LezersbrievenVrijdag 27 maart

Auteurs, kern van de boekensector, worden hard geraakt door de coronacrisis

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 27 maart

Schrijver Koos Meinderts leest kinderen voor in het Rijksmuseum. Beeld ANP
Schrijver Koos Meinderts leest kinderen voor in het Rijksmuseum.Beeld ANP

Brief van de dag

Arjan Peters bericht dat de uitreiking van de Libris Literatuurprijs en de P.C. Hooftprijs niet doorgaan en stelt dat door de ­coronacrisis ‘de sector niet in de kern wordt getroffen’. Volgens hem worden vooral de ‘toeters en bellen’ geschrapt. Helaas moet ik Peters uit de droom helpen. Nog afgezien van de langetermijneffecten van de omzet­dalingen bij boekhandels en uitgeverijen, is juíst de kern van de sector hard geraakt: de auteurs.

Bij de Auteursbond zijn al bijna tachtig meldingen binnengekomen van schrijvers die hun inkomen in een vrije val zien gaan. Midden in de Boekenweek zijn hun lezingen afgezegd. Jeugdboekenschrijvers zien hun ­inkomsten uit workshops op scholen verdampen.

Scenarioschrijvers en toneelauteurs zien projecten uitgesteld. Festival­optredens, schrijfopdrachten, openbare interviews, schrijf­lessen: alles staat stil. Terwijl die zaken voor veel schrijvers financieel belangrijker zijn dan de verkoop van hun boeken.

Boekhandels, media, producenten en uitgeverijen moeten indien nodig hulp krijgen om overeind te blijven. Maar zonder auteurs kunnen zij niet bestaan. Laten we dus vooral niet de kern van het boekenvak vergeten: de auteurs. Die kunnen heus een jaar zonder dinertje in het Amstel Hotel voor de Libris Literatuurprijs. Maar ze kunnen niet een jaar zonder brood op de plank.

Maria Vlaar, voorzitter Auteursbond, Amsterdam

Kleine opoffering

Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd. Dat bleek ingewikkeld. Nu worden we gedwongen. Ik wil samen met mijn vriendin, zo graag het kleine eren. Maar dat is er nog niet en voorlopig ook niet in de maak. Over negen maanden een babyboom? Niet voor ons. Voor ons geen kind in 2020, net als in 2019.

De eerste klap dat het weer niet is gelukt, heb ik al geïncasseerd. Ik wil een afspraak voor een nieuwe poging. ‘Of ik de website heb bekeken?’ Ja, dat heb ik. Er worden geen nieuwe ivf- en icsi-behandelingen opgestart. Wat wij nodig hebben, wordt niet genoemd. ‘We ronden alleen lopende trajecten af. We zitten ook nog eens midden in het rode gebied.’

Ik zit ook midden in mijn rode ­gebied. Beide zijn kut. Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd. We begrijpen dat groot nu voorrang heeft op klein. Als we die kleine opoffering nu eren? Worden we dan beloond met het grote in 2021?

Floor Kijl, ’s-Hertogenbosch

Naïviteit

Het blijkbaar onbegrensde vertrouwen van de voormalige hoge vertegenwoordiger van de EU Federica Mogherini in ‘wetenschappelijk bewijs’ zou gelden in een ideale wereld. Helaas spelen geld, cultuur en politiek ook bij wetenschap een rol. Zo’n naïviteit had ik van een politica niet verwacht.

Oge Kruijt, Houten

Van Dissel

Jaap van Dissel, directeur van het RIVM, voorzag woensdag de Kamer van nieuwe informatie over de coronacrisis. Elk aanwezig Kamerlid kreeg de gelegenheid een vraag te stellen. Thierry Baudet liet weten dat hij het standpunt van het RIVM kende en geen vragen had. Het RIVM heeft geen ‘standpunten’, het RIVM is van de feiten. Feiten komen Baudet echter niet goed uit. Hij is juist van de standpunten die niet gebaseerd zijn op feiten. Dan kun je inderdaad beter geen vraag stellen, want dan volgen er nog meer feiten. Liever keek hij op zijn telefoon. Excuses aan Van Dissel voor deze onverdiende diskwalificatie door een van onze volksvertegenwoordigers. Ga vooral door met uw voortreffelijke werk.

Alex Smit, Ommen

Boetes

De coronacrisis laat maar weer zien hoe onmisbaar verpleegkundigen zijn. Geweldig dat applaus voor de zorg, maar kunnen verpleegkundigen nu dan ook eindelijk de financiële waardering krijgen die ze verdienen? Om hier een begin mee te maken, lijkt het mij een goed idee dat de opbrengst van de boetes voor ‘te weinig afstand houden’ verdeeld wordt onder alle onderbetaalde, overbelaste medewerkers uit vitale beroepsgroepen met grote tekorten, die het land nu draaiend houden.

Tessa Voditska, verpleegkundige op de Covid-IC UMC Utrecht

Vakantieland

Het onvermijdelijke zit eraan te komen: we zullen allemaal in ons eigen land op vakantie moeten gaan. Veel grenzen zijn en blijven nog wel even gesloten. Het luchtruim eigenlijk ook. Maar op die manier kunnen we met elkaar de nationale economie en daarmee vooral de toeristische sector zo goed mogelijk op de been houden. Het prettige is dat we er al aan gewend zijn om ‘die Nederlanders toch ook overal tegen te komen’.

Hans Daale, Borculo

Oogsten

De tuinbouwsector schreeuwt harder dan ooit tevoren om arbeidskrachten omdat hun (vaste) buitenlandse krachten niet kunnen of willen komen vanwege covid-19.

Duizenden, zo niet meer, Nederlandse zzp’ers zitten nu noodgedwongen thuis zonder inkomen of met een uitkering. Overheid en UWV, need I say more?

Emile de Beer, Weert

Bedreigingen

In alle commotie over het corona­virus bedreigt ons nog een ander ­gevaar. Op 29 april scheert een grote asteroïde (diameter 3 kilometer) langs de aarde. Gelukkig op veilige afstand (6 miljoen kilometer), maar als die iets uit haar baan zou raken en tegen de aarde zou botsen, dan was het gebeurd met de mensheid. Behalve pandemieën zijn er dus ook nog andere bedreigingen. Om alvast rekening mee te houden. In 2029 krijgen we een aardscheerder op 40 duizend kilometer. Dat is heel dichtbij. Alles in het leven is betrekkelijk.

André Doorlag, Groningen

Meer over