BrievenDit schrijven onze lezers

Bezoekverbod mag nooit meer een reflex zijn

De ingezonden lezersbrieven van zaterdag 3 oktober.

Redactie
Een bewoonster van verpleeghuis Het Haltna Huis van zorginstelling Zorgspectrum in Houten krijgt bezoek van haar dochter.  Beeld ANP
Een bewoonster van verpleeghuis Het Haltna Huis van zorginstelling Zorgspectrum in Houten krijgt bezoek van haar dochter.Beeld ANP

Brief van de dag

In de Volkskrant van 26 september staat een bericht over een onderzoek naar de effecten op de verpleeghuisbewoners van het bezoekverbod tijdens de eerste coronagolf. De conclusies van het onderzoek zijn verrassend positief. Er zou sprake zijn van een afname van het aantal conflicten tussen bewoners onderling en tussen ­bewoners en personeelsleden. Ook is er minder sederende medicatie voorgeschreven.

Ik ben zeker niet van de stroming dat wetenschappelijk onderzoek ook maar een mening is. En toegegeven: in het begin van de lockdown ben ook ik wel overvallen geweest door de primitieve emotie dat het onder de gegeven omstandigheden wel even prettig was om niet ‘ook nog’ familie over de vloer te hebben. Ook was de ­kamerverpleging niet voor iedereen schadelijk. Voor enkele bewoners was het zegenrijk dat ze niet langere tijd in vaak prikkelrijke woonkamers verbleven. Het zo maar negeren van positieve signalen gedurende de lockdownperiode is beslist onwenselijk.

En toch: ik verlang geen moment terug naar de bezoekloze ­periode en de tijd van kamerverpleging. Het verdriet en het onbegrip van bewoners met dementie over het feit dat ze hun naasten niet konden zien, was niet zelden hartverscheurend. Dat viel niet met beeldbellen te compenseren.

Ook het verdriet van de mantelzorgers was vaak intens. Door de kamerverpleging ging het sociale aspect van eten en drinken vaak verloren. Er werd dan ook veel slechter gegeten en gedronken.

Helaas is de tweede coronagolf ook binnen een fors aantal zorg­instellingen een feit. Dat er ‘creatiever’ moet worden omgegaan met bezoek, maakt een ander ­bericht in de krant inzichtelijk: het nog steeds omvangrijke personeelstekort in onze sector. Willen we de doelstelling kunnen waarmaken ook onder extreme omstandigheden enigszins verantwoorde zorg te leveren, dan is de hulp van familie daarbij onontbeerlijk. Een bezoekverbod kan ­alleen een uiterste middel zijn. Nooit meer een reflex.

Job van Amerongen, verpleegkundige ouderenzorg Brentano in Amstelveen

Trumps covid

Donald Trump heeft corona. Her verloop is voorspelbaar: net voor de Amerikaanse verkiezingen is hij volledig genezen dankzij een in de VS ontwikkeld vaccin, waarmee hij triomfantelijk poseert. Verkiezingen gewonnen, royalty’s worden vanzelf bijgeschreven.

Henk Hokke, Nunspeet

Trumps covid (2)

Het komt wel mooi uit dat Trump net tijdens de campagne corona heeft. Dan hoeft hij NU geen moeilijke campagne meer te voeren en het bespaart hem ­gezichtsverlies. Wedden dat andere zaken gewoon doorgaan, zoals die nieuwe rechter. Hoezo fake news?

Martien van Loon, Bennekom

Trumps covid (3)

Boris Johnson, Jair Bolsonaro en Donald Trump. Wat is de overeenkomst tussen deze drie regeringsleiders? Het zijn alledrie eigenwijze roeptoeters die de ernst van corona van meet af aan hebben gebagatelliseerd en de veiligheidsmaatregelen naast zich neer gelegd. Én ze hebben alledrie corona opgelopen. Dat is geen toeval of karma, dat is precies wat virologen ons voorhouden: roekeloos gedrag vergroot de kans op besmetting. Moet de heer Engel niet eens langs de teststraat?

Marlies Jansen, Oegstgeest

Publieke opinie

Gefeliciteerd publieke opinie, u hebt het voor elkaar gekregen. Zo kreeg u in maart de scholen dicht en krijgt u nu eindelijk de mondkapjes. Beide zonder gefundeerde reden. Maar ja, die hoeft u, publieke opinie, ook niet aan te voeren. De onderbuik laten spreken is voor u voldoende. Wat wordt uw volgende stap? Scholieren aan de mondkap? Jawel. En dan? Op het werk? Op straat? Kapje op thuis? Slaapkapje op in bed?

Jaap Moerman, Haarlem

Geen brandhaard

Vanmiddag om half 5 werd ik gebeld door een vader van een mentorleerling uit 5 Havo, positieve uitslag coronatest. Niet de eerste leerling op onze school met een positieve test. De angst van de ­leraar.

