Column

Betrouwbare Mannetjes: Hoe moet Halbe Zijlstra het aan zijn zoontje uitleggen?

O oh, die Johan. Hier gingen ze weer gezeur mee krijgen! Wilfred Genee probeerde het 'zo trots als een aapje' van zijn collega nog op een verhaspeling te gooien. Maar Derksen deed er speciaal voor het 'hysterische juffrouwtje Simons' nog een schepje bovenop: 'Ze lijkt ook helemaal niet op een pauw.' Lachen. In een studio verderop riep Giel Beelen 'rustig aan, Sylvana' terwijl hij apengeluiden liet horen. Lachen, toch?

Simon Hendriksen en Melle Runderkamp
RTL kiest voor de Schoorsteen Piet. Beeld ANP
RTL kiest voor de Schoorsteen Piet.Beeld ANP

Het besluit van RTL om Zwarte Piet dan toch maar in te ruilen voor een minder atletisch roetslaafje hield de gemoederen flink bezig. Ook bij de VVD. Eerder dit jaar had Halbe Zijlstra zich al hardop afgevraagd of ze bij de HEMA 'helemaal van het padje waren' toen ze daar Vrolijk Voorjaar op de paasfolder hadden gezet. En toen mensen zich beklaagden over het surplus aan roetmop van Monsieur Cannibale waren die volgens Halbe ook 'helemaal van het padje'. En nu dus RTL. Niet meer op het padje. Met een hartverscheurende emovlog probeerde hij de wat liberalere Henks en Ingrids te lokken. Het was 'een domme zet', 'een slechte zaak', 'RTL vermoordde het Sinterklaasfeest'. En omdat er blijkbaar niemand van RTL beschikbaar was om het baanbrekende besluit toe te lichten, mocht Halbe 's avonds ook nog eens bij Jeroen aanschuiven. Tuurlijk, hij was ook voor verandering. Maar hoe moest hij dit aan zijn zoontje van acht uitleggen? Die vond Zwarte Piet de 'coolste gozer die er is' en 'had helemaal niets met discriminatie en racisme'. Pokémon, Messi, daar kan je het zoontje midden in de nacht voor wakker maken. Maar discriminatie en racisme? Heeft-ie gewoon niks mee. Goed, Halbe had het zoontje dan wel wijsgemaakt dat Zwarte Piet een loper had, omdat de Zijlstraatjes maar een klein schoorsteentje hebben. En het zoontje had helemaal zelf een oplossing verzonnen nadat hij had gevraagd waarom hij met zijn roomblanke huid nooit een Zwarte Piet zou kunnen worden. Maar nu zat Halbe echt met de handen in de middenscheiding. Dan konden de mensen aan tafel hem wel uitlachen, 'het Sinterklaasfeest was in gevaar.'

Eerlijk gezegd denken de Betrouwbare Mannetjes dat het wel losloopt. Als het zoontje het deductieve vermogen van z'n vader heeft, vogelt-ie ergens de komende jaren wel uit hoe het zit. Het is als seksuele voorlichting: terwijl u piekert over wat u precies moet zeggen, heeft uw eventuele zoontje het familieslot op de computer al gekraakt om door de digitale vieze blaadjes onder vaders matras te kunnen grasduinen.

Ondertussen toont het jolige kleedkamerracisme van professor Snorrebaas en 3FM's bebrilde ochtend-odeur opnieuw dat er de laatste jaren een groter probleem is blootgelegd. Wij zijn er nog niet helemaal uit hoe we dat hier aan de respectieve zoontjes gaan uitleggen, maar Halbe, het zou al helpen als jij niet bij ieder voorjaarseitje als een hysterisch juffrouwtje door het land rent. Hoef je jezelf daarna ook niet meer zo voor pauw te zetten, bij Aap.

Voor de komende week adviseren wij u de volgende mening:

Kun je nagaan wat een kroonprins zou hebben gekost.

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Betrouwbare Mannetjes Melle Runderkamp en Simon Hendriksen op Twitter: @Betmannetjes

Meer over