THE BIG PICTURERob Vreeken

Bij Café Weltschmerz ziet de wereld er heel anders uit

null Beeld

Rob Vreeken en Arie Elshout becommentariëren beurtelings het buitenlandse nieuws.

Rob Vreeken

Vele uren kan ik doorbrengen met het kijken van video’s op het YouTube-kanaal Café Weltschmerz. Dat is een platform voor ‘andersdenkenden’, waar de burger een volstrekt ander wereldbeeld ontvouwd ziet worden dan hij gewend is voorgeschoteld te krijgen door ons van de MSM, de mainstreammedia.

Is de aarde volgens de MSM rond en draait hij om de zon? Café Weltschmerz haalt een ‘vooraanstaand’ wetenschapper (wetenschappers zijn bij Café Weltschmerz altijd vooraanstaand, toonaangevend of gezaghebbend) naar de studio die het tegendeel bewijst.

De uitzendingen kennen veelal een zweem van complot. Dat hangt, denk ik, samen met de status van roepende in de woestijn. Hoe kan het dat de MSM, de regering en het gros van de opiniemakers met één mond spreken en het publiek onwetend wordt gehouden? Daar moet wel een hogere macht achter zitten: het grootkapitaal of de CIA, of juist – eenkennig is Café Weltschmerz absoluut niet – de linkse kerk, de klimaatlobby of de islam.

De coronacrisis was daarom een kolfje naar Café Weltschmerz’ hand. In rotten van vier dienden zich deskundigen aan met de boodschap dat het Nederlandse volk door het OMT en het kabinet-Rutte grotelijks wordt belazerd.

Mijn favoriet is Karel van Wolferen, journalist met emeritaat. In monologen vanaf zijn zolder stelt hij de ‘kolossale propagandacampagne’ en de ‘groots opgezette volksverlakkerij’ aan de kaak. Zijn verhaal: er ­bestaat een goed medicijn (hydroxychloroquine), maar dat wordt verzwegen omdat het Amerikaanse RIVM en de Gates Foundation azen op de massaproductie van vaccins. ‘Er is een overvloed aan bewijs dat zij de wereldpaniek hebben aangezwengeld, met vaccindictatuur als uitkomst’, zegt hij. Of zij zelf het virus hebben gemaakt en verspreid ‘zal door de strenge geheimhouding in de VS altijd onbekend blijven’, maar mét Van Wolferen krijgt de kijker een donkerbruin vermoeden.

Vanaf zijn zolder stelt Karel van Wolferen, journalist met emeritaat, de ‘groots opgezette volksverlakkerij’ aan de kaak. Beeld Marcel Molle
Vanaf zijn zolder stelt Karel van Wolferen, journalist met emeritaat, de ‘groots opgezette volksverlakkerij’ aan de kaak.Beeld Marcel Molle

Zijn licht laat hij verder schijnen op de MH17 (westerse provocatie) en 9/11 (idem), maar in dat laatste dossier is de hoofdrol voor acteur George van Houts. George – over wie geen kwaad woord, want hij is net als ik een Zaankanter – maakte over 9/11 de theatervoorstelling KomPlot en hij richtte Stichting 11 September op. Volgens zijn – door gezaghebbende experts geschraagde – alternatieve theorie was 9/11 een opzetje van het militair-industrieel complex. De Twin Towers werden niet geraakt door burgervliegtuigen, maar door drones die tijdens de vlucht hun plaats hadden ingenomen. De twee toestellen van American Airlines werden naar hangars ­geleid, waar de tweehonderd inzittenden opdracht ­kregen naar huis te bellen en te doen alsof ze in een gekaapt vliegtuig zaten. De passagiers werden nooit teruggezien; vermoedelijk werden ze vanuit vliegtuigen in zee gedropt. George: ‘Als je al bereid bent drieduizend mensenlevens te offeren, dan kunnen die tweehonderd er ook nog wel bij.’

Intrigerend, op zijn minst. Maar mocht dit scenario vandaag door de regering-Trump tot officiële waarheid worden verheven, dan zou ik ogenblikkelijk Stichting 4 Juli oprichten, om aan te tonen dat het allemaal bespottelijke flauwekul is.

In een eerdere column omschreef ik Café Weltschmerz als ‘een merkwaardige verzamelplek van de loony left en de loony right’. Van Christian Van Thillo, ceo van mediaconcern DPG en uitgever van de Volkskrant, kreeg ik opdracht die kwalificatie in te trekken. Dus bij deze.

Kijkt allen Café Weltschmerz!

Meer over