OpinieBrieven

Betaal zorgpersoneel voor aanwezige uren

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 24 december.

De spoedeisende hulp van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen. Beeld Harry Cock/de Volkskrant
De spoedeisende hulp van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen.Beeld Harry Cock/de Volkskrant

Brief van de dag: Betaal zorgpersoneel voor aanwezige uren

Week in, week uit draaien verpleegkundigen en operatieassistenten ‘bereikbaarheidsdiensten’ in het ziekenhuis. Dat betekent dat zij voor u klaar staan als er plotseling een nachtelijke operatie moet gebeuren. Wist u dat zij alleen in dat geval worden betaald?

Als ze tussentijds moeten wachten, ontvangen ze geen loon. In plaats daarvan ontvangen ze voor elk aanwezig uur een compensatie in vrije tijd van zo’n 13 minuten. Dat klinkt als vrijwilligerswerk voor professionals. En dan vinden werkgevers het vreemd dat er steeds minder verpleegkundigen en operatieassistenten zijn.

Het is dan ook niet gek dat er steeds meer zzp’ers actief worden. Die draaien deze diensten niet. Daardoor komen die op de schouders van steeds minder verpleegkundigen en operatieassistenten te liggen. In de nieuwe voorgestelde cao geen woord over verbetering van deze feodale arbeidssituatie.

Ik wens alle kerstactieve verpleegkundigen en operatieassistenten een hele fijne kerst, en hoop dat de werkgevers langskomen om jullie een warm hart toe te dragen en jullie heel erg hard te bedanken voor de wederom vele gratis gedraaide diensturen. Werkgevers, zorg ervoor dat zij in het nieuwe decennium loon ontvangen voor alle aanwezige uren. Net zoals de brandweermannen. Dat heet waardering!

Huub Stammes, Zeist

Kersttip

Sylvia Witteman wil liever geen chagrijnige vrouwen uitnodigen om met haar thuis Kerstmis te vieren, want ze vindt het al moeilijk genoeg zónder mensen (V, 12 december).

Ik weet de oplossing voor haar en veel andere mensen om een beetje blij te worden tijdens de kerstdagen. Kijk samen naar de VPRO-serie ‘ Vrolijke Kerst’ met Hadewych Minis en Jeroen Spitzenberger en je kerstdagen kunnen niet meer stuk. Helpt ons ieder jaar!

Arjen Boswijk, Groningen

Kringgesprek (1)

Met verbazing las ik de ingezonden brief ‘Weg met het kringgesprek’ (O&D, 23 december). Ik heb als leerkracht ook die kringgesprekken met mijn leerlingen. Ik heb altijd gedacht dat ik tijdens een kringgesprek bezig was met mondelinge taalvaardigheid, kritisch luisteren, tijdsbesef, sociale vaardigheden, uitgestelde aandacht, woordenschat, groepsvorming, positieve bevestiging… Misschien kan ik inderdaad maar beter les gaan geven.

Maria Rademaker, Leiden

Kringgesprek (2)

In mijn lange onderwijsloopbaan heb ik het kringgesprek nooit toegelaten. De eerste tien minuten van elke dag stond ik te zingen. Ik zong liedjes en de kinderen mochten meezingen, luisteren, of een tekening maken. Daarna was iedereen rustig en begon de les.

Gerda Rozendal, Brummen

Nieuwjaarswens

Eendrachtig met de verkiezing van ‘boomer’ tot woord van het jaar, voel ik na het lezen van de ingezonden brief van Ger van Puffelen (O&D, 21 december) de behoefte om mij verbaal in te houden en dus het gebruik van het denigrerende ‘OK, boomer’ in te slikken. In plaats daarvan stel ik mij constructief op, en wens de heer Van Puffelen een flexibele tegenwoordigheid van geest toe voor het nieuwe jaar.

Sven Schellekens, Amsterdam

Geen Ajax-fan

Daar zit je dan in Emmen. Vier hele pagina’s over een voetbalwedstrijd van Ajax in mei van dit jaar. In de Volkskrant. Niet in het Ajax-fanmagazine. Gewoon in een landelijk dagblad. Wat moet ik daarmee in Emmen? Overslaan dus maar. Maar raar is het wel.

Andries Dijkstra, Emmen

Vluchtelingen

Als ik de reportages over de opgejaagde vluchtelingen in de krant lees (Ten eerste, 23 december), moet ik denken aan mijn promotieonderzoek naar de armoede en armenzorg in het 19de eeuwse Nederland. Keer op keer stuitte ik op de duizenden armen en behoeftigen die door de verschillende steden en dorpen van het kastje naar de muur werden gestuurd, omdat geen enkele gemeente wilde opdraaien voor de kosten die hun opvang met zich meebracht. Eveneens omdat de mensen in nood als een bedreiging voor de openbare orde en veiligheid werden gezien. Waren het in vroegere eeuwen dorpen en steden die de hulpbehoeftigen op elkaar probeerden af te schuiven, nu zijn het de afzonderlijke staten die zich aan een soortgelijke politiek bezondigen.

Van solidariteit of christelijke naastenliefde was geen sprake. Toen niet en nu niet.

Albert Kort, ’s-Heer Hendrikskinderen

Speeltijd voetbal

Geweldig artikel van Sytze de Boer over de speeltijd bij voetbal (Sport, 21 december). In het huidige topvoetbal gaat het immers om grote bedragen en is ieder detail van belang. De oplossing is simpel: voer tweemaal 35 minuten zuivere speeltijd in: iedere keer dat het spel stil ligt bij blessure, ingooi, corner, VAR, doelschop enzovoort staat ook de tijd stil.

De tijd wordt opgenomen door een vijfde official.

Jan Nuijens, Utrecht

Doorpakken

De Tweede Kamer heeft zich voortvarend opgesteld met betrekking tot het dossier kinderopvangtoeslag. Twee leden, SP-Kamerlid Renske Leijten en CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, kregen daar zelfs een prijs voor, de politieke prestatie van het jaar 2019.

Het zou de leden van dit huis sieren als zij dezelfde voortvarendheid aan de dag leggen om de zoveelste financiële malversatie van het koninklijk huis aan te pakken en aan deze praktijken definitief een einde te maken.

Jan de Wit, Maarssen