DAGBOEK VAN EEN HUISARTS IN TIJDEN VAN CORONAJoost Zaat

Beste patiënt, vergeet Twitter en Facebook en kijk op Thuisarts.nl

null Beeld

Huisartsen zijn ook gewone mensen. Ook zij hebben last van corona-informatiestress. ‘Heb je al gehoord dat rooie oogjes ook corona zijn?’ ‘En buikpijn én koorts, wist je dat?’ ‘Moeten we dus bij alles een pak aan?’ Ging het aan het begin van de week nog over hóe we spreekuren moesten organiseren, sinds woensdag gaat het op onderlinge apps over wát we daar moeten zien. De lawine aan incidentele gevallen en geruchten, ik word er stapelgek van.

Sociale media zijn prima, maar ik krijg er een dagtaak bij als ik die moet ontzenuwen om er voor te zorgen dat de paniek in de praktijk niet toeneemt. Ik bel dus het Nederlands Huisartsen Genootschap. Per slot van rekening zitten daar de deskundigen, die we ook vertrouwen als ze richtlijnen voor andere klachten maken. Dus waarom zouden we dat nu niet doen en achter elk ‘hompje rood vlees’ op Twitter of Facebook aanjagen? Ook bij het NHG hebben ze moeite met het kanaliseren van de informatiestroom en het beperken van misinformatie. ‘Moet er niet een centrale informatievoorziening komen?’, vraag ik. ‘Die hebben we toch al, dat is de site van het NHG. We werken die een keer per dag bij. Zo veel nieuws is er gedurende de dag nu ook weer niet.’

En zo is het maar net. In tijden van crisis hebben we te veel mensen die denken ergens iets van af te weten. Bij eerdere epidemieën was dat ook zo, maar toen kwam dat niet verder dan de dorpspomp. Nu hoeft er maar één berichtje te circuleren dat de Amerikaanse oogartsenorganisatie de waarschuwing geeft dat het coronavirus ook in je tranen zit bij een oogontsteking, of hup daar gaat het viraal. ‘Een oogarts heeft het bevestigd.’ Ja duh, in datzelfde bericht staat dat het zeldzaam is: 0,8 procent van alle bevestigde covid-patiënten.

Advies voor dokters: vergeet Twitter en Facebook en kijk op de NHG-site. Goed advies voor patiënten: vergeet Facebook en kijk op Thuisarts.nl.

Nog beter advies van mij aan ondeskundige deskundigen: ga iets anders doen. Voor mijn part pimpampetten, puzzelen of porno kijken. In Italië is dat laatste gratis geworden.

Joost Zaat is huisarts en columnist. Tijdens de coronacrisis schrijft hij samen met collega-huisarts Danka Stuijver op werkdagen beurtelings over ervaringen in de praktijk.

Meer over