LezersbrievenVrijdag 17 april

Beperk in deze coronatijd herdenkingen Tweede Wereldoorlog

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 17 april.

Redactie
Dodenherdenking 2019 op de Dam in Amsterdam. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Dodenherdenking 2019 op de Dam in Amsterdam.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Brief van de dag

Ben ik de enige die vindt dat we tv-programma’s als Het Geheugen van Auschwitz, De Oorlog en de vele andere programma’s die jaarlijks vijf weken lang worden uitgezonden in het kader van de herdenking van de Tweede ­Wereldoorlog nu beter een jaar kunnen overslaan?

Ieder jaar weer heb ik van ­begin april tot en met de eerste week van mei veel last van alle herdenkingsprogramma’s, van al die gruwelijke gebeurtenissen, herinneringen en associaties die over ons heen spoelen. Dit jaar komt dat nog veel harder aan omdat ik nu niet mijn gebruikelijke vluchtwegen kan gebruiken. Even uitwaaien na weer een indringend programma over het oorlogsleed is er niet bij in coronatijd.

Nu we in een periode zitten waarin we vanwege de coronamaatregelen allemaal in meer of mindere mate ons normale leven hebben moeten aanpassen – wat voor een groot deel nog lukt ook – denk ik dat we iets opbeurenders verdienen dan de indringende en grootschalige aandacht voor een wereldoorlog van 75 jaar geleden.

Waar we nu behoefte aan hebben is vooruitkijken naar een toekomst, naar een andere samenleving en naar een wereld waarin we hopelijk weer iets herkennen van ons normale ­leven. Met onze normale vluchtwegen.

Ik pleit er daarom voor dat het herdenken op televisie en de publieke aandacht voor 4 en 5 mei wordt beperkt, net zoals de coronamaatregelen ook andere terreinen van het leven hebben getroffen.

Thea Hardenberg, Utrecht

Dank bezorger

Leuk, zo’n actie om met een voorgedrukt briefje de bezorger te bedanken. Nog mooier: de Volkskrant die het de bezorger mogelijk maakt om met visitekaartjes de lezer te bezoeken (net zoals rond Nieuwjaar). Dan kunnen we echt onze dankbaarheid ­tonen. Grotere kans ook dat de lezers thuis zijn dan in december.

Frank van der Meijden, Bussum

Geen daadkracht

Volgende week horen we of de scholen weer open gaan. We wachten nog op de uitslag van het onderzoek dat in opdracht van minister Slob van Onderwijs wordt uitgevoerd. Begin maart werd dit onderzoek toegezegd. Er zijn echter pas 54 gezinnen bij wie het testen worden uitgevoerd. Nog erger is dat het onderzoek pas op 24 maart startte en dat dus de resultaten pas ver na de meivakantie worden verwacht. Reden: er was onvoldoende testmateriaal om de gezinsleden op corona te onderzoeken.

Jos de Blok, directeur van Buurtzorg, een organisatie van wijkverpleging, had na een telefoontje voldoende testen tot zijn beschikking om al zijn duizenden medewerkers te kunnen testen. We zagen al geen daadkracht bij deze minister als het om salarissen gaat, maar daar is hij politiek gebonden. Maar dat hij dit onderzoek niet slagvaardig kan managen, vind ik echt onbegrijpelijk. Een telefoontje van minister Slob had dit kunnen voorkomen.

Wilke Vos, directeur basisschool De Kleine Prins, Rotterdam

Gevoeliger

In Zweden zijn de scholen niet dichtgegaan. In Denemarken en Oostenrijk zijn ze recentelijk opengegaan. Waarom kunnen Nederlandse kinderen niet naar school? Zijn ze besmettelijker dan kinderen uit andere landen? Of zijn leerkrachten in ­Nederland gevoeliger?

Britt Johannson, Amstelveen

KLM

Robert Giebels vindt dat de overheid beter geld in de cultuursector kan steken, dan in de KLM. Ik heb 25 jaar bij KLM gewerkt en leef nu van mijn daar verdiende pensioen. Al mijn theater-, concert- en museumkaartjes heb ik dus van KLM-geld betaald. Zoals menig artiest en kunstenaar mijn salaris betaalde met een KLM ticket.

Ik dacht even aan mijn Volkskrant-abonnement opzeggen, maar dat is dan weer sneu voor Robert Giebels en collega’s. Tot dusver vind ik dat onze overheid het prima doet, ik vertrouw op goede zorg voor alle sectoren.

Anneke Landsman, Hillegom

Kunst- en vliegwerk

Als ik het goed begrijp, moet ik – om de KLM te redden – voor mijn culturele behoefte straks gaan vliegen naar de Hermitage in Sint-Petersburg, La Scala in Milaan, het Bolsjojtheater in Moskou en de Carnegiehall in New York. Kan ik daar ook subsidie voor aanvragen?

Jos Huigen, Heemstede

Mobiliteit

Twee rampen vormen een acute bedreiging voor het voortbestaan van de mensheid: de klimaatcrisis en de coronacrisis. Beide zijn veroorzaakt door onze tomeloze drift tot verplaatsing van onszelf en goederen over de hele wereld. Mobiliteit is de pest van onze tijd. En dan gaan we staatssteun verlenen aan KLM/Air France en Booking.com?

Gerardine Marechal, Nunspeet

Moe

Ik word wat moe van de boze blikken die ik af en toe krijg tijdens mijn ­dagelijkse wandeling. Ik ben 74, kerngezond en houd afstand. Doe niemand kwaad. Laat me.

Pea Aupers, Groningen

Woningsdag

De cirkel is rond. Het heeft een tijdje geduurd, maar de krakers lijken het pleit gewonnen te hebben. Bij de inauguratie van prinses Beatrix in 1980 was de leus: Geen woning, geen kroning. Nu, op 29 april a.s., bij de verjaardag van de koning, is de leus: Geen Koningsdag, maar Woningsdag.

Rien Klaassen, Rotterdam

Bio-industrie

Laat alle dieren in de bio-industrie voortaan ook 1,5 meter afstand van elkaar houden: los je gelijk het stikstofprobleem (weet u nog?) op.

Luc Lansink, Amsterdam

Meer over