CommentaarPresidentsverkiezingen VS

Biden en Harris moeten Trump vooral geen nieuwe munitie geven

De Democraten moeten spitsroeden lopen in deze ­gepolariseerde verkiezingsstrijd tegen Trump.

President Trump nam niet de moeite om met een serieus verkiezingsplan te komen. Beeld Reuters

Na de geslaagde virtuele partijconventie van de ­Democraten afgelopen week is het nu de beurt aan de Republikeinen. Met nog tien weken tot de verkiezingen dreigen de campagnes slechts over één ding te gaan: de persoon van president Donald Trump. De Democratische conventie maakte er amper geheim van dat de kiezer niet per se voor Joe Biden moet stemmen vanwege diens ideeën, maar vooral tégen de ‘gevaarlijke’ zittende ­president. De Amerikaanse democratie en rechtsstaat staan op het spel, zo waarschuwden partijcoryfeeën als oud-­president Obama.

De Democraten spiegelden de potentiële kiezers herstel van de eenheid van het land voor na de door Trump ­aangewakkerde polarisatie en sociale ongelijkheid. De VS zullen hun voormalige rol op het wereldtoneel weer op zich nemen en bijvoorbeeld het klimaatakkoord steunen.

De vraag is echter of inhoudelijke argumenten deze campagne überhaupt aan bod zullen komen. Trump heeft niet eens de moeite genomen om met een serieus verkiezingsplan te komen, deze week. De plannen van de Democraten doet hij af als radicaal links beleid dat de American Dream – vooral voor de witte middenklasse – ten grave draagt. Joe ­Biden noemt hij de marionet van ‘socialist’ Bernie Sanders. Verder voorspelt Trump chaos en anarchie als hij als ‘sterke leider’ van de troon wordt gestoten.

Ondanks de belabberde situatie waarin de VS verkeren (duizend coronadoden per dag, massawerkloosheid en rassenrellen) lijkt Trump niet van plan een toontje lager te gaan zingen. Hoewel Trump bij zijn harde kern nog altijd scoort met zijn ongenuanceerde oneliners en zwartmakerijen, loopt hij zo toch het risico gematigde en gedesillusioneerde Republikeinen verder van zich af te stoten en bovendien zwarte kiezers de stemhokjes in te ­jagen.

Voor de weinig charismatische Joe Biden en zijn running mate Kamala Harris rest de uitdaging om deze weifelende kiezer over de streep te trekken. Inhoud zal in deze gepolariseerde verkiezingsstrijd al snel verloren gaan. Om het ­‘redelijke alternatief’ overeind te houden, moeten Biden en Harris vooral zorgen dat ze Trump geen nieuwe munitie ­geven om geridiculiseerd te worden. Dat betekent nog tien weken spitsroeden lopen.

Meer over