BrievenDit schrijven onze lezers

Belgen zijn slimmer met drinkwater dan wij

De lezersbrieven van donderdag 13 augustus.

In het Limburgse Ooijen zoeken mensen verkoeling tijdens de hittegolf van de afgelopen dagen.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Brief van de dag: drinkwater 

In Nederland spoelen we onze drollen weg met drinkwater en beregenen we spotgoedkoop onze tuinen. Belgen zijn slimmer en beperken het gebruik van kostelijk drinkwater met twee maatregelen. In de eerste plaats beschikt in België iedere woning over een verplichte regenwatertank. Met dat regenwater worden de toiletten gespoeld, de tuin beregend, de auto gewassen en de was gedaan, want dat regen­water is lekker zacht. Dat levert natuurlijk een enorme besparing op. Het is een raadsel waarom in Nederland zelfs bij nieuwbouw niet tot deze maatregel wordt overgegaan.

Daarnaast kennen de Belgen twee tarieven voor drinkwater: een basistarief en een comforttarief. Het basis­tarief geldt tot een bepaald verbruik per huishouden, alles daarboven wordt aangerekend aan het veel hogere comforttarief. Denk aan respectievelijk ongeveer 4,75 euro per kuub en 9,50 euro per kuub. Dit is ook nog veel meer dan die ene euro die we in Nederland per kuub, buiten het vastrecht, betalen. Ook in België betaal je een vastrecht.

Als je je tuinzwembad moet vullen met water van ongeveer een tientje per kuub in plaats van een euro wil je vast wel op je waterverbruik bezuinigen. Leuk is anders, maar het moet.

Jan Bovenlander, De Wilgen

Waakzaam

Remy Balistreri geeft een uitgebreide uiteenzetting over de manier waarop communicatie verloopt, dat leraren en leerlingen graag weer naar school willen en dat ouders blij zijn dat de kinderen eindelijk weer normale lessen kunnen volgen. Dit zijn allemaal waarheden. Ikzelf zie er ook naar uit om weer normaal (veilig) les te kunnen geven. Een leerling van me maakte voor de vakantie al eens de terechte opmerking, ‘Meneer, volgens mij mist u ons al een beetje is het niet?’. Ze had gelijk. Ik miste het contact, het praatje over van alles en nog wat, datgene dat het onderwijs zo leuk maakt.

De andere kant van de medaille is dat er vele docenten zijn die onder de zogenaamde risicogroepen vallen en moeten lesgeven aan soms 32 leerlingen in een lokaal dat precies (maar niet meer dan dat) aan de wettelijke grootte voldoet en waar het ventilatiesysteem volgens sommigen redelijk volgens andere onvoldoende werkt. Dan zijn er nog de beruchte trappen waar in het verleden (zonder corona) al eens (zonder succes) eenrichtingsverkeer was ingevoerd, omdat met name de brugklassers daar platgedrukt werden.

In maart was ik één van degenen die vervroegd thuis zat vanwege milde coronaklachten. Een leerling uit mijn klas van 32 had kennelijk het virus overgebracht. Hij thuis, ik thuis en naar later bleek ook andere docenten thuis. Vanwege de privacy kom je pas veel later achter die dingen.

Laten we vooral oppassen dat onze pedagogisch-didactische idealen de gezondheid van onze risicogroep docenten niet in de weg gaat staan. Dan maar met mondkapje, halve klassen, deels afstandsonderwijs of whatever om deze groep te beschermen.

Overigens is het misschien een mooie opdracht voor de lessen onderzoek & ontwerpen om een geschikt transparant mondkapje te ontwikkelen die aan alle medisch eisen voldoet. Transparant, uitwasbaar en recyclebaar. Mooie opdracht toch?

Niek Barkmeijer, docent aardrijkskunde, Emmen

Nieuwe helden

Veel leraren in het voortgezet onderwijs vinden het onveilig om de scholen weer volledig te openen. Laten we vooral ook stilstaan bij de onveiligheid die ontstaat als we de scholen niet openen. Structuur, zinvolle activiteiten en verbondenheid met andere mensen zijn de pijlers waarop wij mensen een waardevol leven kunnen bouwen.

Als psycholoog zie ik al jaren de gevolgen voor mijn cliënten als één van deze pijlers gaat wankelen. Als moeder van drie tieners zie ik de gevolgen voor mijn kinderen en hun vrienden nu geen van deze pijlers in de afgelopen maanden de vertrouwde houvast biedt. De mensen, die werkzaam zijn in het onderwijs, kunnen nu meer dan ooit het verschil gaan maken voor een hele generatie pubers. Hun angst mag er zijn en verdient onze aandacht en hulp.

Tegelijkertijd is er een hoger doel, waardoor vermijding geen optie is en alle moed, energie en creativiteit ingezet dient te worden. Scholen kunnen onze tieners weer houvast geven; leraren kunnen onze nieuwe helden worden.

Tanja van Noort, Middelburg

Heetste week

We beleven de heetste week ooit, acht aaneengesloten dagen boven de 30 graden. En het gekke is, dat de meteorologische zomer alweer voor driekwart voorbij is. De zon staat al anderhalve maand niet meer op zijn hoogste stand en de dagen zijn al flink korter. Hoe kan dat toch, dat het dan nog zo heet kan zijn?

Hetzelfde zie je ’s winters, maar dan omgekeerd. December is de wintermaand, maar lang niet de koudste. Als de dagen lengen gaat de winter strengen. De Elfstedentocht werd maar een keer in december gehouden, zes keer in januari en acht keer in februari, op 26 februari zelfs ooit. Vreemd!

Kees Smit, Bilthoven

Waardeloos

Net als zoveel ‘gewone’ kinderen zijn de Britse prinsen William en Harry slachtoffer van het slechte huwelijk van hun ouders. Ze zijn elkaar kwijtgeraakt in hun eigen zoektocht naar liefde en stabiliteit. Hun echtgenotes, de ­Engelse roos en de Hollywoodster, staan hier buiten.

Ik weet wat het is. Ik kom ook uit zo’n waardeloos gezin en heb ook geen contact met een broer.

Anneke Landsman, Hillegom

Meer over