De bewuste digibete burgerOlaf Tempelman

Begrip krijg je door de mensen die niet met TikTok kunnen stoppen te bestuderen

Elke tijd heeft zijn eigen verslavingen – wat blijft is het onbegrip dat verslaafden ontmoeten van niet-verslaafden. In de 20ste eeuw had je kinderen die niet begrepen waarom hun ouders verslaafd waren aan tabak. De rookwolken die ze van een afstandje inademden vonden ze vies. Als ze van hun ouders trekjes mochten nemen, begonnen ze te hoesten en riepen ze: ‘Getver, hoe kun je nou aan zoiets verslaafd raken!’

In de 21ste eeuw heb je ouders die niet begrijpen waarom hun kinderen verslaafd zijn aan TikTok. De filmpjes die ze van een afstand mee krijgen vinden ze stom. Mijn dochter, 12, betrachtte onlangs op de volgende wijze openheid over de mate waarin TikTok verslavend is: ‘Met Instagram kan ik altijd stoppen, met TikTok kan ik niet stoppen als jij de telefoon niet afpakt.’ En daarom vroeg ik haar: mag ik ook eens een trekje?

Na tien minuten van dertig-seconden-filmpjes van dansende kinderen die met een gevarieerd arsenaal aan effecten waren bewerkt, vond ik roken nog steeds vies. Verslavingen láten zich niet begrijpen door van het verslavende goedje te proeven. Begrip krijg je door de mensen die er niet mee kunnen stoppen te bestuderen. Op basis van observaties van 11-, 12- en 13-jarigen beweer ik: als het web tabak is en Facebook de sigaret, dan is TikTok de chemisch onweerstaanbaar gemaakte sigaret waaraan  menthol, honing en anijs zijn toegevoegd. In 1920 rookte driekwart van alle Nederlandse 11-jarige jongens, in 2020 zit méér dan driekwart van alle Nederlandse 11-jarigen op TikTok. Op antirookcampagnes was het in 1920 nog lang wachten. Het aantal TikTok-verslaafden zal voorlopig nog groeien.

Op de account van mijn dochter zag ik ook nog drie onnozele filmpjes van op TikTok actieve ouders langskomen. Zulke ouders zijn te vergelijken met de kinderen die vroeger samen met papa en mama gingen roken.

Meer over