Ben ik bang? Nee. Allereerst ben ik pas 44, geen risicogroep ook nog. Verder scheelt dat ik deze leerling (die toen nog klachtenvrij was) acht dagen geleden voor het laatst in de les had. Hij had zich keurig na het weekend ziek gemeld met milde klachten.

Het landelijke protocol, waarop het beleid op de scholen is gebaseerd, komt er kort gezegd op neer dat uit een aantal wetenschappelijke onderzoeken uit het afgelopen half jaar is gebleken dat kinderen elkaar nauwelijks besmetten. Als kinderen besmet raken, komt dit hoofdzakelijk door een volwassene. Kort gezegd betekent dit dat, als er op een school een uitbraak is, deze zal uitdoven, omdat onder de kinderen in de schoolomgeving het reproductiegetal onder de 1 ligt.

Ik begrijp dat iedereen bang is om het virus te krijgen. Ik zie docenten die bang zijn, en terecht. Laten we naar elkaar luisteren, geef ruimte aan docenten en leerlingen die bang zijn, bijvoorbeeld door hen online les te laten geven of krijgen. Het is niet ideaal, maar scholen zijn géén coronabrandhaarden. Mensen die kwetsbaar zijn kunnen er echter wél aan dood gaan.

Gijs Hagen, docent natuurkunde, Soest

Biljart

Negen koorleden uit Leiden, van Populus Unus in Cantione, ‘rond het biljart, op gepaste afstand van elkaar’ . Als je daar een tekeningetje bij maakt, zie je dat dit enorme afstanden betekent. Ik ben bang dat men daar toch te optimistisch over is geweest! Jammer voor andere koren, als dat de niet onderkende oorzaak van de besmettingen zou zijn geweest. Nu lijkt het in het zingen zelf gelegen te hebben, en wordt andere koren misschien on­nodig angst aangejaagd.

Justine Borkes, Nijmegen

Bek houden

De ingezonden brieven over het dragen van mondkapjes maken één ding duidelijk: ook in deze rubriek zijn argumenten verdrongen door kletskoek en ongefundeerde meningen. Laten we, tot we meer en beter weten, doen wat Rutte voetbalsupporters adviseerde: de bek dichthouden.

Thomas de Boer, Groningen

Melly Shum

En nu maar hopen dat de leiding van Kunstcentrum formerly known as Witte de With in Rotterdam grondig antecedentenonderzoek heeft gedaan naar Melly Shum. Want stel je voor dat volgend jaar bekend wordt dat zij niet alleen haar baan maar alles en iedereen haat! Dan zijn we zo weer drie jaar met publieksbijeenkomsten en workshops en een 13-koppige adviescommissie verder voordat er een nieuwe naam op de gevel kan worden geplaatst.

Carel Blotkamp, Utrecht

Librije

Hartverscheurend stukje over de Librije. ‘Gelukkig zitten we weer tot volgend jaar vol.’ À raison van 210 euro voor een 7-gangenmenu. Ik denk dat er horecazaken zijn die het slechter hebben getroffen.

Antoine Pekel, Zutphen

Lezen (1)

Waarom zou je je kostbare tijd verdoen met lezen? Onder die kop houdt Janneke Schotveld een warm pleidooi voor meer lezen. Ook benoemt ze de rol van de digitale media waardoor middelbare scholieren het lezen van lange teksten afleren.

Ik zie nog een argument dat met het verdoen van ‘je kostbare tijd’ te maken heeft: een lezer is iemand die autonoom bepaalt wanneer er gelezen wordt. Als je na een hoofdstuk iets anders wilt gaan doen, of er even lekker op wilt nakauwen, sla het boek gerust dicht. Het zal ­geduldig wachten tot jij er weer aan toe bent.

En dat kun je niet zeggen van de hedendaagse internetcommunicatie. Ook daarmee kun je theoretisch op elk moment stoppen, maar als je dat doet, weet je dat je van alles gaat missen. Dus veel middelbare scholieren kijken wel uit en gaan liever nog even door met het stillen van hun informatiehonger.

Heel vreemd eigenlijk dat in een ­wereld waarin zo sterk de nadruk wordt gelegd op het individu, de eigen mening en de eigen ontwikkeling, juist het boek, dat zoveel vrijheid en autonomie geeft aan de lezer, aan de verliezende hand is.

Frans Le Roux, Zuidwolde

Lezen (2)

Schitterende column van Janneke Schotveld afgelopen donderdag, met humor en terechte tips. Alleen: waarom wordt de poes weggejaagd ? Als ik een boek pak, komt mijn poes Elton gelijk op schoot zitten en blijf ik urenlang zitten.

Jan Heij, Ruinen

Meer over