columnSheila Sitalsing

Bewindslieden die een godzijdank-is-twitter-druk-met-andere-dingen-moment beleefden

null Beeld

In de rubriek Bewindslieden die onder normale omstandigheden allang bibberend voor een ziedend parlement zouden staan, bewindslieden die dankzij de coronacrisis tot hun eigen grote verrassing en dito opluchting zomaar vrijuit lijken gaan voor blunders, en bewindslieden die in hun avondgebedje heel stilletjes prevelen ‘ik mag het eigenlijk niet zeggen maar dankuwel voor de uitblijvende ophef’, behandelen we vandaag Ank Bijleveld en Ankie Broekers-Knol.

Ank Bijleveld heeft de Tweede Kamer verkeerd geïnformeerd, ze meldde het dinsdag zelf in een keurig briefje dat ze naar het thuiswerkende parlement stuurde. Het betreft een kwestie waarmee ze al een paar keer door het oog van de naald is gekropen: het bombardement op Hawija tijdens de oorlog tegen Islamitische Staat, door Nederlandse gevechtsvliegers.

Daar vielen zeventig burgerdoden bij, en een barrage aan boze woorden in het parlement. Wegens eerst geen informatie en toen gebrekkige informatie en toen verkeerde informatie over de vraag of het ministerie al die tijd heeft geweten dat er burgerdoden waren gevallen zonder de Nederlandse bevolking ervan op de hoogte te stellen dat er in onze naam een hoop onschuldige mensen zijn gevallen.

Bijleveld kluunde zich door moeilijke vragen en nog moeilijkere debatten heen, er ontstond nog meer verwarring dan over de vraag wat we inzake corona nog wel en niet mogen tot en met 1 juno, de premier moest bijspringen, en een enkeling riep bloeddorstig om Bijlevelds hoofd.

De kwestie inspireerde De Speld tot het volgende bericht: ‘Het kabinet zal alles op alles zetten om te voorkomen dat de Irak-affaire tot politieke slachtoffers leidt. ‘Er zijn al zo veel mensen om het leven gekomen, laten we nu vooral voorkomen dat er nog meer slachtoffers vallen’, aldus premier Rutte.’

En gisteren dan dat briefje. Het ministerie van Defensie had het wel geweten, of moeten weten, van die zeventig burgerdoden. Bijleveld schrijft dat ze het ‘betreurt’ dat het parlement eerder anders is geïnformeerd.

De NOS, die bovenop dit dossier zit, ging bellen met de oppositie. Isabelle Diks van GroenLinks vindt het ‘te gek voor woorden’, maar vindt ook dat corona voorrang heeft. Sadet Karabulut van de SP toonde zich vastberadener (‘We komen hierover te spreken’) maar moet het vooralsnog doen met boosheid op schrift en met Google Hangouts.

De andere bewindspersoon die woensdag haar godzijdank-is-twitter-druk-met-andere-dingen-moment beleefde, is Ankie Broekers-Knol. Dat was toen Sanne Terlingen, onderzoeksjournalist van Argos, opmerkte dat eindelijk, onder een berg corona-dingetjes, een langverwacht rapport over verdwenen alleenstaande minderjarige Vietnamese asielzoekers uit de asielopvang is verschenen.

Terlingen houdt zich al langer intensief bezig met de vele zoekgeraakte kinderen, die vermoedelijk slachtoffer zijn geworden van mensenhandel, domweg verdwenen zijn in de duisternis. Ze noteerde de verschillen tussen het luchtige persbericht dat Broekers-Knol uitdeed – daarin suggereert ze volgens Terlingen ‘dat minderjarige asielzoekers de asielcentra als een soort hostel gebruiken en door Europa trekken als verwende pubers’ – en het onderliggende rapport. Daaruit blijkt een falende aanpak van onfrisse handel in kwetsbare minderjarigen die zijn toevertrouwd aan de zorg van de Nederlandse overheid.

Misschien hebben ze ’s avonds met elkaar gevideobeld, Bijleveld en Broekers. En samen contactloos de corona-shuffle gedanst.

Meer over