worden ingekopt. Tegen een koningshuisfotograaf: ‘En dan is er nog de vriendschap met de Deense koning, want daar is ook iets mee toch?’ Inderdaad!

Het leukst zijn de vieze onderwerpen waar Niessen en Van Os zich geen raad mee weten. Asperges zijn lustopwekkers, zei Janny van der Heijden vrijdag. ‘Maar ik denk dat dat meer met de vorm te maken heeft.’

Van Os, naar de tafel starend: ‘Tja.’

Niessen, afrondend: ‘Goed.’

Tja, gewoon zo doorgaan, goed? Het eind is bijna in zicht.

Meer over