DE FLEXIBELE OPINIEMAKERThomas Hogeling

Bij rekbare begrippen als ‘geloofwaardigheid’ moet je gewoon de definitie in de Van Dale aanhouden

null Beeld

De Flexibele Opiniemaker verdedigt wekelijks een opinie waar op dat moment behoefte aan is. Ditmaal: geloofwaardigheid bestaat niet.

Thomas Hogeling

Wij opiniemakers hebben een makkelijk weekje achter de rug. De geloofwaardigheid van Ferd Grapperhaus moest worden ingeschat en elk oordeel was prima.

Maurice de Hond peilde dat de geloofwaardigheid van Grapperhaus is gedaald, de NOS analyseerde dat zijn geloofwaardigheid weliswaar een deuk heeft opgelopen, maar dat die deuk nog is te herstellen, de Volkskrant vroeg zich af of zijn coronaboetes nog geloofwaardig zijn, jurist Geert Corstens oordeelde in Buitenhof dat de minister niet meer geloofwaardig is, maar daartegenover stond microbioloog Rosanne Hertzberger die hem nu juist geloofwaardiger vindt. Premier Rutte had de mooiste, hij zei het ‘te begrijpen als er mensen zijn die naar de foto’s van het huwelijk kijken en nog niet vinden dat het kabinet en de minister geloofwaardig zijn’. Nog niet.

Bij rekbare begrippen als geloofwaardigheid heb ik onlangs geleerd dat je gewoon de definitie in de Van Dale moet aanhouden. Geloofwaardig betekent – het woord zegt het eigenlijk al – ‘geloof verdienend’.

Welk geloof is dat dan, dat hij al dan niet verdient? Het geloof in zijn woorden? Zijn er werkelijk mensen die zich tot nu toe keurig aan de regels hielden, maar nu denken: dan zal dat ‘slimmer chillen is corona killen’ ook wel gelul zijn geweest?

Geloofwaardigheid is niet objectief vast te stellen en bestaat als zodanig dus ook niet. Het is niets meer dan een mening die we baseren op meer dan alleen het takenpakket van een minister. Mensen vinden dat kleine brilletje bijvoorbeeld niet leuk staan, of na het zien van de foto’s juist leuker. Zelf vind ik Grapperhaus grappig, zijn stoere praat hoort voor mij bij dit coronajaar. Zeker na deze week zou ik het vermakelijk vinden als hij blijft, en ik ben best bereid daarvoor te beweren dat ik hem nog nét geloofwaardig genoeg vind.

Meer over