ColumnSheila Sitalsing

Ben je aangemerkt als ‘kwetsbaar’ of ‘heel belangrijk’? Berg je dan maar

null Beeld

Belangrijke les na ruim tien maanden coronabestrijding: behoor je tot een groep die door de autoriteiten is aangemerkt als ‘kwetsbaar’ of ‘heel belangrijk’? Berg je dan maar.

De oudsten in verpleeghuizen: ‘kwetsbaar’, constateerden de boven ons gestelden plechtig. Vervolgens werden de bewoners opgesloten zonder beschermingsmiddelen voor zichzelf of hun helpers. Succes en de groeten. De spotlights waren voor Diederik Gommers en Ernst Kuipers en hun ic-heroïek.

Wilt u dit artikel liever beluisteren? Hieronder staat de door Blendle voorgelezen versie.

In de verpleeghuizen werd bij bosjes gestorven – 6.273 mensen stierven met een bevestigde covid-infectie – maar dat valt niet af te leiden uit de ratio aandacht van media en politiek voor de ic versus aandacht van media en politiek voor het verpleeghuis.

Omdat deze gruwelijke verwaarlozing door de politiek ‘nooit meer’ mocht gebeuren, zouden ‘kwetsbaarste ouderen’ als eersten een vaccinatie krijgen. We weten hoe dat afliep: Gommers en Kuipers drongen met succes voor, Pfizer-vaccins worden ‘te moeilijk’ geacht om bij verpleeg­huisbewoners te bezorgen, en helemaal niemand op dat immense ministerie van Hugo de Jonge bleek te kunnen regelen dat de oudsten toch met voorrang een prik kunnen krijgen.

Resultaat: de Gezondheidsraad voelt zich voor de vierde maal gedwongen om nadrukkelijk op te schrijven – te schreeuwen bijna – dat Moderna- en Pfizervaccins nu verdomme wél naar de oudsten moeten, ook naar vitale ouderen. En niet naar allerlei voordringers omdat dit ‘praktischer’ zou zijn. Of omdat die een grotere mond hebben.

Schoolkinderen: ‘heel belangrijk’. Ongelóóflijk belangrijk. Zo belangrijk dat ‘niemand’ wil dat de scholen nog eens dicht moeten, zo flemen kabinetsleden na de ellende (leerachterstanden, kindermishandeling, verloren kinderjaren) uit de eerste golf.

Inmiddels zitten schoolkinderen gedwongen thuis als gevolg van een wanhoopspoging van het kabinet om volwassenen dan maar op die manier aan huis te kluisteren. Kinderen misbruiken omdat het kabinet niet durft in te grijpen bij werkgevers en omdat VNO-NCW meer in de melk te brokkelen heeft in Den Haag dan de minister van Onderwijs (ja, er is een minister van Onderwijs, hij opereert zo subtiel dat het goed voorstelbaar is dat niet iedereen zich bewust is van zijn bestaan, ook in het kabinet niet): later zullen ze deze casus onderwijzen bij opleidingen bestuurskunde onder het kopje ‘monsterlijke voorbeelden van bestuurlijk onvermogen’. Gesteld dat er ooit nog onderwijs zal worden gegeven.

De ‘ongelóóflijk belangrijke’ scholen die ‘als aller-, állerlaatste’ dicht zouden mogen, zijn sinds half december dicht en zullen dat nog even blijven. Ondertussen is Schiphol open, net als bonbonwinkels, kantoren waar overbodige managers overbodige onzin zitten te verzinnen, Gall & Gall en de koffieafhaaltent. Bij Dikke van Dale zijn ze nog aan het vergaderen of deze bijzondere definitie van ‘als allerlaatste’ een vermelding verdient in de volgende editie.

Hugo de Jonge schermt tegenwoordig graag met het begrip ‘fieldlab’, een deJongewoord voor experiment. Daarmee doelt hij op proeven met coronabestendige evenementen en amusement. Scholieren en studenten krijgen al bijna een jaar geen fatsoenlijk onderwijs meer, maar ‘fieltleps’ rond veilig fysiek onderwijs: ho maar.

Dinsdagavond treden ze weer aan, Mark Rutte en Hugo de Jonge. Andermaal zullen ze vrome woorden bezigen over ‘de kwetsbaarsten’ en over groepen die ‘extra aandacht’ behoeven. Die zijn straks dus kwetsbaar de sjaak.

Meer over