Media inSpanje

Beelden van (gebrek aan) overleg tussen premiers van Spanje en Catalonië lijken wel een satirische sketch

Waarover maken de media in Spanje zich druk? Over het acteerwerk van de regiopresident van Catalonië, constateert onze correspondent Maartje Bakker.

Sánchez en Torra in de tuin van La Moncloa. Beeld
Sánchez en Torra in de tuin van La Moncloa.Beeld

‘Quins collons’. Met die twee woorden heeft Quim Torra, regiopresident van Catalonië, de aandacht begin deze week op zich gevestigd. Torra werd gefilmd terwijl hij probeerde de Spaanse premier Pedro Sánchez aan de telefoon te krijgen. De Catalaanse tv-zender TV3 zond de scène uit waarin Torra te horen krijgt dat Sánchez niet thuis geeft.

Dat gaat zo. Een medewerker van Torra klopt op de deur en zegt: ‘President, ze komen nu niet aan de telefoon... Ze zullen wel iets belangrijkers te doen hebben.’ Waarop Torra zich theatraal achterover laat vallen in zijn bureaustoel en de onvergetelijke woorden spreekt: ‘Het is ongelooflijk. Verdomme.’ En na een korte pauze: ‘Op een dag als deze komen ze niet aan de lijn?’

null Beeld
Beeld

Het is om te lachen en te huilen tegelijk. Om te lachen, omdat de scène veel weg heeft van een sketch uit een satirisch programma. En om te huilen, omdat het waar is: op het moment dat in de Catalaanse steden relschoppers en politie elkaar te lijf gaan en er agenten en burgers in kritieke toestand in het ziekenhuis liggen, is er geen overleg tussen de premier van Spanje en zijn tegenspeler in Catalonië.

De communicatie verloopt vooralsnog per brief. Sánchez eist van Torra dat hij de geweldsuitbarstingen na het vonnis tegen de onafhankelijkheidsleiders ondubbelzinnig veroordeelt, en dat hij het openlijk opneemt voor de politie. Eerder wil hij niet met hem praten.

Nu woedt in Spanje dus een nationaal debat over een niet-gevoerd telefoongesprek. In de Catalaanse kranten is weinig begrip voor Sánchez’ afwerende houding. ‘Een politiek probleem werd een probleem voor de rechterlijke macht, en nu zien we, verbluft, hoe het een probleem voor de politie wordt’, schrijft Jordi Juan, plaatsvervangend hoofdredacteur van La Vanguardia, de grootste krant van Catalonië. Volgens Juan is het de ‘plicht’ van Sánchez om te praten met Torra.

El Punt Avui, een krant die pro-onafhankelijkheid is, gaat nog een stap verder. ‘Het land zoekt naar verklaringen voor het feit dat een deel van de Catalaanse jongeren kiest voor geweld tegen politiekorpsen’, schrijft Carles Sabaté. ‘Eén van de factoren is de permanente campagne in de [Spaanse] staat die verhindert dat er beslissingen worden genomen, zoals in dialoog gaan met de Generalitat (het regiobestuur, red.).’

Maar ook de rechtse krant ABC, met het hoofdkantoor in Madrid, vindt dat Sánchez de telefoon moet opnemen als Torra belt. En wel ‘om Torra te zeggen dat hij de democratie in Catalonië in gevaar brengt, dat hij zelf de grootste pyromaan is, […] en dat Catalonië het verdient dat hij onmiddellijk aftreedt’. Volgens ABC onderneemt Sánchez geen actie omdat hij bang is stemmen te verliezen in Catalonië bij de landelijke verkiezingen op 10 november. Nijdig: ‘Zeven dagen van vandalisme in Catalonië en zeven dagen passiviteit en verlamming van Sánchez. Het is tijd dat hij reageert.’

Ooit probeerde Sánchez zich te verzoenen met Torra. Hij nodigde de Catalaan uit in zijn paleis, ze wandelden door de tuin en op een zeker moment was er zelfs sprake van een bemiddelaar tussen staat en regio. Dat was echter lang voordat de Catalaans-nationalistische partijen tegen Sánchez’ begroting stemden, voordat er verkiezingen op komst waren, en ook voordat Torra meer geloofwaardigheid bleek te hebben als tweederangs-acteur in The Office dan als regiopresident van Catalonië.

Meer over