LezersbrievenDinsdag 28 januari

Bespreek anti-intellectuele cultuur op school

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 28 januari

Leerlingen van Open schoolgemeenschap OSB zitten de eerste twee jaar met leeftijdsgenoten van alle niveaus bij elkaar in de klas. Beeld Rebecca Fertinel
Leerlingen van Open schoolgemeenschap OSB zitten de eerste twee jaar met leeftijdsgenoten van alle niveaus bij elkaar in de klas.Beeld Rebecca Fertinel

Brief van de dag

Bij het debat over de middenschool lijkt het tot nu toe alleen te gaan over de gemiddelde leerprestaties. Er is een zeer onderbelicht thema, dat tot nu toe buiten beschouwing bleef: de anti-intellectuele cultuur (vaak zelfs straatcultuur) die al jong de scholen binnenkomt.

Kinderen met bredere interesses en motivatie om iets te leren worden vaak niet begrepen; niet alleen door de klasgenoten, maar helaas ook door de leraren. Het komt zelfs vaak voor dat zo’n kind wordt gepest. Als je dan op een vwo of gymnasium terechtkomt, slaak je een zucht van verlichting: ‘Leren mág weer!’

Dit is overigens iets waarin Nederland helaas uniek is. Scholen en leraren in andere landen gaan veel minder makkelijk mee met de populaire cultuur. Vergelijkingen met andere landen, zoals in het artikel ‘Middenschooldebat kan wel wat feiten gebruiken’ gaan daarom niet op.

Marion van Voorst, 60 jaar ervaring als leerling en als docent, Houten

Excuses

Dat de Nederlandse regering excuses aanbiedt voor het onnoemelijk leed dat de Joden in de oorlog is aangedaan, werd zo langzamerhand tijd. Driekwart eeuw hebben de nabestaanden daarop moeten wachten, en dan te bedenken dat in ons land in vergelijking met bijvoorbeeld België, Frankrijk of Luxemburg zo’n hoog percentage Joden de oorlog niet heeft overleefd. Nu is het wachten op landen als Polen, Hongarije en Rusland, maar ik vrees dat dat gezien de politieke wind die daar momenteel waait nog wel eens lange tijd zal kunnen duren.

Albert Kort, ’s-Heer Hendrikskinderen

Excuses (2)

Voortreffelijk dat premier Rutte eindelijk excuses heeft aangeboden voor het overheidshandelen tijdens de Jodenvervolging. Koningin Wilhelmina koesterde het nationale zelfbeeld van een Nederlands volk dat zich eendrachtig tegen de Duitsers had gekeerd, maar weigerde dat samen met haar volk te ondergaan en vluchtte naar Engeland. Zou het de koninklijke familie niet sieren ook hiervoor excuses aan te bieden?

Hans Post, Vorden

Ongeloofelijk

Ongelooflijk: zowel Rob Rensenbrink als Kobe Bryant heeft de papieren voorpagina van de Volkskrant van maandag 27 januari niet gehaald.

Paul Heyblom, Amstelveen

Kut en vulva

Het woord ‘kut’ (vrouwelijk geslachtsorgaan) wordt tegenwoordig vaak gebruikt voor het summum van negatief, naar, tegenvallend, etc. Zelfs Paulien Cornelisse, voor wie taal haar ding is, schreef in haar column dat de mens toch iets minder kut is dan verwacht, namelijk de apocalyps veroorzakend. Loes Reijmer schrijft in haar column over de verering van de bijna goddelijke vulva (vrouwelijk geslachtsorgaan) en de bijbehorende commercie. Kut is vulva, maar vulva is niet kut. Snapt u het nog?

Evelyn Donkers, Eindhoven

Duurste streepje

Een korte brief, als aanvulling op de column van Joost Zaat (‘Doen, doen, doen of laten… die e-health’): het duurste streepje in de gezondheidszorg is die tussen ‘e’ en ‘health’. Het is druk bezet met opportunisten en parasieten die geld ruiken en zuigen.​

Rogier Hopstaken, voormalig huisarts, Knegsel

Knarrenhof

Het is heel spijtig dat Stan Vrij zijn idee voor een mantelzorgbijslag meent sterker te maken door de woonvorm De Knarrenhof af te kraken door het te framen als een seniorengetto. De vraagstukken van de vereenzaming van ouderen, het zorgen voor voldoende passende woningen voor senioren, het geven van een beetje hulp aan buurtgenoten, de oplopende kosten van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO), bestaan al jaren.

Het is niet reëel te denken dat er één oplossing is voor deze vraagstukken en die passend zal zijn voor de grote diversiteit van situaties waarin senioren verkeren. Alleen Knarrenhofjes zal het niet zijn, maar ook een mantelzorgbijslag zal niet dé oplossing zijn. We zullen als maatschappij een veelheid van oplossingen nodig hebben. Daar moeten we als betrokken burgers ons sterk voor maken en ons niet verliezen in het onderuit-halen van elkaars ideeën. Dat is zonde van de tijd en de energie.

Gerard Lieverse, Woerden

Vliegverbod

De beste remedie om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan is natuurlijk een wereldwijd vliegverbod.​

Hans van Noord, Utrecht

Puinhopen

Onwillekeurig is er een fout geslopen in de column ‘Ambtenaren de schuld geven is een politieke boemerang’ van Martin Sommer. Er staat: de acht puinhopen van de Belastingdienst. Dat heb ik niet gezegd. Ongetwijfeld bedoelde Martin Sommer te zeggen wat ik wel heb gezegd: De (acht) fiscale puinhopen van kabinetten-Rutte. Dat sloeg op acht slechte fiscale regelingen. Ik heb geenszins de ambtenaren van de Belastingdienst op het oog gehad. Dat was op 13 november 2018.

Martin van Rooijen, Fractievoorzitter van 50Plus in de Eerste Kamer, Oegstgeest

Meer over