Ingezonden brieven

‘Biden graaft zijn eigen graf’

Redactie
President Joe Biden met zijn hond Champ in het Witte Huis.  Beeld Adam Schultz / The White House
President Joe Biden met zijn hond Champ in het Witte Huis.Beeld Adam Schultz / The White House

Brief van de dag

Veelvuldig wordt de loftrompet gestoken over het jonge presidentschap van Joe Biden. Heleen Mees noemt het in haar column ‘nu al een succes’. Maar Biden is vooral op weg met het graven van zijn eigen graf. Hij weet de eigen partij niet onder controle te houden en dat leidt tot het massaal breken van verkiezingsbeloften. Het minimumloon gaat niet naar 15 dollar, de coronacheques bedragen 1.400 in plaats van 2.000 dollar. Biden gaat door met militaristische ingrepen in het Midden-Oosten en plaatst net als Trump migrantenkinderen in concentratiekampen bij de grens. De progressieve kiezer die Biden zijn presidentschap heeft bezorgd komt bedrogen uit. Hij durft het zelfs aan om, na een jaar lang steun te betuigen aan de Black Lives Matter-beweging, het politiebudget te verhogen. Wie verder kijkt dan de opluchting dat Biden Trump niet is, ziet verkiezingsnederlagen in 2022 en 2024 al aankomen.

Gijs van de Merbel, Groningen

Vrouwelijke premier

Nagenoeg alle partijen, of liever gezegd de lijsttrekkers, hebben de mond vol over meer vrouwen op belangrijke posities. Toch staat het aantal vrouwen op verkiesbare plaatsen niet in verhouding tot die van mannen. Er is een herkansing mogelijk, echter dan moeten de mannelijke lijsttrekkers van de partijen die gaan formeren moed tonen. Besluit bij de verdeling van de posten eerst om een vrouwelijke premier te benoemen. Wie durft?

Rob Spreeuw, Apeldoorn

Bovenbouw

In alle dorpen en steden zijn na de Tweede Wereldoorlog flats gebouwd. Vaak zijn deze drie tot vier verdiepingen hoog. Op deze flats kunnen extra woningen van hout (licht) worden geplaatst. Dit is al in het Duitse Roergebied gedaan. Na bouwkundig onderzoek en eventuele versteviging van de flats, kunnen er kant en klare prefab modules op gezet worden. Voordelen: geen dure bouwgrond nodig, de infrastructuur ligt er al, goedkoop en geen stikstofprobleem. Deze flats zijn van woningbouwverenigingen, dus echte sociale bouw.

Cor Roodbergen, Leiden

Nieuwsuur

Wat een nare journalistiek, de reeks interviews van de lijsttrekkers in Nieuwsuur. De toon is voortdurend aanvallend, en de informatie zo negatief mogelijk. Een kritische houding is natuurlijk goed, maar dit lijkt bedoeld om onze volksvertegenwoordigers grondig af te branden. Nota bene mensen die zich in dienst stellen van de publieke zaak, onder grote druk staan en ook nog eens bereid zijn om het programma te vullen. Wie schiet hier nou iets mee op?

Marika Meijer, Oosterwijtwerd

Cassettebandje

Lou Ottens mocht de cd een bétere uitvinding vinden; zijn cassettebandje was voor míj veel belangrijker. Het stond voor vrijheid. Je kon je favoriete muziek tapen, en daar waar je maar wilde terug beluisteren. In de auto, in het bos, op het strand of aan de waterkant. Muziek uit de jaren zestig, zeventig en tachtig met The Doors, Bowie en Talking Heads zijn voor mij ondenkbaar zonder cassettebandje. Daarom is ook Lou Ottens mijn held.

Maarten van Lankvelt, Veghel

Vaccinatie

Rob van den Hurk schrijft dat wie zich niet sociaal gedraagt, zich buiten de samenleving plaatst. Helaas lijkt die mening trend te worden. Ik heb zelf uitgezaaide kanker en mijn oncoloog raadt mij af om nu al een vaccin te laten zetten. Er is namelijk nog helemaal niet onderzocht hoe een vaccin zich verhoudt tot de immunotherapie die ik volg. Dus in deze laatste fase van mijn leven moet ik volgens Rob dan ook nog maar verplicht binnen zitten en niet meedoen aan ‘leuke’ dingen omdat ik niet sociaal ben en me niet laat inenten met een stof waaraan ik misschien wel nog eerder kom te overlijden dan aan mijn kanker?

Eduard Verheijen, Woudenberg

Jeans

De kledingvoorschriften van het ­Catshuis zijn jeans, zeker op zondag. Rutte die in jeans en op de fiets naar het werk komt, is per definitie cool, dat blijkt wel uit de wervingscampagne van de VVD. Maar nu even een paar maanden vooruitkijkend, wat vinden we ervan als Sigrid straks het stokje van Mark overneemt? Zijn vrouwen in jeans net zo cool als de mannen, of hebben we dan met z’n allen een hoop commentaar? Ik denk dat er niets anders opzit. Mevrouw Kaag, trek nu alvast die spijkerbroek met sneakers aan. Een dure jurk is ook niet goed en zo weten we in ieder geval wat uw oprechte ambities zijn.

Mathilde Visser, Leidschendam

Hoer

De PVV en de FvD hebben verkiezingsprogramma’s gekozen zodat geen andere partij met hen wil regeren. Zij willen invloed van een veilige afstand: macht zonder verantwoordelijkheid. Dat is, zei minister-president Stanley Baldwin in 1931, ‘het voorrecht van de hoer in alle tijden’. Ook nu.

Barrie Needham, Nijmegen

Meer over