CommentaarVoorverkiezingen VS

Beter alternatief dan Biden niet voorhanden bij Amerikaanse verkiezingen

Bij de Amerikaanse verkiezingen is het de kunst om de centrumkiezers op Trump terug te winnen.

Beeld Reuters

In het gepolariseerde Amerika blijkt het politieke centrum toch nog te leven. Na zijn spectaculaire wederopstanding op Super Tuesday is Joe Biden opeens de grootste kanshebber op de Democratische nominatie voor de presidentsverkiezingen van november.

De winst van Super Tuesday is vooral dat Democratische kiezers nu een duidelijke keuze hebben tussen het midden en links. Na de terugtrekking van Buttigieg, Klobuchar en Bloomberg is het midden niet langer versplinterd, waarvan Biden profiteert. Op links heeft Sanders het rijk alleen nu Elizabeth Warren de strijd heeft gestaakt.

Bij de Democratische voorverkiezingen zou maar één ding moeten tellen: wie maakt de meeste kans om president Trump uit het Witte Huis te verdrijven? Volgens gangbare politieke inzichten is Bernie Sanders te links om president van de VS te worden. De kans is groot dat het hem zal vergaan als Jeremy Corbyn in Groot-Brittannië, toegejuicht door zijn fanatieke aanhang, kansloos in de stemhokjes.

Daar staat tegenover dat sommige peilingen Sanders een goede kans geven om Trump te verslaan en dat Biden een allesbehalve inspirerende kandidaat is, wiens politieke kapitaal vooral bestaat uit zijn verbintenis met Barack Obama. Maar al met al lijkt Biden beter in staat middengroepen bij Trump weg te trekken, iets wat cruciaal is voor het winnen van de verkiezingen.

In één opzicht is Joe Biden een weldaad voor de Amerikaanse politiek die zo verziekt is door polarisatie. Hij is een man van de dialoog, anders dan Sanders die de rechtse polarisatie van Trump beantwoordt met linkse polarisatie.

De VS zijn gebaat bij een rustige en redelijke politieke stijl, maar dat is niet genoeg. De socialist Bernie Sanders is niet voor niets zo groot geworden. Amerika kampt met hardnekkige problemen, zoals de toegenomen sociaal-economische ongelijkheid en de slechte toegang tot de gezondheidszorg, die om ingrijpende maatregelen vragen. Voor Joe Biden is het de kunst centrumkiezers op Trump terug te winnen zonder linkse Democraten van zich te vervreemden. Helaas kan deze taak niet met een gerust hart aan de wat vermoeid overkomende routinier Biden worden overgelaten. Een beter alternatief lijkt echter niet voorhanden.

Wat staat de Amerikaanse kiezers de komende maanden te wachten? Welke Democraat gaat proberen Trump van een tweede termijn af te houden? U leest het hier.

Hoe word je eigenlijk president van de Verenigde Staten? Dit is de weg die een nieuwe kandidaat moet afleggen.

Meer over